Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017 09:18

Στον Καμμένο για να μη φύγει το στρατόπεδο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Στον Καμμένο για να μη φύγει το στρατόπεδο της Καλαμάτας

Να παραμείνει σε λειτουργία το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» του 9ου Συντάγματος Πεζικού, στην Καλαμάτα, «για εθνικούς, ιστορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους», ζητεί με ομόφωνο ψήφισμά της η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στο παλιό Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Στη σύσκεψη που οργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας -και στην οποία μετείχαν, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας, βουλευτές του νομού, αιρετοί κι εκπρόσωποι δήμων και της Περιφέρειας, εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων- πέρα από το ψήφισμα για την παραμονή του στρατοπέδου, σημειώθηκε ότι θα ζητηθεί ραντεβού για συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για το σχεδιασμό του υπουργείου, όσον αφορά την αναδιοργάνωση του στρατεύματος και το κλείσιμο στρατοπέδων. 

Επίσης, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ο υπουργός έχει κληθεί να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 23ης Μαρτίου 1821.  Ενημέρωσε, ακόμα, ότι ο υπουργός έχει εκφράσει την πρόθεση να φέρει στην Καλαμάτα την πολεμική σημαία του 9ου Σ.Π. από τους Βαλκανικούς Πολέμους και να την παραδώσει στο Στρατιωτικό Μουσείο.

Να τονιστεί ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι το πώς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα διαρθρώσει τις υπηρεσίες του είμαστε οι πλέον αναρμόδιοι να το πούμε (Κοζομπόλη), και προτρέποντας να κοιτάξουμε τη λειτουργικότητα του στρατοπέδου, έκαναν προτάσεις για Κέντρο Πολιτικής Προστασίας και μετεγκατάσταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της ΔΟΥ (Κωνσταντινέας).

 

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Αρχικά, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας πληροφόρησε ότι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ διακινήθηκε ένα έγγραφο που αναφέρει ότι προγραμματίζεται το κλείσιμο του στρατοπέδου της Καλαμάτας και όλων των στρατοπέδων της Πελοποννήσου και η λειτουργία 13 Κέντρων Κατάταξης μ’ αυτά του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Και διευκρίνισε ότι εξαιτίας αυτού του εγγράφου συγκαλείται η σύσκεψη, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως από το 2011 υπάρχει το θέμα του στρατοπέδου της Καλαμάτας. Ο κ. Νίκας είπε ότι αν είναι οικονομικό θέμα, ο δήμος έχει τη δυνατότητα της οικονομικής συμβολής για να παραμείνει.

Ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας - πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης, αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος μετέφερε την άποψη του κ. Χρυσόστομου, που είναι η διατήρηση του στρατοπέδου στην πόλη, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όπως έχει εκφραστεί ο κ. Λαμπρόπουλος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας υποστήριξε ότι «είναι ανούσια η συζήτηση, γιατί δεν έχουμε την επίσημη θέση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας». Εκανε λόγο για μια αξιοποίηση υπηρεσιακών ακινήτων του Στρατού, επέμεινε πως δεν υπάρχει καμία θέση - απόφαση για κλείσιμο του στρατοπέδου και σχολίασε ότι «δεν είδα τέτοια ενεργοποίηση, τέτοια μάζωξη σε άλλα σοβαρά θέματα, όπως το Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ». Προέτρεψε «ας κοιτάξουμε τη λειτουργικότητα του στρατοπέδου», πρότεινε να γίνει Κέντρο Πολιτικής Προστασίας και έθεσε θέμα μετεγκατάστασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της ΔΟΥ.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη είπε πως ακόμα δεν υπάρχει η πρόταση για αναδιάρθρωση του Στρατού που επιχειρείται, και παρατήρησε ότι «το πώς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα διαρθρώσει τις υπηρεσίες του είμαστε οι πλέον αναρμόδιοι να το πούμε». Παρατήρησε ότι σ’ αυτό το σχεδιασμό δεν μπορεί να υπολογίζονται μόνο κάποια οφέλη της τοπικής κοινωνίας. Και πρότεινε να είμαστε σε ετοιμότητα να συνεννοηθούμε, να πάμε μια αντιπροσωπεία στο υπουργείο να ενημερωθούμε και να αποφασίσουμε, να το ξαναδούμε από την αρχή.

Ο πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθείς βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το στρατόπεδο θα δοθεί σε επιχειρηματικά χέρια, αλλά έκανε λόγο για εικασίες. Και μεταξύ άλλων, ζήτησε να ξεκαθαριστεί πως δεν θα πληρώσει η πόλη μας την κόντρα Σαμαρά - Καμμένου.

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη μετέφερε τη θέση του περιφερειάρχη και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι «δε συζητάμε τίποτα για την κατάργηση και την αναστολή λειτουργίας του στρατοπέδου». Και υποστήριξε πως δεν έχουν πειστεί για την αντικειμενικότητα της μελέτης αναδιάρθρωσης του στρατεύματος.

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας δήλωσε κάθετα αντίθετος στο κλείσιμο του στρατοπέδου για ιστορικούς και οικονομικούς λόγους.

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος παρατήρησε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ενωμένη, αλλά επεσήμανε πως θα πρέπει να έχουμε πρόταση ώστε, σε περίπτωση που κλείσει, να αξιοποιηθεί όσο καλύτερα γίνεται.

Ο αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος ζήτησε να διατρανώσουμε με τη φωνή μας ότι το στρατόπεδο πρέπει να παραμείνει, για εθνικούς, ιστορικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους.

Ο γ.γ. του Δήμου Τριφυλίας Γιώργος Φιλντίσης είπε ότι το ενδιαφέρον για το στρατόπεδο ξεπερνά τα όρια της Καλαμάτας, είναι παμμεσσηνιακό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς παρατήρησε ότι δεν πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει με το στρατόπεδο, αν κλείσει, γιατί είναι σαν να αποδεχόμαστε το κλείσιμο. Είπε πως τα στρατόπεδα και τα ΤΕΙ δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά δεν είναι το στρατόπεδο αυτό που πρέπει να κλείσει.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι και να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα της Πελοποννήσου, πρέπει να παραμείνει της Καλαμάτας ως το πιο καινούργιο για τους νεοσύλλεκτους από τις περιοχές της Πελοποννήσου. Ζήτησε «να υπάρχει το στρατόπεδο για λόγους πολιτικής προστασίας, να υπάρχει plan-b, να διαπραγματευτούμε για αντισταθμιστικά οφέλη και να αξιοποιηθεί το κτηριακό απόθεμα του στρατοπέδου».

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας είπε ότι υπάρχει έγγραφο του ΓΕΕΘΑ για κλείσιμο του στρατοπέδου. Εκτίμησε ότι είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε και πρότεινε να τεθεί το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να βοηθήσει και να το σώσει.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νίκος Πατσαρίνος είπε ότι δεν πρέπει να απομακρυνθεί το στρατόπεδο και πρότεινε συντεταγμένα να επιδιώξουμε άμεσα ενημέρωση, αντιπροσωπεία να πάει στο υπουργείο.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" στο Δ.Σ. Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος ζήτησε να παραμείνει, αλλά παρατήρησε ότι αν η Πολιτεία το κλείσει με αντικειμενικά κριτήρια, πρέπει να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και στο δήμο.

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Παναγιώτης Αλευράς πρότεινε «να πάμε συντεταγμένα, γιατί έτσι μπορούμε να πείσουμε την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία για την παραμονή του στρατοπέδου».

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" στο Δ.Σ. Καλαμάτα Γιώργος Δημητρούλιας υποστήριξε ότι το πνεύμα της μεταπολίτευσης οδηγεί νομοτελειακά στο κλείσιμο των στρατοπέδων.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκραίκης παρατήρησε ότι ένας επικείμενος σχεδιασμός αναδιοργάνωσης δεν θα ήταν κορωνίδα για μας - και επεσήμανε ότι το σημαντικό είναι το τι θα γίνει μετά. Τάχθηκε δε υπέρ της αναβάθμισης της 120 ΠΕΑ και της δημιουργίας Διαστημικής Πύλης.

Υπέρ της παραμονής και της συνέχισης λειτουργίας του στρατοπέδου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Αποστράτων Στρατού Κωνσταντίνος Βάγιας, της Ενωσης Αποστράτων Πολεμικής Αεροπορίας Γιάννης Σαμπαζιώτης, του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Βασίλης Μπουζαλάς, του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη, της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Πατριαρχέας, του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Σαράντος Κοσμάς, του Ραδιοταξί Καλαμάτας Γιάννης Κουφός, της Τ.Ο. Καλαμάτας της Ν.Δ. Αντζελα Σκλήκα, της Ελληνικής Λύσης και των ΑΝΕΛ Δημήτρης Μπαρμπετσέας.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων εγκρίθηκε το ακόλουθο ψήφισμα.

