Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 19:20

Τώρα λύσεις για την καταπάτηση των ποταμών

Γράφτηκε από τον

Το θέμα των καταπατήσεων στον ποταμό Αρι έθεσε ξανά πρόσφατα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, με αφορμή το έργο της ανάπλασης της όχθης του ποταμού, από τη γέφυρα της Διασποράς έως τον αρχαιολογικό χώρο στα Ακοβίτικα.

Τις καταπατήσεις στον ίδιο ποταμό είχε επισημάνει και είχε καταγγείλει το Νοέμβριο του 2013, ο τότε αντιδήμαρχος Κ. Αθανασόπουλος, μετά από πλημμύρα και καταστροφές που είχαν γίνει στον Αρι, στην περιοχή του Ασπροχώματος.

Και τότε και τώρα οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής έμειναν στις διαπιστώσεις και τις καταγγελίες. Με αυτή την πρακτική δεν αλλάζει τίποτα, δε βελτιώνεται η κατάσταση. Ποιος θα δρομολογήσει και θα δώσει τη λύση, για να σταματήσει η κατάσταση της αναρχίας και της παρανομίας; Αν οι τοπικοί άρχοντες δεν ασχοληθούν σοβαρά, δεν ενδιαφερθούν πραγματικά, πάλι τις ίδιες διαπιστώσεις και τις ίδιες καταγγελίες θα κάνουμε και το 2018 και το 2019.

Και ο Αρις δεν είναι το μοναδικό ποτάμι στο οποίο παρατηρούνται καταπατήσεις. Είναι και ο Πάμισος, η Νέδα και το ρέμα της Σάνταβας. Και για όλες αυτές τις περιπτώσεις, διαπιστώσεις και καταγγελίες υπάρχουν. Πυροτεχνήματα, ντουφεκιές στον αέρα, τίποτα δεν αλλάζει. Καμία οργανωμένη και σοβαρή προσπάθεια δε γίνεται.

Αλήθεια, ποιος είναι υπεύθυνος για τις οριοθετήσεις των ποταμών; Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα λόγο, καμία ευθύνη; Ποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη, να αποφασίσει και να οριοθετήσει τα ποτάμια του νομού; Αν οι δήμοι δεν έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα, δεν πρέπει να ασχοληθούν, να πιέσουν και να θέσουν ως προτεραιότητα την προστασία και την οριοθέτηση; Ποιος είναι αρμόδιος να προστατεύσει το περιβάλλον και το δημόσιο αγαθό και να δώσει τέλος στις καταπατήσεις και την παρανομία;

Ολα αυτά τα χρόνια, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ακόμα, ακούγαμε για την αναγκαιότητα των οριοθετήσεων και τίποτα δεν έγινε. Τώρα είναι η ώρα να δοθεί τέλος στην κοροϊδία και στον τερματισμό της παρανομίας. Είναι ντροπή να μένουμε στις διαπιστώσεις και τις καταγγελίες. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι.