Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2011 02:09

Ετσι θα γίνει η νέα κεντρική πλατεία Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ετσι θα γίνει η νέα κεντρική πλατεία Καλαμάτας

Νέα μορφή και λειτουργικότητα σκοπεύει να δώσει η δημοτική αρχή στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας με την ανάπλαση, η οποία δημοπρατήθηκε αυτή την εβδομάδα. Προσωρινή ανάδοχος αναδείχθηκε η "Ολύμπιος ΑΤΕ" με έκπτωση 47,59% και δεδομένου ότι το έργο - προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ- δεν απαιτεί προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το βάρος πλέον πέφτει στην οργάνωση του πλάνου εργασιών, ώστε να υπάρξουν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα με τους επαγγελματίες της πλατείας.
Ας δούμε όμως τι προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, η τελευταία παρέμβαση επί της οποίας ήταν η μαρμαρόστρωση της δεκαετίας του ’70. Η πλατεία έχει μήκος 375 μέτρα και πλάτος 36 μέτρα, ενώ η συνολική της επιφάνεια είναι 13.500 τετραγωνικά μέτρα.
Προβλέπεται πεζοδρόμηση τμήματος μήκους 75 μέτρων της Σιδηροδρομικού Σταθμού μεταξύ των οδών Γιατράκου και Κροντήρη, όπου θα κατασκευαστεί συντριβάνι στο ύψος του ΟΤΕ, ανάλογο με αυτό στα "Ψαράκια".
Από το σημείο εκείνο θα συνδεθεί και ο ποδηλατόδρομος που έρχεται από το βόρειο τμήμα της πόλης με αυτόν της πλατείας. Παράλληλα θα τοποθετηθούν δύο ηλεκτροκίνητες βυθιζόμενες μπάρες, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Οσον αφορά την οδό Αριστομένους προβλέπεται ο περιορισμός του πλάτους από 4,60 μέτρα που είναι σήμερα, σε 3,75 μέτρα με το διάστημα που περισσεύει να αποδίδεται στον ποδηλατόδρομο και την πλατεία.
Στα 2 μέτρα θα παραμείνει η ζώνη στάθμευσης οχημάτων.
Αμετάβλητο θα παραμείνει το πλάτος της Αριστομένους (6,60 μέτρα) στο ύψος της Βαλαωρίτου για τη διευκόλυνση της στροφής των οχημάτων στην οδό Φραντζή.
Στο ύψος της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπεται στάση αστικού λεωφορείου, ενώ προβλέπεται και ανακατασκευή του οδοστρώματος, ώστε να απαλειφθούν οι υψομετρικές διαφορές των κρασπέδων που παρατηρούνται σήμερα σε διάφορα σημεία.
Αναφορικά με τον ποδηλατόδρομο η πορεία του θα διατηρηθεί στα όρια που ορίζουν σήμερα οι κίτρινες διαγραμμίσεις επί της πλατείας, ενώ στο συγκεκριμένο τμήμα προβλέπεται η επίστρωση να γίνει με πλάκες τσιμέντου από πολύ ψιλή μαρμαροψηφίδα σε απόχρωση «ανοικτού μπορντό».
Σημαντική θα είναι η παρέμβαση στο πράσινο της πλατείας. Βασική εργασία είναι η διάσπαση των υφιστάμενων παρτεριών στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της πλατείας και η αντικατάσταση αυτών με μια καμπύλη ροή από ελεύθερα κατ’ αρχήν δέντρα που θα φύονται μέσα από τρύπες στην πλακόστρωση, ενώ στην συνέχεια νέα δέντρα θα προστεθούν σε παρτέρια καμπύλου περιγράμματος που θα φιλοξενούν εποχιακά άνθη και άλλα χαμηλά φυτά. Τα δέντρα θα ξεκινούν περιβάλλοντας το σιντριβάνι στα "Ψαράκια" και θα συνεχίζουν την καμπυλόγραμμη ροή τους παρά το ανατολικό μέτωπο, ενώ στο ύψος της Σιδηροδρομικού Σταθμού η ροή ψηλού πρασίνου και των παρτεριών περνά κυρίως προς το δυτικό μέτωπο της πλατείας.
Ετσι προβλέπεται η επέκταση της σημερινής δεντροστοιχίας με δένδρα (φίκοι μεσόφυλλοι Αυστραλίας) ή η τοποθέτηση 24 καινούριων δένδρων στο ανατολικό τμήμα της πλατείας, ώστε να δημιουργηθεί διαδρομή περιπάτου με σκίαση.
Η άλλη πλευρά του ποδηλατόδρομου θα χωρίζεται από τον κύριο χώρο της πλατείας με μια δεύτερη σειρά από παρτέρια, καμπυλοειδούς μορφής, στα οποία κυρίαρχο στοιχείο θα είναι το πράσινο γκαζόν και οι ανθώνες που αφαιρούνται σήμερα από την πλατεία.
