Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 18:29

Επεξεργασία απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας με 52 ευρώ τον τόνο 

Γράφτηκε από την

Την ανάθεση των εργασιών στη σημερινή ανάδοχο εταιρεία Ecowaste, για τη συνέχιση της επεξεργασίας των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα, για άλλους 4 μήνες. με τιμή 52 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ: Αυτό πρόκειται να συζητηθεί και να εγκριθεί στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, μεθαύριο Δευτέρα 24 Απριλίου στη 1 το μεσημέρι.

Η λύση αυτή επιλέγεται για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την προσωρινή διαχείριση, για άλλα 2 συν 1 χρόνια. Προσωρινή διαχείριση που προβλέπεται να εφαρμοστεί για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την έναρξη λειτουργίας της οριστικής διαχείρισης με τη ΣΔΙΤ.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στην εισήγησή του προτείνει «την ανάθεση των εργασιών στη σημερινή ανάδοχο εταιρεία Ecowaste, έπειτα από διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, καθώς πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, δηλαδή έχει προηγηθεί ένας άγονος διαγωνισμός. Το ποσό που θα ανατεθεί είναι 520.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και 644.800 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και υπολογίζεται ότι θα καλύψει ένα διάστημα 4 μηνών περίπου.

Η επιλογή της εταιρείας Ecowaste αποτελεί για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού, αποτελεί τη μοναδική διαθέσιμη λύση λαμβανομένης υπόψη της απροθυμίας των υπόλοιπων εταιρειών να εμπλακούν για ένα τέτοιο χρονικό διάστημα, αλλά και της ετοιμότητας της Ecowaste, αφού ως ήδη ανάδοχος εταιρεία έχει έτοιμο και διαθέσιμο τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ώστε να μην υπάρξει διακοπή στη συνέχιση της διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων. Η συμφωνηθείσα, δε, τιμή των 52 ευρώ ανά τόνο, συν ΦΠΑ, είναι συμφέρουσα για το δήμο, λαμβανομένου υπόψη του σχετικού πίνακα εφαρμοζόμενων τιμών σε ανάλογες δράσεις στην Περιφέρεια Πελοπόννησο, που έχει εκδοθεί από τον οικείο ΦοΔΣΑ, ενώ είναι μέσα στο πλαίσιο των 60 ευρώ που προβλέπεται ως τιμή εκκίνησης των προσφορών του νέου διεθνούς διαγωνισμού, με το αποτέλεσμα του οποίου θα διαμορφωθεί και η νέα τιμή».

Ο κ. Βασιλόπουλος επισημαίνει πως «η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί μια από τις αναγκαίες συνθήκες, προκειμένου ο Δήμος Καλαμάτας να κατορθώσει να διαχειριστεί τα απορρίμματά του για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι την εφαρμογή της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας και με τον τρόπο αυτό να αποφύγει το φαινόμενο τα απορρίμματα να παραμείνουν αμάζευτα στους δρόμους, με συνέπεια τη δημιουργία μεγάλων κινδύνων για τη δημόσια υγεία».