Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 16:19

Νέα πρόσωπα σε θέσεις αντιδημάρχων στην Τριφυλία 

Γράφτηκε από τον

Νέα πρόσωπα αναμένεται να δούμε στις θέσεις των αντιδημάρχων στο Δήμο Τριφυλίας, με τη συμπλήρωση 2,5 χρόνων θητείας της δημοτικής αρχής. Αυτό τουλάχιστον έχει διαφανεί από τις μέχρι τώρα διαθέσεις του δημάρχου, ο  οποίος έχει διατυπώσει και δημόσια ότι όλοι θα περάσουν από θέσεις ευθύνης. 

Η επιλογή των αντιδημάρχων μπορεί να είναι στη διακριτική ευχέρεια του δημάρχου, καθώς με δική του απόφαση ορίζει όποιον θέλει, όμως σίγουρα θα πρέπει να λάβει υπόψη του κάποιες παραμέτρους που θα βοηθήσουν τη λειτουργία του δήμου, αλλά δεν θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της παράταξης.  

Αν ξεκινήσουμε με δεδομένο ότι όλοι θα περάσουν από θέσεις ευθύνης, μπορούμε να πούμε ότι όσοι μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει τέτοιες θέσεις μοιάζουν σαν μεγάλα φαβορί για την ανάληψη καθηκόντων. Από εκεί και πέρα η αρχική φιλοσοφία του δημάρχου ήταν -και αυτή σίγουρα θα θελήσει να περάσει- να τους αλλάξει όλους, ώστε να μην δώσει πατήματα για γκρίνιες αλλά και να είναι δίκαιος απέναντι σε όλους. Μέσα σε όλα αυτά όμως πρέπει να βρει και τις ισορροπίες μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων, καθώς στο πρώτο μισό της θητείας του έχει επιλέξει την εκπροσώπηση και των 5 μεγάλων ΔΕ με σύμβουλο αντιδήμαρχο από αυτές.

Βασικό στοιχείο επίσης είναι οι δημαιρεσίες που θα γίνουν την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου για την εκλογή νέου προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είναι κομβικό σημείο καθώς οι ανακοινώσεις των αντιδημάρχων θα γίνουν μετά τις δημαιρεσίες, αφού σε καμία περίπτωση ο δήμαρχος δεν θέλει να πάει σε αυτές με γκρίνια στο εσωτερικό της παράταξής του. Πρόσωπο - κλειδί φαίνεται να είναι και η θέση του προέδρου, με τις πληροφορίες να λένε ότι ο δήμαρχος θέλει να διατηρήσει τον σημερινό πρόεδρο Γιάννη Καλκαβούρα στη θέση του αλλά ότι ο ίδιος επιθυμεί τη μετακίνηση του σε θέση αντιδημάρχου. 

Με βάση όλα αυτά φαβορί για τη θέση του αντιδημάρχου αυτή τη στιγμή εμφανίζονται -ξεκινώντας από τα εύκολα: Από τη ΔΕ Γαργαλιάνων ο Γιάννης Κατσούλας που σήμερα δεν κατέχει καμία θέση και μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν πρόεδρος στην Κοινωφελή Επιχείρηση. Από τη ΔΕ Κυπαρισσίας η Γιάννα Κωνσταντέλου που δεν κατέχει κάποια θέση. Από τη ΔΕ Αυλώνας ο Γιώργος Τσακανίκας που επίσης δεν έχει κάποια θέση. Από εκεί και πέρα ξεκινά ένα παζλ, αφού στη ΔΕ Φιλιατρών πιθανότατα θέση αντιδημάρχου να αναλάβει ο Αναστάσιος Πούλος εφόσον δεχθεί, καθώς πληροφορίες θέλουν τις σχέσεις του με τον δήμαρχο να έχουν ψυχραθεί λόγω του κλεισίματος του ΑΤ της πόλης. Απίθανο είναι να γίνει αντιδήμαρχος ο γιατρός Δημήτρης Σαρματζής λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων καθώς εργάζεται στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Στους Γαργαλιάνους υπάρχει και ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Αδρακτάς πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν αποκλείεται να λάβει θέση αντιδημάρχου. Στη ΔΕ Κυπαρισσίας υπάρχει και ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, ο οποίος όμως πρέπει να θεωρείται «κομμένος» καθώς βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον δήμαρχο μέσω επιστολών του στον Τύπο. Αίνιγμα είναι τι θα γίνει στη ΔΕ Αετού, στην οποία εκλέγεται ένας μόνο σύμβουλος που είναι ο σημερινός αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης. Αν ο δήμαρχος θελήσει εκπροσώπηση και της συγκεκριμένης ενότητας τότε δεν έχει σύμβουλο.
Αν υπάρξει αλλαγή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τότε είναι πολύ πιθανό μια θέση αντιδημάρχου να αναλάβει και ο κ. Καλκαβούρας, αφήνοντας σε αυτή την περίπτωση εκτός παιχνιδιού τον Αναστάσιο Αδρακτά. 

Πάντως αν ο δήμαρχος πάει σε αλλαγές όλων των προσώπων τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε μικρότερο αριθμό αντιδημάρχων δηλαδή 5 αντί για 6 που έχει σήμερα, όπως και διαφορετική διάρθρωση στις αρμοδιότητες, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει αρμοδιότητες και σε μη αντιδημάρχους, τους οποίους θα ορίσει ως εντεταλμένους συμβούλους. 

Κ.Μπ.