Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 17:22

34 δήμοι και φορείς στη “Βιώσιμη Πόλη” 

Γράφτηκε από την

Σε ισχύ είναι πλέον, μετά την υπογραφή προχθές του καταστατικού του, το δίκτυο πόλεων «Βιώσιμη Πόλη», στο οποίο πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.

Σε αυτό συμμετέχουν 34 δήμοι και φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο, μεταξύ αυτών και οι Δήμοι Πύλου - Νέστορος, Τριφυλίας, Μεσσήνης, Οιχαλίας και Μεγαλόπολης και το Μανιατάκειο Ιδρυμα. Στόχος του φορέα είναι να βοηθήσει τους δήμους να οργανώσουν και να υποβάλουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων από πανευρωπαϊκά προγράμματα. 

Η «Βιώσιμη Πόλη» θα εξυπηρετήσει επίσης προσφέροντας τεχνική βοήθεια για υλοποίηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, καθώς και δικτύωση με άλλους φορείς της Ευρώπης, ώστε να υποβάλουν κοινές προτάσεις. Το δίκτυο θα εστιάσει σε προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας, εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και κοινωνικής οικονομίας. Στο φορέα συμμετέχει και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Ο Δημήτρης Καφαντάρης σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του, που μία πρωτοβουλία των δημάρχων της Μεσσηνίας απέκτησε ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς σε αυτή συμπράττουν δήμαρχοι από την Ελλάδα και την Κύπρο και κορυφαία ιδρύματα των δύο χωρών. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη με χρήση και άλλων χρηματοδοτικών μέσων και να διευρύνουμε το δίκτυο με τη συμμετοχή και άλλων φορέων από ολόκληρη την Ευρώπη, καλύπτοντας το κενό που υπάρχει σε αυτά τα θέματα», δήλωσε ο ίδιος.

Στη σύσταση του δικτύου ήταν παρών, χαιρετίζοντας την προσπάθεια, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιώργος Κρεμλής. Τη στήριξή του έχει δηλώσει επίσης κατ’ επανάληψη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.