Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 09:04

Προσφυγή του Δήμου Τριφυλίας στο ΣτΕ για τον Κυπαρισσιακό

Γράφτηκε από τον
Προσφυγή του Δήμου Τριφυλίας στο ΣτΕ για τον Κυπαρισσιακό

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει ο Δήμος Τριφυλίας μαζί με τους υπόλοιπους δήμους του Κυπαρισσιακού Κόλπου, κατά του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε εδώ και λίγο καιρό για έλεγχο νομιμότητας. 

Χαρακτηριστικές ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα: «Ο δήμος όπως έχει δεσμευτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο θα προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της μεθοδευόμενης υποβάθμισης του περιβάλλοντος του Κυπαρισσιακού Κόλπου και του εγκλήματος που γίνεται στην περιοχή μας κατά των πολιτών της».

Οσον αφορά το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, ουσιαστικά χαρακτηρίζει και οριοθετεί την περιοχή του Κυπαρισσιακού σε 3 μεγάλες ζώνες -Περιοχές Προστασίας της Φύσης/ΠΠΦ, Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί/ΠΦΣ, Ζώνη Αγροτικού Τοπίου- οι οποίες ορίζονται με συγκεκριμένες συντεταγμένες. Από εκεί και πέρα στις περιοχές ΠΠΦ και ΠΦΣ όπως προκύπτει δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα δόμησης. Ωστόσο στις Ζώνες Αγροτικού Τοπίου επιτρέπεται ο αγροτουρισμός, τα καταστήματα εστίασης έως 120 τ.μ., η άσκηση γεωργικής δραστηριότητας, οι γεωργικές αποθήκες, μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας, τυποποίησης και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, η βόσκηση, η κατασκευή νέων και συντήρηση - εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων έργων υποδομής, η κατασκευή και λειτουργία οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης, καθώς και τουριστικά καταλύματα με αρτιότητα 20 στρ. και μέγιστη δυναμικότητα 120 κλίνες, όπου προσδιορίζεται μέγιστο ύψος των κτηρίων 7,5 μέτρα, συν 1,5 μέτρο στέγη και απόσταση 50 μέτρα από τον αιγιαλό και 50 μέτρα από τη ζώνη αμμοθινών. Σημειώνεται ότι κατά παρέκκλιση για όσα γήπεδα έχουν δημιουργηθεί μέχρι τη δημοσίευση του ΠΔ η αρτιότητα είναι 10 στρ. με μέγιστη δυναμική 60 κλίνες. Επίσης επιτρέπεται κατοικία 200 τ.μ. με όριο αρτιότητας τα 20 στρ. με την ίδια παρέκκλιση με παραπάνω. Για όσα οικόπεδα έχουν δημιουργηθεί πριν τη δημοσίευση του ΠΔ το όριο αρτιότητας είναι 10 στρέμματα. Ακόμη επιτρέπεται η επέκταση των ορίων νομίμως υφιστάμενων οικισμών εφόσον δεν επεκτείνονται στις περιοχές προστασίας της φύσης και προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς. 

Τονίζεται ακόμη ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης για το σύνολο των ζωνών ανατίθεται στη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου. 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER