Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 09:20

Οικονομάκου - Καμβυσίδης είπαν "όχι" στο Νίκα για τις θέσεις που τους πρότεινε (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Με αντίδραση στις επιλογές του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα σημαδεύτηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του ορισμού των προέδρων στα Νομικά Πρόσωπα.

Η πρώτη αντίδραση υπήρξε κατά την προσύσκεψη της παράταξης της πλειοψηφίας, από τη μέχρι πρότινος πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Οικονομάκου, η οποία δε δέχθηκε την πρόταση του κ. Νίκα, να αναλάβει πρόεδρος της Φιλαρμονικής, θεωρώντας, προφανώς, ότι τη μειώνει και ως πρόσωπο και ως πολιτική οντότητα. Ετσι η κ. Οικονομάκου, πρώτη σε σταυρούς εκλεγμένη σύμβουλος της δημοτικής αρχής, δεν πήρε καμία θέση προέδρου ή αντιπροέδρου σε Νομικό Πρόσωπο. Ενα ακόμα στοιχείο αντίδρασης - κριτικής, είναι πως η Μ. Οικονομάκου πρόσκεινται εσωκομματικά στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο ο δήμαρχος δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις. Και αυτή η αντίδραση ενδέχεται να εκφράστηκε στην εκλογή των μελών της πλειοψηφίας στις Επιτροπές, καθώς κάποιοι σύμβουλοι εξελέγησαν με λιγότερες ψήφους.

Από τις θέσεις στα Νομικά Πρόσωπα απουσιάζει και ο Γιάννης Καμβυσίδης που δε δέχθηκε τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Υδρευσης που του πρότεινε ο δήμαρχος, ενώ δεν είχε δείξει ενδιαφέρον και για άλλη θέση, καθώς δεν είχε συμπληρώσει το έντυπο με τις επιθυμίες των συμβούλων, που είχε μοιράσει ο κ. Νίκας, θέλοντας να αφήσει ανοιχτό το δρόμο και για άλλους συμβούλους.

Η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε το συγκρουσιακό κλίμα στις παρατάξεις της Κεντροαριστεράς, της μείζονος μειοψηφίας (παράταξη Μάκαρη) και της "Αλλαγής" (παράταξη Μπρεδήμα).

Στις μειοψηφίες δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ της μείζονος μειοψηφίας και της “Αλλαγής” κατά τη διαβούλευση που έγινε μέσα στην εβδομάδα, με αποτέλεσμα ο κ. Μπρεδήμας να απέχει, να καταγγείλει ως αντιδημοκρατική τη συμπεριφορά της μείζονος μειοψηφίας και να δηλώσει πως θα υποβάλει ένσταση στα αρμόδια όργανα, ζητώντας την ακύρωση της διαδικασίας εκλογής των συμβούλων των μειοψηφιών.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος μίλησε ξανά για αντιδημοκρατικό πλαίσιο του “Καλλικράτη”, ζήτησε αναλογική εκπροσώπηση στις Επιτροπές και επέκρινε την παράταξη Μπρεδήμα για δύο μέτρα και δύο σταθμά, τώρα και πριν από κάποια χρόνια που ήταν μείζων μειοψηφία.

Στην Οικονομική Επιτροπή πρόεδρος ορίστηκε από το δήμαρχο ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Θεμάτων Θανάσης Ηλιόπουλος. Από την πλειοψηφία εξελέγησαν οι Δημήτρης Δημόπουλος (33), Γιώργος Φάβας, Δημήτρης Μπούχαλης, Νίκος Μπασακίδης (από 31), Παύλος Μπουζιάνης (29) και από τις μειοψηφίες Σταμάτης Μπεχράκης, Δημήτρης Φαββατάς (από 26) και Τάσος Νιάρχος (29). Αναπληρωματικοί οι Γιάννης Αδαμόπουλος (31), Παναγιώτα Ντίντα (30), Ηλίας Γυφτέας (29), Στάθης Σταματόπουλος (23) και Μιχάλης Αντωνόπουλος (22).

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πρόεδρος ορίστηκε ο αντιδήμαρχος Υποδομών Δημήτρης Δημόπουλος. Από την πλειοψηφία εξελέγησαν οι Παναγιώτα Ντίντα, Ανδρέας Καραγιάννης, Σαράντος Μαρινάκης (από 30), Δημήτρης Βεργόπουλος (29), Γιάννης Μπάκας (26) και από τις μειοψηφίες οι Γιάννης Θεοφιλόπουλος, Σταμάτης Μπεχράκης (από 25) και Μιχάλης Αντωνόπουλος (24).

Αναπληρωματικοί οι Θανάσης Βασιλόπουλος (31), Δημήτρης Πολίτης, Παύλος Μπουζιάνης (από 27), Δημήτρης Φαββατάς (25) και Δημήτρης Οικονομάκος (26).

Στη ΔΕΥΑΚ πρόεδρος ορίστηκε ο Δημήτρης Βεργόπουλος, με αντιπρόεδρο τον Ηλία Κουτίβα. Στη “Φάρις” η Αναστασία Μπελογιάννη, με το Δημήτρη Μπούχαλη. Στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ο Ανδρέας Καραγιάννης, με το Σαράντο Μαρινάκη. Στο “Διοκλή”ο Γιώργος Φάβας, με τον Ηλία Κουτίβα. Στον Αθλητικό Οργανισμό ο Νίκος Μπασακίδης, με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Στη Φιλαρμονική ο Δημήτρης Πολίτης, με το Γιώργο Καρβέλη. Στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας ο Γιάννης Μπάκας, με το Γιώργο Καρβέλη. Στο Σύνδεσμο Υδρευσης ο Δημήτρης Μπούχαλης, με το Σωτήρη Μιχαλόπουλο. Στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η Χρύσα Λιάππα, με τον Ανδρέα Καραγιάννη. Στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο Ηλίας Γυφτέας, με τη Χρύσα Λιάππα. Στο Πνευματικό Κέντρο και στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Ακόμα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, πρόεδρος στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής θα τοποθετηθεί η Παναγώτα Ντίντα, στο Συντονιστικό Τοπικό Οργανο ο Θανάσης Βασιλόπουλος, στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ο Δημήτρης Πολίτης και στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Τέλος, σύμφωνα με το δήμαρχο, εντεταλμένοι σύμβουλοι πρόκειται να οριστούν για την Πολεοδομία, τα Γυναικεία Θέματα, την Ψηψιοποίηση – Μηχανοργάνωση και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Γ.Σ.