Κυριακή, 05 Μαρτίου 2017 10:35

Στο κράτος πετάει το μπαλάκι για τους πρόσφυγες ο Νίκας

Γράφτηκε από τον

Μόνο για το καλοκαίρι έχει ο Δήμος Καλαμάτας χώρους για στοιχειώδη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών: Αυτό υποστήριξε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαντώντας σε ερωτήσεις και στην έντονη κριτική των μειοψηφιών, για τις καταστάσεις ντροπής και την άρνηση του δήμου να φιλοξενήσει τους 85 μετανάστες που έφτασαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

«Ο δήμος έχει δείξει το φιλόξενο και ανθρώπινο πρόσωπό του. Δεν δεχόμαστε από κανέναν μαθήματα φιλανθρωπίας και ανθρωπιάς», ανέφερε ο δήμαρχος, προσπαθώντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα σε βάρος της δημοτικής αρχής. Επιχειρώντας δε να υποβαθμίσει την ενημέρωση που είχε για τους μετανάστες, είπε ότι «έλαβα μήνυμα από δημοτικό σύμβουλο, από τον κ. Βγενή, και όχι από κυβερνητικό παράγοντα».

Ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας έχει 3 χώρους που μπορούν να παράσχουν στοιχειώδη φιλοξενία το καλοκαίρι και όχι το χειμώνα: το Στάδιο, το Κλειστό και την Τέντα. Τώρα δεν υπάρχει κανένα κενό, που να μπορούν να στεγαστούν οι μετανάστες». Πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών, ζήτησε «να υπάρξει μια πρόνοια από το κράτος με κατάλληλες υποδομές. Υπάρχουν χώροι κενοί, ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά δεν θα υποδείξω εγώ».

Υπερασπιζόμενος την πλευρά της αυτοδιοίκησης, ο κ. Νίκας ανέφερε πως «ζητούν από εμάς αρμοδιότητες που δεν μπορούμε να ασκήσουμε».

Προχωρώντας όμως έπειτα στην ουσία και επιχειρώντας να δικαιολογήσει την άρνηση, είπε ότι «σε δήμους που φιλοξενήθηκαν μετανάστες δημιουργήθηκαν εκρηκτικά προβλήματα, γιατί δεν υπάρχει επικούρηση, σχεδιασμός. Μπαίνουν ζητήματα προγραμματισμού, επαρκούς πολιτικής. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις».

Μάλιστα, ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι «μας έχουν εγκαλέσει ο ΟΗΕ και η Ε.Ε., που έχουν διαθέσει χρήματα και η χώρα μας δεν φτιάχνει τις υποδομές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», αφήνοντας αιχμές για τις ΜΚΟ.

Γ.Σ.