Κυριακή, 04 Ιουνίου 2017 10:02

Το βραβείο «Οικόπολις» στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Το βραβείο «Οικόπολις» στο Δημαρχείο Καλαμάτας

To βραβείο «Οικόπολις» 2017 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφορικά με Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Επένδυσης (ανακύκλωση, διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.), απονεμήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας το βράδυ της Πέμπτης 1ης Ιουνίου.

Ο δήμος βραβεύτηκε από τον οργανισμό Ecocity για το έργο «Βιοκλιματική ανακατασκευή παλαιού νοσοκομείου», που ως γνωστόν μετασκευάστηκε στο νέο Δημαρχείο της πόλης.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε στους «Καταρράκτες» του Πάρκου Αναψυχής Ραφήνας. Εκ μέρους του δημάρχου, το βραβείο παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος.

Οι ανάγκες των κλιματιστικών εγκαταστάσεων του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας σε θέρμανση - ψύξη υπολογίστηκε πως θα καλύπτονται από υδρόψυκτα συγκροτήματα VRV (γεωθερμικές αντλίες θερμότητας), προεκτιμώμενης ψυκτικής ισχύος 250 KW, με τη χρήση της γεωθερμίας κλειστού τύπου.

Τα πλεονεκτήματα της επιλογής του συστήματος της γεωθερμίας για την κάλυψη των αναγκών σε ψύξη - θέρμανση του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας είναι τα εξής: Μειώνει τις εκπομπές CO2 περίπου στο 1/3, σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα. Καταργεί το πετρέλαιο και άλλα ορυκτά καύσιμα. Διατηρεί υψηλούς βαθμούς απόδοσης, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες. Η απαιτούμενη ενέργεια παρέχεται από το περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους λειτουργίας περίπου στο 70%. Μεγάλη προστιθέμενη αξία στο κτήριο και βελτίωση της ενεργειακής του κλάσης.

Το έργο εκτελέστηκε εργολαβικά, παράλληλα με την ανακατασκευή του κτηρίου, με επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, με γενικό επιβλέποντα τον πολιτικό μηχανικό Κωνσταντίνο Παπουτσή και ειδικό επιβλέποντα τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Τ.Ε. Γεώργιο Γιαννόπουλο.


NEWSLETTER