Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 08:11

“Κόντρα” στη Μεσσήνη για το Δημόσιο Ταμείο

Γράφτηκε από την

 

Το κτήριο που άλλοτε στέγαζε το Δημόσιο Ταμείο στη Μεσσήνη γκρεμίστηκε από τις βροχές και ο δήμος μάζεψε τα μπάζα: Αυτό υποστήριξε προχθές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο οποίος επέμεινε ότι μέσα σε αυτό δεν υπήρχαν ιστορικά αρχεία, παρά τις περί αντιθέτου μαρτυρίες.

Ο δήμαρχος διέψευσε επίσης ότι ο ίδιος ανέφερε ποτέ, πως η κατεδάφιση έγινε με άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και παρουσία της διευθύντριάς της Ευαγγελίας Μηλίτση. Μάλιστα παίχτηκε και το cd, στο οποίο καταγράφηκε η αμφιλεγόμενη αναφορά του δημάρχου σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο - χωρίς πάντως να ακουστεί καθαρά αν ο κ. Τσώνης τοποθέτησε εκεί ως φυσική παρουσία την κ. Μηλίτση, και άλλοι συμπέραναν πως ναι μεν ακούστηκε το όνομά της αλλά δεν ειπώθηκε ότι ήταν παρούσα και άλλοι πως ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην φυσική της παρουσία στο σημείο της κατεδάφισης. Εν τω μεταξύ ο κ. Τσώνης διευκρίνισε πως μια κυρία που βρισκότανε εκεί τραβούσε φωτογραφίες και του αυτοσυστήθηκε ως μια η οποία "ασχολείται με τις αρχαιότητες". Ωστόσο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος επέμεινε ότι ο δήμαρχος ανέφερε τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων ως παρούσα και ζήτησε τις άδειες για την κατεδάφιση. Παρέπεμψε δε, σε απαντητική επιστολή της Ευαγγελίας Μηλίτση πως ουδέποτε γνωμοδότησε η υπηρεσία της για την κατεδάφιση του εν λόγω κτηρίου, καθώς το αρμόδιο όργανο για κάτι τέτοιο είναι η υπηρεσία Νεότερων Μνημείων. 

Ο Γιώργος Τσώνης υποστήριξε πάντως εξαρχής ότι γκρεμίστηκε μόνο του, ωστόσο επικαλέστηκε έγγραφο της Πολεοδομίας Καλαμάτας από το 2013 που χαρακτήριζε "επικινδύνως ετοιμόρροπο" το κτήριο. Επίσης, σημείωσε ότι έχει τραυματιστεί περίοικος το 2016, και πως ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξενόγιαννης ενημέρωσε και την Αστυνομία μετά την "σχεδόν κατάρρευση" του Δημόσιου Ταμείου. Τόνισε ακόμα πως με εντολή δική του (σ.σ. του δημάρχου), ο δήμος απομάκρυνε τα μπάζα - ενώ στις αποθήκες του φυλάσσονται τα κάγκελα, διάφορα σίδερα και τα αγκωνάρια του κτηρίου.  

Ν.Κ.