«Ψήφισμα για τη διατήρηση σε λειτουργία του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα" στην Καλαμάτα: 

Στην Καλαμάτα, σήμερα 10 Μαρτίου 2017 και στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του ιστορικού Δημαρχείου, εμείς οι συγκεντρωθέντες εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πολιτικής, αυτοδιοικητικής, πνευματικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, κατόπιν προσκλήσεως εκ μέρους του Δημάρχου Καλαμάτας, συζητήσαμε σχετικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφερόμενες σε σχεδιασμό περί κατάργησης Κέντρων Εκπαιδεύσεως του Στρατού Ξηράς.

Αποφασίσαμε δε τα εξής:

Σε οποιοδήποτε σχεδιασμό προκριθεί από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, είναι αναγκαία η διατήρηση σε λειτουργία του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα" στην Καλαμάτα και του ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού "Γιαννιτσά" που εδρεύει σε αυτό, δεδομένου ότι το στρατόπεδο "Παπαφλέσσα" διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα:

1. Βρίσκεται σε τόπο υγιεινό, χωρίς υγρασία και με άριστη θέα στην πόλη της Καλαμάτας και το Μεσσηνιακό Κόλπο, κάτι που αποτελεί σημαντικό επιβοηθητικό παράγοντα για τον ψυχισμό των νεοσυλλέκτων.

2. Διαθέτει τα πλέον σύγχρονα κτήρια στην Ελλάδα, καθώς τα παλαιότερα έχουν κατασκευασθεί προ 25 ετών περίπου και τα νεότερα πριν 6 χρόνια. Είναι προφανές το οικονομικό όφελος από τη μειωμένη ανάγκη συντήρησης αυτών των εγκαταστάσεων, για την οποία παρεμβαίνει ο Δήμος Καλαμάτας όταν η διοίκηση της μονάδας το ζητήσει.

Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα που το στρατόπεδο ήταν κλειστό, εξαιτίας λανθασμένης απόφασης, ο Δήμος Καλαμάτας δε φείσθηκε κόπων και εξόδων για να διατηρήσει τις υποδομές αυτές σε καλή κατάσταση.

Δε θα βρεθεί ούτε ένας οπλίτης ή στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εκφράσει παράπονα για τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα", ενώ όλοι όσοι υπηρέτησαν εδώ, διατηρούν τις καλύτερες αναμνήσεις από την Καλαμάτα.

3. Στο στρατόπεδο "Παπαφλέσσα", λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών, είναι δυνατή η εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στο ύπαιθρο όλο το χρόνο.

4. Εφόσον αποφασισθεί η λειτουργία Κέντρων Εκπαιδεύσεως κατά περιοχές, το στρατόπεδο "Παπαφλέσσα" μπορεί να καλύψει την κεντρική και νότια Πελοπόννησο, με τις άρτιες εγκαταστάσεις του και με την άριστη πρόσβαση σε αυτό μέσω του αυτοκινητοδρόμου, που απολήγει μερικές δεκάδες μέτρα από την πύλη του.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας αναλαμβάνει τη δέσμευση να συμβάλει και οικονομικά στη λειτουργία του στρατοπέδου, εφόσον το οικονομικό κριτήριο προκριθεί για τη διατήρησή του ως Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων.

5. Στο στρατόπεδο "Παπαφλέσσα" λειτουργεί το 9ο Σύνταγμα Πεζικού "Γιαννιτσά", που αποτελεί μία από τις ιστορικότερες μονάδες του Στρατού Ξηράς, έλαβε δε μέρος, εξορμώντας από την Καλαμάτα, στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912/1913 και στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940/1941. Εκτοτε, το 9ο ΣΠ διαρκώς είχε έδρα του την Καλαμάτα μέχρι το 2005, οπότε έπαυσε η λειτουργία του λόγω μετασταθμεύσεως του ΚΕΔΒ. Στη συνέχεια, ως μη όφειλε, διεκόπη και αυτή η λειτουργία του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα", αν και έχει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις στη χώρα.

Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού επαναλειτούργησε στο στρατόπεδο "Παπαφλέσσα" το 2013, μετά από κινητοποίηση φορέων και ύστερα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, κάτι που έδωσε χαρά σε όλους τους Μεσσήνιους. Η μονάδα αυτή είναι συνδεδεμένη με τους εθνικούς αγώνες και τη συμμετοχή σε αυτούς των προγόνων μας, ενώ η επαναλειτουργία της αναπτέρωσε το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή μας.

Επομένως, 

Ζητούμε τη διατήρηση σε λειτουργία του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα" και του 9ου Συντάγματος Πεζικού "Γιαννιτσά", για τους ανωτέρω εκτεθέντες εθνικούς, ιστορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER