Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 21:29

"Φως" στα... τυφλά οικόπεδα με... το νόμο - Ενεργοποίηση του δήμου ζητεί ο Σπ. Μωρακέας

Γράφτηκε από την

"Φως" στα... τυφλά οικόπεδα δίνει ο νόμος για τη βιοποικιλότητα και τη δόμηση στις περιοχές "Natura". Αρκεί από την πλευρά των δήμων να πραγματοποιηθούν ορισμένες ενέργειες για την επίσπευση της κύρωσης του δικτύου κοινοχρήστων χώρων σε οικισμούς που στερούνται εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν το 2008 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος του 1985 που επιτρέπουν τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων (δρόμοι, πλατείες, κ.ά.) αποσπασματικά και με πρωτοβουλία ιδιωτών, πριν από την έγκριση οποιασδήποτε πολεοδομικής μελέτης. Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις του 1985 προέβλεπαν ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν είχαν πρόσοψη σε δημόσιο ή δημοτικό δρόμο είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν άρτια και οικοδομήσιμη γη, αρκεί να παραχωρούσαν στον οικείο δήμο τμήμα του ακινήτου τους για να γίνει δρόμος. Μετά την απόφαση του ΣτΕ που κρατήθηκε δύο χρόνια στα συρτάρια των αρμοδίων τού τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και τις δύο εγκυκλίους που εκδόθηκαν από την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, το υπουργείο με εγκύκλιο υιοθετούσε την απόφαση του ΣτΕ με αναδρομική ισχύ. Αυτό δημιούργησε σωρεία προβλημάτων σε περισσότερους από 100.000 ιδιοκτήτες, τα «τυφλά» οικόπεδα των οποίων κατέστησαν άχρηστα. Στην πράξη, μερικές χιλιάδες οικόπεδα σε 12.000 οικισμούς της χώρας μετατράπηκαν από άρτια και οικοδομήσιμα σε... χωράφια!
Το άρθρο 35 του νόμου για τη βιοποικιλότητα έρχεται πλέον να ρυθμίσει την κατάσταση και ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους δήμους ή οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον να ζητήσει την προώθηση της κύρωσης του δικτύου κοινοχρήστων χώρων στις εντός σχεδίου περιοχές. Η καταγραφή γίνεται με τοπογραφικό διάγραμμα ή και με ορθοφωτοχάρτη κατάλληλης κλίμακας, που πλέον υπάρχει για όλη τη χώρα, μέσω του κτηματολογίου. Η ρύθμιση αφορά όλους τους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων είτε είναι οριοθετημένοι με το διάταγμα του 1985 είτε είναι υφιστάμενοι προ του 1923 και δεν έχουν οριοθετηθεί. Στην τελευταία περίπτωση η αποτύπωση αφορά το συνεκτικό τμήμα του οικισμού. Στο δίκτυο κοινόχρηστων χώρων, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, περιλαμβάνονται και «εδαφικά τμήματα ακινήτων που έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με πράξεις παραχώρησης που έχουν μεταγραφεί αλλά δεν έχουν διαμορφωθεί ως κοινόχρηστοι χώροι του οικισμού».
Η νέα διαδικασία μέσα από τα τοπογραφικά διαγραμματα και τους ορθοφωτοχάρτες είναι απλούστερη, ολοκληρώνεται μέσα σε 50 ημέρες και προβλέπει:
1) Επικύρωση του δικτύου των κοινόχρηστων χώρων με απόφαση γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συνοδευόμενη από τον σχετικό χάρτη.
2) Οι χάρτες εκπονούνται με ευθύνη του αρμόδιου δήμου και αναρτώνται για 20 ημέρες στην ιστοσελίδα του και σε κεντρικό σημείο του οικισμού. Προβλέπεται επίσης η δημοσίευση σε δύο τοπικές εφημερίδες.
3) Οι ενστάσεις εξετάζονται από ειδική επιτροπή και το διάγραμμα οριστικοποιείται μέσα σε 30 ημέρες.
Απαιτείται βεβαίως η έκδοση απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις προδιαγραφές και τον τρόπο σύνταξης των τοπογραφικών διαγραμμάτων και των κατά περίπτωση ειδικών μελετών, που ως τώρα δεν έχει γίνει.
Προσφάτως στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Μωρακέας εκ μέρους του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών" ζήτησε από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα να προωθήσει όλα τα παραπάνω για να ξεκολλήσουν αρκετές ιδιοκτησίες και να πάρει ανάσα η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή. Στην καθιερωμένη σύσκεψη στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών υπό την προεδρία του κ. Νίκα αναμένεται να τεθεί το θέμα και για το σκοπό αυτό έχει ζητηθεί και η παρουσία του κ. Μωρακέα.


NEWSLETTER