Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 15:44

Διαφωνεί ο Νίκας με την απλή αναλογική 

Γράφτηκε από τον

Την πλήρη διαφωνία του με τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και κυρίως με την απλή αναλογική, που εξήγγειλε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης στην Καλαμάτα, στην εκδήλωση της Δευτέρας, εξέφρασε χθες ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παναγιώτης Νίκας.

«Η απλή αναλογική θα διαλύσει την αυτοδιοίκηση ή θα την αποδιαλύσει», ανέφερε ο δήμαρχος και παρατήρησε: «Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται διακριτούς ρόλους, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας με το κράτος και την Περιφέρεια, χρειάζεται ένα εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο και οικονομική ανεξαρτησία». Εθεσε, μάλιστα, θέμα χωροταξίας, εκτιμώντας πως «χρειάζεται να δούμε τους δήμους πάλι από την αρχή, όσον αφορά τη γεωγραφική τους έκταση. Τα γεωγραφικά όρια πρέπει να είναι από τα αντικείμενα της κουβέντας». 

Ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση και σε επίπεδο κομματικό και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, να βρεθεί ο κοινός τόπος» και εξήγησε: «Διότι λογικές σαν αυτές που εξέφραζε ο κ. Πουλάκης, που εξυπηρετούν μόνο πολιτικά την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να προχωρήσουν. Μόνο με συνεννόηση και την εύρεση του κοινού τόπου μπορούμε να πετύχουμε κάτι που να εξυπηρετεί την αυτοδιοίκηση, που επιτέλους πρέπει να λειτουργήσει, όπως λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης». Επέμεινε ότι «είμαι απολύτως αντίθετος σε όλα αυτά που εξέφρασε προχθές ο κ. Πουλάκης και τα οποία διάβασα».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «έγινε φαντάζομαι μια κουβέντα μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί διάβασα ποιοι μετείχαν και ποιοι έλαβαν το λόγο στη συγκεκριμένη συγκέντρωση».

Απαντώντας σε ερώτησή μας, είπε ότι συμφωνεί με τη μείωση του αριθμού των αιρετών, όμως επέμεινε στη διαφωνία του στα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το θέμα της απλής αναλογικής, που, όπως ανέφερε «είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να προωθήσει αυτοδιοικητικούς». Ανέφερε πως με την απλή αναλογική «θα μοιράζουμε τα ιμάτια των δήμων και θα υπάρξει και νόθευση των αρχών της δημοκρατίας».

Για τη μη συμμετοχή του στην εκδήλωση απάντησε «γιατί ήμουν στο ΦοΔΣΑ». Για την απουσία αντιδημάρχων και συμβούλων της πλειοψηφίας είπε ότι «προφανώς δεν ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε μια κομματική εκδήλωση. Δεν είναι μια εκδήλωση μεταξύ επιστημόνων, όπου να ακουστούν όλες οι απόψεις και να αναζητηθεί ο κοινός τόπος. Ηταν μια εκδήλωση στα πλαίσια της δημοκρατίας, για να δοθούν κατευθύνσεις σε συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος και να ακουστούν απόψεις».

Γ.Σ.