Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 19:19

Μεσσήνη: Δάνειο 2,1 εκ. ευρώ για αναχρηματοδότηση δανείων 

Γράφτηκε από τον

Κατά πλειοψηφία έκανε αποδεκτούς το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, στη χθεσινή του συνεδρίαση, τους όρους λήψης τοκοχρεολυτικού δανείου 2.136.406,37 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αναχρηματοδότηση δανείων που είχε λάβει στο παρελθόν ο δήμος -επί της ουσίας οι τέως καποδιστριακοί δήμοι που τον αποτελούν.

Οπως σημείωσε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Αντώνης Νικολόπουλος, από τo εν λόγω δάνειο, ποσό 1.871.075,34 ευρώ αφορά τα συναφθέντα δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς, ενώ 265.331,03 ευρώ αφορά συναφθέντα δάνεια για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το επιτόκιο χορήγησης είναι κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor 6M + 4,30 %, αναπροσαρμοζόμενο ανά εξάμηνο και οι δόσεις που καταβάλλει ο δήμος θα είναι 141.359,08  ευρώ για επενδυτικούς σκοπούς και 24.367,47 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η διάρκεια της αναχρηματοδότησης είναι 20 χρόνια για συναφθέντα δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς και 15 χρόνια για συναφθέντα δάνεια για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Με τον τρόπο αυτό, είπε ο αντιδήμαρχος, ο δήμος εξοικονομεί περί τα 110.000 ευρώ κάθε χρόνο, καθώς οι προηγούμενες ρυθμίσεις απαιτούσαν ετήσια καταβολή τοκοχρεολυσίων ύψους 275.000 ευρώ.

Για «επαχθείς όρους, ανάλογους του μνημονίου» έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Αποστολόπουλος, που καταψήφισε το δάνειο. Οπως τόνισε, οι επόμενες δημοτικές αρχές δεσμεύονται «με δυσβάσταχτους όρους», παρατηρώντας ότι το ΤΠκΔ μπορεί να απαιτήσει το σύνολο του δανείου μέσα σε ένα εξάμηνο, αν για κάποιον λόγο ο δήμος δεν μπορέσει να καταβάλει δύο από τις μηνιαίες δόσεις, προσθέτοντας ότι το Ταμείο μπορεί επίσης να δεσμεύσει τους ΚΑΠ του Δήμου Μεσσήνης.

Με τους προβληματισμούς του Κ. Αποστολόπουλου συμφώνησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος, καλώντας τη δημοτική αρχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με τα οικονομικά ζητήματα του δήμου, καθώς -όπως είπε- «όλα δείχνουν ότι ακολουθεί μια πολύ δύσκολη και απρόβλεπτη περίοδος» για τη χώρα μας.

Β.Γ.Μ.