Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 09:18

Δημαιρεσίες Δήμου Καλαμάτας: 4 διαρροές από Νίκα, μπάχαλο οι μειοψηφίες

Γράφτηκε από τον

Με τουλάχιστον 4 διαρροές από την πλευρά της πλειoψηφίας, ο Παναγιώτης Καρατζέας εξελέγη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, στις χθεσινές δημαιρεσίες.

Η είδηση, όμως, που δεν περιποιεί τιμή για τη λειτουργία του Συμβουλίου και για τις σχέσεις των μειοψηφιών (του κεντροαριστερού χώρου μάλιστα), είναι η αναβολή για την ερχόμενη Πέμπτη της εκλογής της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μετά από αδυναμία συνεννόησης των μειοψηφιών και έντονη αντιπαράθεση της μείζονος μειοψηφίας με την “Αλλαγή”, παράταξη Μπρεδήμα. Ακόμα, χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δεν ανακοίνωσε τους αντιδημάρχους, όπως το συνήθιζε μετά την εκλογή του προεδρείου του Συμβουλίου, ενώ στην ομάδα της πλειοψηφίας που συνήλθε πριν τις δημαιρεσίες, ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος και οι νέοι αντιδήμαρχοι θα έχουν θητεία 1,5 χρόνου, μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Δηλαδή, για τον τελευταίο χρόνο, έως τον Αύγουστο του 2019 και πριν τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου του 2019, είτε θα ικανοποιήσει όλες τις φιλοδοξίες συμβούλων του, είτε θα επιλέξει τα δυνατά χαρτιά ή θα διαμορφώσει τις συνθήκες διαδοχής του.

Οσον αφορά την αντιπαράθεση των μειοψηφιών, όταν το Συμβούλιο διέκοψε για να συνεννοηθούν οι μειοψηφίες και να προτείνουν τους εκπροσώπους τους στις δύο Επιτροπές, στη διαβούλευση δεν πήγαν η “Λαϊκή Συσπείρωση” για ιδεολογικούς λόγους, όπως αναμενόταν και το ξεκαθάρισε και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος (“Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών”), χωρίς να εξηγήσει το λόγο.

Στη διαβούλευση διαφώνησε ο Θεόδωρος Μπρεδήμας και αποχώρησε. Και όταν η μείζων μειοψηφία (παράταξη Μάκαρη) πρότεινε τους εκπροσώπους των μειοψηφιών, όπως ήταν στα 2,5 πρώτα χρόνια της αυτοδιοικητικής θητείας, ο Θ. Μπρεδήμας την κατήγγειλε με σκληρές εκφράσεις και ζήτησε αναβολή για την ερχόμενη Πέμπτη. Στην αντιπαράθεση και τον τσακωμό που ακολούθησε, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος αποκάλυψε ότι ο κ. Μπρεδήμας αποχώρησε, γιατί ζήτησε να μπει στην Οικονομική Επιτροπή ο Παναγιώτης Αλούπης (πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη Μάκαρη) και η μείζων μειοψηφία αντέδρασε (άλλωστε από το νόμο δεν επιτρέπεται η συμμετοχή ανεξαρτητοποιηθέντα συμβούλου, όπως διευκρινίστηκε αργότερα).

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας (πολιτικά έτριβε τα χέρια του για τον καβγά) επιχείρησε να συμβιβάσει τα πράγματα και αφού είδε ότι και μια δεύτερη προσπάθεια συνεννόησης δεν καρποφόρησε και αφού και η μείζων μειοψηφία έδειξε σημάδια υποχώρησης, αποδέχθηκε την αναβολή μέχρι την Πέμπτη. Προέτρεψε, ωστόσο, τις μειοψηφίες να συνεννοηθούν, γιατί πέρα από την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πρέπει να συγκροτηθούν και 10 Νομικά Πρόσωπα του δήμου.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος πρότεινε για την εκπροσώπηση της πλειοψηφίας: για την Οικονομική Επιτροπή τους Δημήτρη Μπούχαλη, Γιώργο Φάβα, Θανάση Ηλιόπουλο, Νίκο Μπασακίδη, Δημήτρη Δημόπουλο, με αναπληρωματικούς τους Δημήτρη Βεργόπουλο, Παύλο Μπουζιάνη, Δημήτρη Πολίτη. Και για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τους Ανδρέα Καραγιάννη, Δημήτρη Δημόπουλο (πιθανότερο πρόεδρο ως νέο αντιδήμαρχο), Παναγιώτα Ντίντα, Σαράντο Μαρινάκη, Γιάννη Μπάκα, με αναπληρωματικούς τους Γιάννη Αδαμόπουλο, Ηλία Γυφτέα, Γιώργο Καρβέλη.

