Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 15:46

Αίτημα για αποχαρακτηρισμό του διατηρητέου Τσερπέ στη Μεσσήνη 

Γράφτηκε από τον

 

Τον αποχαρακτηρισμό ως μνημείου του κτηρίου Τσερπέ, ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί μνημείο με απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, τον Αύγουστο του 2016.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. Μεσσήνης ομόφωνα: «1) Διαπιστώνει την αναγκαιότητα αποχαρακτηρισμού ως μνημείου, του κτηρίου στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου ή Δημάρχου Σταύρου Τσούση και Καπετάν Κρόμπα (Ο.Τ. 157), στη Μεσσήνη, φερόμενης ιδιοκτησίας κ. Δώρας Τσερπέ κ.λπ., καθώς συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο και κυρίως λόγω του ότι το εν θέματι κτήριο δεν φέρει κατά τη γνώμη του παρόντος Δ.Σ. στοιχεία που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του ως μνημείου. 2) Εξουσιοδοτεί το δήμαρχο κ. Γεώργιο Τσώνη να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα για τον αποχαρακτηρισμό του ακινήτου, καθώς και να υπογράψει κάθε σχετικό έγγραφο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής».

Με απόφασή του, στις 24 Αυγούστου 2016, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς εγκρίνει «το χαρακτηρισμό του ως μνημείου, διότι διαθέτει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά και αποτελεί τεκμήριο για τη μελέτη της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής της Μεσσήνης το 19ο αιώνα».

Στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού στις 30 Ιουνίου 2016, όπου ο δήμος είχε ζητήσει την επανεξέταση του χαρακτηρισμού ή μη ως μνημείου του κτηρίου αυτού, ο δήμαρχος Γ. Τσώνης παρουσίασε τις απόψεις του δήμου και κατέθεσε κι επιστολή στην οποία σημείωνε, μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο της Μεσσήνης το ακίνητο είναι πλήρως ρυμοτομούμενο. Ο Δήμος Μεσσήνης έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση του σχεδίου πόλης στη συγκεκριμένη θέση. Προβλέπεται να αποζημιωθούν οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες μεταξύ των Ο.Τ. 157 - 156 -158 - 166 - 175 - 174, να αποδοθεί σε κοινή χρήση ο κοινόχρηστος χώρος του Ο.Τ. 157 και να διανοιχθούν πλήρως οι 3 περιμετρικές οδοί του Ο.Τ. 157 ήτοι η οδός Πολυτεχνείου, η οδός Δημάρχου Σταύρου Τσούση και η Καπετάν Κρόμπα. Η οδός Σταύρου Τσούση αποτελεί τη μοναδική οδική αρτηρία εισόδου κι εξόδου της πόλης από ανατολικά. Το Ο.Τ. 157 περικλείεται από τις τρεις οδούς και η διάνοιξή τους σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης είναι κρίσιμη για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στο κέντρο της πόλης. Το συγκεκριμένο κτήριο έχει χαρακτηριστεί ήδη από το 2009 ως επικίνδυνα ετοιμόρροπο κτίσμα, που εγκυμονεί κινδύνους για περαστικούς και οχήματα».

Γ.Σ.