Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 14:57

«Γυναίκα Αγρότισσα» στη Σκάλα Λακωνίας

Γράφτηκε από την

Η προσφορά της τεράστια, το έργο της αξιέπαινο, ο ρόλος της πολύπλευρος, η αξιοπρέπειά της μέγιστη, η αξία της ανυπολόγιστη, το βλέμμα της …καθαρό και ανυπέρβλητο.
Χρόνια, τώρα, μοχθεί για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, δεινή βιοπαλαίστρια,μαχήτρια και στυλοβάτης της ελληνικής οικογένειας.
Ο λόγος για την αγρότισσα, τη νέα, τη μεσόκοπη, την ηλικιωμένη γυναίκα που δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα για τη διασφάλιση ενός καλύτερου βιοτικού επιπέδου και ποιότητας ζωής…μιας ήσυχης ζωής.
«Η παγκόσμια ημέρα της αγρότισσας (World Rural Women’s Day) εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1996, ενώ η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από το Παγκόσμιο Ίδρυμα Κορυφής για τις Γυναίκες (Women’s World Summit Foundation WWSF), ως ημέρα εορτασμού της γυναίκας της υπαίθρου».
Η ανωτέρω πρωτοβουλία, συνακόλουθη με όλες τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την παγκόσμια γιορτή, στοχεύει στην αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης, αναφορικά με τα προβλήματα, που οι γυναίκες της υπαίθρου καλούνται να αντιμετωπίσουν στον καθημερινό τους βίο. Ταυτόχρονα, δε, αποσκοπεί στον εορτασμό και την απόδοση τιμής στις γυναίκες αυτές, ως προς τη συνεισφορά των,στο σύνολο της αγροτικής οικονομίας.
Τις εν λόγω εκδηλώσεις πλαισιώνουν γυναίκες από όλο τον κόσμο, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτη πρωτοβουλία,συμμετοχή και στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Μέσα από τη θεσμοθέτηση της Ημέρας της Αγρότισσας, επισημαίνεται η συνεισφορά των γυναικών – αγροτισσών στην επισιτιστική ασφάλειακαι την ανάπτυξητων αγροτικών περιοχών.
Σύμφωνα, δε,με στατιστικές έρευνες, οι γυναίκες είναι αυτές που -σε παγκόσμια κλίμακα- παράγουν πάνω από τα μισά τρόφιμα, με τους κήπους τους να αποτελούν πολυσύνθετα οικοσυστήματα, διαχειριστές ολόκληρου του πλανήτη, «σταθερούς φρουρούς» της βιοποικιλότητας.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας τυγχάνει να συμπίπτει φέτος με μια δύσκολη γενικότερη οικονομική συγκυρία, που πλήττει τόσο τη χώρα μας όσο και άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε., όσον αφορά, κυρίως, στον αγροτικό τομέα.
Ειδικότερα στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, σημειώνεται μια σταδιακή και βαθμιαία συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, γεγονός, το οποίο θέτει τον αγρότη και την αγρότισσα, σε ακόμη πιο δυσμενή κατάσταση.
Ο πρωτογενής τομέας δέχεται πολύπλευρα και ισχυρά πλήγματα, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί αγώνα, θυσίες και πολύ κόπο.
Η προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσας είναι κι εδώ καταλυτική. Με μεγάλη ταλαιπωρία, ωστόσο, με ακόμη μεγαλύτερη αξιοπρέπεια, αγωνίζεται να τα καταφέρει και τα καταφέρνει.
Αγρότισσα στις μέρες μας, μπορεί να είναι η οποιαδήποτε γυναίκα, καθώς «αγρότισσα», πλέον,λογίζεται όχι μόνον η μάχιμη γυναίκα, αυτή δηλαδή που μετέχει ενεργά στον κόσμο της βιοπάλης διαθέτοντας τις σωματικές της δυνάμεις, αλλά και η γυναίκα που δραστηριοποιείται με ουσιαστικό ρόλο στη διακίνηση και -γιατί όχι- στη μεταποίηση του προϊόντος που παράγει.Αγρότισσα είναι η γυναίκα που φροντίζει τον κήπο της, αγρότισσα μπορεί να θεωρηθεί η κάθε γυναίκα που σέβεται και αγαπά τη φύση, τον αγρό και το περιβάλλον.
Εκδηλώνοντας, λοιπόν, το ανάλογο ενδιαφέρον και κυρίως επιδιώκοντας να τιμήσει την προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσας, ο Δήμος Ευρώτα υποδέχεται με χαρά και ικανοποίηση την πανελλαδική εκδήλωση για την «Ημέρα της Γυναίκας Αγρότισσας», η οποία θα λάβει χώρα το τριήμερο 10-11-12 Νοεμβρίου, στην πόλη της Σκάλας.
Πλήθος αγροτισσών από την Ελλάδα, δραστήριων γυναικών και μελών σε συνεταιριστικές οργανώσεις και συλλόγους, θα επισκεφθεί την περιοχή μας, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο δήμος για τον ανωτέρω σκοπό.
Πιο συγκεκριμένα, θα λάβουν χώρα ημερίδες, κατά τις οποίες θα αναλυθούν λεπτομερώς και με επιστημονικό τρόπο, οι προοπτικές και οι δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης στον τόπο μας, με νέες - καινοτόμες μεθόδους, που θα προσφέρουν απασχόληση και κέρδος, τόσο στην υφιστάμενη αγρότισσα όσο και την ενδιαφερόμενη «Νέα Αγρότισσα».
Πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα στην περιοχή, μια ενέργεια που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο νομό μας, η οποία, μάλιστα, αναμένεται να προσελκύσει, σε παλλακωνική βάση, το ενδιαφέρον των αγροτών, κυρίως, δε, των νυν και των υποψήφιων αγροτισσών.
Μη λησμονούμε, άλλωστε, ότι η Λακωνία αποτελείται από κατεξοχήν αγροτικό πληθυσμό, γεγονός που καθιστά αναγκαία και απαραίτητη την εξέλιξη σε όλες της βαθμίδες της γεωργικής κατάρτισης.
Πεποίθησή μου, τέλος, αποτελεί ότι, εν μέσω της δεδομένης οικονομικής κρίσης, που τόσο ταλανίζει την ελληνική οικογένεια, η επένδυση – αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, είναι το «μέσο» με το οποίο θα επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας αυτού του τόπου.
Εν κατακλείδι, η Ελληνίδα αγρότισσα συνιστά μια θεμελιώδη μονάδα της κοινωνικής ζωής κι εν ολίγοις, την κοιτίδα του πολιτισμού μας.Από εκείνη πηγάζουν ανεκτίμητες ηθικές αξίες και μέσω εκείνης διαιωνίζονται τα έθιμα, τα ήθη, οι παραδόσεις και όλα τα πολιτιστικά στοιχεία. Είναι η άξια συνεχίστρια του έργου της παλιάς, αυθεντικής αγρότισσας ελληνίδας. Είναι εκείνη που μεταφέρει απλόχερα από γενιά σε γενιά, μια ολόκληρη ιστορία.
Η αναγνώριση και η επίδειξη σεβασμού απέναντι στην τεράστια αυτή προσφορά, αν μη τι άλλο, της αξίζει!

Από το Δήμο Ευρώτα
Νεκταρία Λυμπέρη


NEWSLETTER