Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 21:47

Σύσταση επιτροπής για τη μεταφορά των μαθητών στο Δήμο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την

Το συνεχιζόμενο πρόβλημα που υφίσταται με τη μεταφορά των μαθητών στο Δήμο Μεσσήνης αποτέλεσε, για μία ακόμα φορά, θέμα συζήτησης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - μιας συζήτησης εκτός ημερήσιας διάταξης, η οποία διήρκεσε περί τις 3 ώρες και πλέον.
Το Σώμα κατέληξε ομόφωνα ότι μια επιτροπή αποτελούμενη από την αντιδήμαρχο Ελένη Τσέλιου, τους επικεφαλής των συνδυασμών, αλλά και άλλους δημοτικούς συμβούλους καθώς κι εκπροσώπους των συλλόγων γονέων, θα επιδιώξει να έχει αύριο ή μεθαύριο κοινή συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και τη διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος είχε επαναλάβει ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας η οποία, όπως είπε, οφείλει να ενεργοποιήσει την παράταση της περυσινής σύμβασης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με το ΚΤΕΛ, μετά τη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου: «Η Π.Ε. Μεσσηνίας δείχνει ανοχή στο ΚΤΕΛ», είπε ο δήμαρχος. Τόνισε δε για μία ακόμα φορά ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει από την πλευρά του υλοποιήσει όλο το μέρος των αρμοδιοτήτων που του αναλογούν, καταρτίζοντας και δημοσιοποιώντας τα δρομολόγια προς και από τα σχολεία, μέσω της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού.
Ο δήμαρχος μάλιστα κατηγόρησε υπηρεσιακό παράγοντα του ΚΤΕΛ ότι διαδίδει πως το πρόβλημα προκύπτει από αδυναμία του δήμου να καταρτίσει τα δρομολόγια.

«ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»


Αιχμές για τη στάση του ΚΤΕΛ -αλλά αναφερόμενος σε άλλον υπηρεσιακό του παράγοντα- άφησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βαλύρας Γιάννης Σγούρος, που απευθύνθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μεταφέροντας την απόγνωση των γονέων για το αδιέξοδο που έχει προκύψει. «Το ΚΤΕΛ... αλωνίζει μόνο του. Ποιος θα ελέγξει το ΚΤΕΛ;» είπε μεταξύ άλλων - υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο στέλεχος φέρεται να δήλωσε ότι «το ΚΤΕΛ είναι ιδιωτική επιχείρηση που αποσκοπεί στο κέρδος και ως εκ τούτου δεν υλοποιεί ασύμφορα δρομολόγια».
Παράλληλα ο κ. Σγούρος είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική απάντηση στα έγγραφα του συλλόγου προς τους εμπλεκόμενους φορείς - δηλαδή το ΚΤΕΛ, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, αλλά και το Δήμο Μεσσήνης:
«Το μόνο που προκύπτει είναι ότι παίζουν την κολοκυθιά, και αναρωτιόμαστε ποιοι δεν θέλουν να υπάρχουν παιδιά στην περιφέρεια, πόσο περισσότερο θέλουν να μας εξουθενώσουν» σχολίασε ο Ι. Σγούρος, διεκτραγωδώντας την κατάσταση με τη μεταφορά μαθητών όλων των βαθμίδων -από παιδιά νηπιαγωγείου ασυνόδευτα μέχρι παιδιά του λυκείου- με λεωφορείο του ΚΤΕΛ που περνά από 5 χωριά: «Δεν θα μείνουμε μόνο στις φωνές, θα περάσουμε και στις πράξεις, το θέμα αυτό θα το πάμε μακριά», κατέληξε.
Προβλήματα και στην περίπτωση μεταφοράς των μαθητών προς και από το Δημοτικό Σχολείο της Εύας κατήγγειλε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Κανέλλα Σχοινά καταγγέλλοντας ότι οι μικροί μαθητές υποχρεώνονται να κατεβούν από το λεωφορείο στην Ανδρούσα.

ΕΛΕΝΗ ΤΣΕΛΙΟΥ


Παίρνοντας το λόγο η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου δήλωσε ότι όλες οι πρωτοβουλίες του δήμου προς την Περιφερειακή Ενότητα έχουν μείνει αναπάντητες - «δεν έχει εμφανιστεί κανένας υπηρεσιακός παράγοντας από την πλευρά της», τόνισε.
Αναφερόμενη δε στο ΚΤΕΛ δήλωσε ότι ο συγκοινωνιακός φορέας «γνωρίζει τα δρομολόγια από τις 30 Αυγούστου, όταν τα κοινοποίησε ο δήμος, αλλά προφανώς... δεν του αρέσουν. Φέτος μάλιστα εμφανίζει ως τακτικά τα δρομολόγια που πέρυσι εκτελούσε ως μισθωμένα», κατέληξε η αντιδήμαρχος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον κάτι που θα μπορούσε να κάνει ο δήμος και δεν το έχει πράξει.

ΝΙΚΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ


Να επιδείξει περισσότερη αποφασιστικότητα κάλεσε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Τζώρτζης, αφήνοντας αιχμές ότι ορισμένοι επιχειρούν να εμφανίσουν ότι υπάρχουν διάφορες αντιθέσεις κι άλλες προτάσεις. «Σέρνονται διάφορα στους διαδρόμους», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω.
Ο Ν. Τζώρτζης τόνισε ότι το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών ήταν ομόφωνο και σημείωσε ότι η μείζων μειοψηφία στηρίζει τη δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο θέμα - «θα πρέπει όμως ο δήμος να πάρει πρωτοβουλία και να παρέμβει δυναμικά» τόνισε. Αναρωτήθηκε δε για ποιο λόγο δεν έγινε πράξη η προειδοποίηση για προσφυγή στον εισαγγελέα. Ζήτησε επίσης να εξετάσει η δημοτική αρχή μήπως είναι δυνατό -ακόμα και «ακροβατώντας» νομικά- να μεταφέρει ορισμένους έστω από τους μαθητές με τα δημοτικά λεωφορεία.
Αγανάκτηση για τη συνεχιζόμενη άσχημη κατάσταση ως προς τη μεταφορά των μαθητών στο Δήμο Μεσσήνης εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Δαβίλλας. «Δεν είναι δυνατό το ΚΤΕΛ να επικαλείται κερδοσκοπικό χαρακτήρα, πρέπει να καταγγελθούν τέτοιες νοοτροπίες» είπε, ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης των δημοτικών λεωφορείων - ενώ ανάλογο αίτημα διατύπωσε και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφία Χρήστος Καρύδης.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Στραβόλαιμος δήλωσε ότι το ΚΤΕΛ κόβει δρομολόγια γιατί δεν πληρώνεται.
Β.Γ.Μ.