Για λογαριασμό των μειοψηφιών, ο Μαν. Μάκαρης είχε προτείνει: Για την Οικονομική Επιτροπή τους Σταμάτη Μπεχράκη, Δημήτρη Φαββατά, Τάσο Νιάρχο, με αναπληρωματικούς τους Μιχάλη Αντωνόπουλο και Χριστίνα Καντζιλιέρη. Για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τους Μανώλη Μάκαρη, Γιάννη Χριστόπουλο, Μιχάλη Αντωνόπουλο, με αναπληρωματικούς τους Σταμάτη Μπεχράκη και Χριστίνα Καντζιλιέρη.

Οσον αφορά την εκλογή του προεδρείου, στους 40 συμβούλους που ψήφισαν (απουσίασε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Σωτήρης Μιχαλόπουλος για λόγους υγείας), ο Π. Καρατζέας εξελέγη πρόεδρος με 29 ψήφους, 9 λευκά και 2 άκυρα. Με δεδομένο ότι τον πρόεδρο ψήφισαν οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Καρατζέας αναδείχθηκε με 4 τουλάχιστον αρνητικές ψήφους της πλειοψηφίας. Αντιπρόεδρος επανεξελέγη η Μαρία Βεργινάδη (της μείζονος μειοψηφίας) με 26 ψήφους, 11 λευκά και 2 άκυρα (ψήφισαν 39) και γραμματέας αναδείχθηκε ο Γιάννης Χριστόπουλος (της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, αφού η πρώτη, η “Λαϊκή Συσπείρωση” δεν αποδέχθηκε τη θέση), με 30 ψήφους, 8 λευκά και 1 άκυρο.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση των μειοψηφιών (των ελασσόνων) για την υποψηφιότητα του Γ. Χριστόπουλου δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το νόμο πλειοψηφία και παρενέβη ο δήμαρχος, που δεν δέχθηκε τη θέση (ο νόμος προβλέπει ότι αν δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία η πρόταση, η θέση περνάει στην πλειοψηφία) και δήλωσε πως ανήκει στις μειοψηφίες (είναι ζητούμενο η νομιμότητα της εκλογής).

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης ζήτησε από το νέο πρόεδρο να δεσμευτεί ότι θα λειτουργήσει ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του Δ.Σ., για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις συνεδριάσεις.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος κατήγγειλε τις αντιδημοκρατικές προβλέψεις του “Καλλικράτη”, που βάζει τις μειοψηφίες στο ίδιο τσουβάλι και δήλωσε πως δεν θα συμμετέχουν στο προεδρείο και θα ψηφίσουν λευκό.

Ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θ. Μπρεδήμας δήλωσε ότι θα διεκδικήσουν ισότιμη συμμετοχή και κάλεσε τις μειοψηφίες που κόπτονται για απλή αναλογική, να το αναλογιστούν.

Ο Μ. Αντωνόπουλος δήλωσε ότι θα ψηφίσει λευκό και ζήτησε δημοκρατικό και λειτουργικό προεδρείο.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας παρατήρησε ότι ο νέος πρόεδρος θα έχει επιτυχία αν πορευτεί με αντικειμενικότητα, δικαιοσύνη και ισοτιμία και δήλωσε πως ο Π. Καρατζέας έχει την εμπειρία να επιτυγχάνει τις καλύτερες δυνατές συνεννοήσεις. Τον προέτρεψε να καλεί τους επικεφαλής των παρατάξεων να συνεννοούνται πριν τις συνεδριάσεις, είπε ότι δεν έχει αντίρρηση για τροποποίηση του κανονισμού και δήλωσε πως θέλουμε αντικειμενική συμπεριφορά.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Παναγιώτης Καρατζέας, αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο, επεσήμανε ότι την κομματική του ταυτότητα την ξέχασε στο πρώτο σκαλοπάτι, όταν ανέβαινε. Παρατήρησε ότι το γραφείο του θα είναι ανοιχτό, σημείωσε πως δεν κρατάει κανένα τοίχωμα και καμία εμπάθεια κι εξέφρασε την πίστη του στη συμμετοχική δημοκρατία. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι οφείλει ευγνωμοσύνη στους γονείς του και τον καθηγητή Σταύρο Σμιγαδερό, που του έμαθαν τον άγραφο νόμο αυτού που πρέπει και αυτού που μπορεί να γίνει.

Η απερχόμενη πρόεδρος Μαρία Οικονομάκου, φανερά συγκινημένη, αφού δήλωσε ότι ήταν τιμητική η θέση που κατείχε ευχαριστώντας το δήμαρχο και όλες τις παρατάξεις για τη συνεργασία και στα εύκολα και στα δύσκολα, δήλωσε: «Δηλώνω παρούσα. Πάλι ψηλά θα πάω» κι έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως εννοεί στα έδρανα