Τετάρτη, 17 Μαϊος 2017 20:17

Η Ντίντα απαντά σε Μάκαρη για έργα στις Τοπικές Κοινότητες 

Γράφτηκε από την

Σε απάντηση δημοσιεύματος των έγκριτων εφημερίδων σας αναφορικά με δηλώσεις του κ. Μάκαρη για το πρόγραμμα Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ) θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) έχει προκηρύξει για τους δήμους της Περιφέρειάς μας το Πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) συνολικού προϋπολογισμού 17.625.000,00 € και το Πρόγραμμα Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ), με συνολικό προϋπολογισμό 19.000.000,00 €.

Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου η Καλαμάτα προκρίθηκε να υλοποιήσει το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με κατανεμημένο προϋπολογισμό 9,2 εκατομμύρια ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα, η Καλαμάτα από τον συνολικό προϋπολογισμό των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) των 36,625 εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικούν οι 26 δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, λαμβάνει το ποσό των 9,2 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι παραπάνω από το ένα τέταρτο!

Ο Δήμος Καλαμάτας είναι σαφές ότι ποτέ δεν έχει απεμπολήσει τα δικαιώματά του σε ό,τι αφορά στη διεκδίκηση πόρων, ίσα – ίσα έχει αποδείξει ότι υποβάλλει προτάσεις χρηματοδότησης παντού και πάντα.

Παρόλα αυτά, ένας δημοκρατικά και λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα καταλάβαινε ότι, όταν από ένα πρόγραμμα που αφορά συνολικά 26 δήμους, ο Δήμος Καλαμάτας έχει καταφέρει να λάβει κάτι παραπάνω από τη «μερίδα του λέοντος» είναι παράλογο να απαιτείται η διεκδίκηση και για κάτι περαιτέρω, δεδομένου και του παράπλευρου διαχειριστικού κόστους (σύμβουλοι, κλπ).

Σε ό,τι αφορά στις τοπικές κοινότητες, ο Δήμος Καλαμάτας έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του, καθώς έχει ήδη προγραμματίσει να εντάξει και υλοποιήσει έργα τόσο μέσω του Προγράμματος CLLD/Leader Μεσσηνίας, δηλαδή το τομεακό των ΤΑΠΤοΚ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την 304/2016 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, όσο και μέσω του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου, όπου έχουν εγγραφεί έργα που αφορούν στις τοπικές κοινότητες και από δημοτικούς πόρους. 

Από όλα τα παραπάνω, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι σε αυτή την χώρα δυστυχώς δεν διδασκόμαστε από τα λάθη μας και ο λαϊκισμός δεν έχει όρια!

Ο κ. Μάκαρης, εάν έχει τόσο μεγάλη αγωνία να φέρει και νέες χρηματοδοτήσεις στο Δήμο Καλαμάτας, ας αξιοποιήσει επιτέλους τις φιλίες του (υπουργός, κλπ)…

Η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων

Παναγιώτα Ντίντα