Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 08:15

Ικανοποίηση Μπούχαλη για τα οικονομικά του Δήμου Καλαμάτας 

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ικανοποίηση Μπούχαλη για τα οικονομικά του Δήμου Καλαμάτας 

 

Απολογισμό 6ετίας για τα οικονομικά του Δήμου Καλαμάτας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πορεία τους, έκανε χθες ο αντιδήμαρχος οικονομικών Δημήτρης Μπούχαλης.

Παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι οι οφειλές προς το δήμο είναι 14.142.000 ευρώ και υποστήριξε πως «δεν έχουμε προχωρήσει σε ακραία μέτρα», για την είσπραξή τους.

Με την ολοκλήρωση των πρώτου μισού, των πρώτων 2,5 χρόνων της παρούσας αυτοδιοικητικής θητείας κι ενόψει των δημαιρεσιών και της αλλαγής των αντιδημάρχων που θα ανακοινώσει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο κ. Μπούχαλης δήλωσε «πάντα πιστός εργάτης της παράταξης. Σε οποιαδήποτε θέση με επιλέξει, θα είμαι εκεί για να τον βγάλω ασπροπρόσωπο και να κάνω το καλύτερο για τους δημότες». Υποστήριξε πως «δεν έκανα καμία εκδούλευση, ήμουν πιο αυστηρός με τους φίλους και πελάτες», ενώ για το νέο πόστο που περιμένει, απάντησε:«Εχουμε εκφράσει τις επιθυμίες μας, ο δήμαρχος επιλέγει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα χρηματικά διαθέσιμα του δήμου είναι 12.218.417,25 ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 3.330.879,70 ευρώ.

Είπε ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, που επιβαρύνει το δήμο με 1,5 - 2 εκ. ευρώ το χρόνο. Παρατήρησε πως «αυτή την 6ετία δεν έγινε καμία αύξηση τελών» και ανέφερε ότι «προχωρήσαμε σε μειώσεις τελών σε κοινότητες και για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων».

Παρουσιάζοντας συγκριτικά οικονομικά στοιχεία του 2011 (αρχή εφαρμογής του "Καλλικράτη") και του 2016, είπε ότι οι απαιτήσεις ήταν 12,5 εκ. ευρώ και υπήρξε αύξηση σε 14.142.000 ευρώ. «Καθεμιά χρονιά με ρύθμιση οι απαιτήσεις μειώνονταν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε προχωρήσει σε ακραία μέτρα» κι έκανε λόγο για δέσμευση φορολογικής ενημερότητας στη ΔΟΥ σε οφειλέτες. Επανέλαβε την εκτίμηση ότι «τα μεγαλύτερα ποσά οφείλονται από την εισφορά σε γη από τη διάνοιξη της Βασ. Γεωργίου» και πρόσθεσε: «Ο δήμος έχει δώσει 3 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις και δεν έχει πάρει ευρώ».

Για την κρατική χρηματοδότηση ανέφερε ότι οι ΚΑΠ το 2011 ήταν 13.546.000 ευρώ και τώρα έχουν πέσει στα 9.273.191, παρατηρώντας πως «ο δήμος έχει παραπάνω ίδια έσοδα από τις χρηματοδοτήσεις του κράτους».

Επίσης, δήλωσε ότι «υπάρχει μείωση στα ποσά των δανείων του Δήμου Καλαμάτας, παρότι έχει πάρει νέα. Εξοφλούμε παραπάνω απ’ αυτά που παίρνουμε».

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER