Σάββατο, 20 Μαϊος 2017 07:48

Απόφαση για ένταξη της Καλαμάτας στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προτείνει στο υπουργείο Εσωτερικών την ένταξη της Καλαμάτας στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων. Και αυτό γιατί όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση προχθές το βράδυ, η Καλαμάτα έχασε εκατοντάδες πολίτες στα χρόνια της Κατοχής (1941 - 1944), που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές. 

Ο Κώστας Αλεξίου μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την ομόφωνη στήριξη του αιτήματος από το Συμβούλιο. «Βάζετε μύρο και λάδι στην πληγή της πόλης που δημιούργησε η Κατοχή», παρατήρησε και σημείωσε: «Είναι αυτονόητο το γιατί πρέπει να μπει στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων. Η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής επιβεβαιώνει τους εκατοντάδες πατριώτες - συμπολίτες μας που εκτελέστηκαν στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού, στα παλιά Σφαγεία, στο Νέδοντα, στον Ταΰγετο και τον Αγιο Φλώρο».

Ο κ. Αλεξίου παρέδωσε στο δήμαρχο το λεύκωμα των μαρτυρικών πόλεων στο δήμαρχο.

Με το αίτημα συμφώνησαν και το στήριξαν με τοποθετήσεις τους οι Μαν. Μάκαρης, Χρ. Καντζιλιέρη, Θ. Μπρεδήμας (υπενθύμισε ότι το είχε ζητήσει και το 2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο), Μ. Αντωνόπουλος και Δ. Φαββατάς.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας είπε ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι»,  έκανε λόγο για κοινή συμπόρευση και στάθηκε στην τεκμηρίωση της εισήγησης προς το υπουργείο Εσωτερικών. Κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους που μπορούν να δώσουν στοιχεία και παρατήρησε: «Πρέπει να το αναθέσουμε σε ειδικό επιστήμονα. Δεν αρκεί η πολιτική απόφαση, χρειάζεται πλήρης ιστορική τεκμηρίωση».