Μια δεύτερη σειρά από 6 ψηλά δέντρα (ακακίες Κωνσταντινουπόλεως) δημιουργείται κατά μήκος του προτεινόμενου να πεζοδρομηθεί τμήματος της Σιδηροδρομικού Σταθμού, από την Γιατράκου έως την οδό Κροντήρη, στην βορειοδυτική πλευρά της πλατείας.
Στο βόρειο μέρος της πλατείας στο ύψος της οδού Κροντήρη, αλλά και στο δυτικό τμήμα μέχρι τον πεζόδρομο της οδού Ιατροπούλου προβλέπεται η ενίσχυση του πρασίνου με τέσσερα ψηλά δέντρα (πλάτανοι δυτικοί), όπου εκτός από τα υφιστάμενα πέντε πλατάνια και την αφαίρεση των υπαρχόντων λευκών, προβλέπεται να φυτευτούν επιπλέον πέντε νέα πλατάνια, με στόχο την περαιτέρω αύξηση του πρασίνου της πλατείας και την διατήρηση της ομοιογένειας των δέντρων.
Στους στόχους της ανάπλασης περιλαμβάνεται και η διευθέτηση του χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Κατά μήκος της δυτικής πλευράς, υπάρχουν σήμερα στεγασμένοι χώροι ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων (κλειστοί χώροι, κιόσκια κλπ), που ανήκουν στα παρακείμενα καταστήματα και σε πλάτος που ποικίλλει από 7 έως 14 μέτρα, με εντελώς διαφορετική αισθητική μεταξύ τους.
Σύμφωνα με την πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης προτείνεται η δημιουργία μιας ζώνης πλάτους 2 μέτρων από την οικοδομική γραμμή των καταστημάτων, η οποία θα δίνεται σαν χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Στην συνέχεια θα υπάρχει μία δεύτερη ζώνη κυμαινόμενου πλάτους, από 1,40 μ. (βόρεια) έως 2,80 μ. (νότια), για την ελεύθερη κίνηση πεζών. Κατόπιν σε συνεχόμενο τμήμα πλάτους 7,20 μ. παραχωρείται χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Με αυτό τον τρόπο σε κάτοψη, δίνεται η δυνατότητα ίσης μεταχείρισης των καταστημάτων. Σύμφωνα με την πρόταση μάλιστα μπροστά από τα σημερινά καταστήματα, δημιουργούνται πλαίσια διαστάσεων 14,40 μ. x 7,20 μ. στα οποία τοποθετούνται αμιγώς και μόνον τραπεζοκαθίσματα, αφήνοντας ενίοτε κενούς διαδρόμους για διέλευση πεζών, κυρίως στα σημεία εισόδων των πολυκατοικιών, το πλάτος των οποίων ποικίλλει από 1,50 μ. έως 2,00 μ.
Οσον αφορά το φωτισμό, στόχο των μελετητών αποτέλεσε η όσο το δυνατόν λιγότερη παρουσία κολόνων φωτισμού με ταυτόχρονη διασφάλιση επαρκούς φωτισμού. Για το σκοπό αυτό έχουν επιλεγεί φωτιστικά έμμεσου φωτισμού, τοποθετημένα επί ιστού, με ασύμμετρη κατανομή.
Εκτός πάντως των σημαντικών επιφανειακών παρεμβάσεων προβλέπεται μεταξύ άλλων μερική αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, η φύτευση κατάλληλων δέντρων για σκίαση σε όλο το μήκος της διαμόρφωσης και η τοποθέτηση όλων των απαραίτητων στοιχείων αστικού εξοπλισμού, όπως καθιστικά - παγκάκια, καλαθάκια μικροαπορριμμάτων, εμπόδια στάθμευσης, ράμπες προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, πινακίδες οδοσήμανσης, στάση αστικού λεωφορείου, κλπ.

Σχόλια  

0 # Κοστας 06-11-2011 19:34
εδω ο πουτσος κεγετε και το μουνι χτενιζετε
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # ΓΑΖΗΣ 08-11-2011 08:57
Τα λεφτά για την πλατεία να δοθούν σε ανέργους ,σε συσίτια ,και όχι στα λαμόγια ντροπή ρε στη σημερινή κατάσταση ο ηλίθιος δήμαρχος να ασχολείται με αναπλάσεις .
Πόσα άραγε θα φάνε σε μίζες ;;;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # tsakistielia 08-11-2011 12:44
Τουλάχιστον,επ' ευκαιρία αυτής της ανάπλασης,έχουν προβλέψει να φτίαξουν αποτελεσματικό υδραυλικό σύστημα απορροής των ομβρίων ή θα εξακολουθήσουν να λιμνάζουν τα νερά σε διάφορα σημεία με κάθε βροχούλα ?

@ΓΑΖΗΣ

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα,στα 150 - 180.000 ευρώ προϋπολογισμού έργου,20.000 είναι η μίζα.Κάνετε λοιπόν τους υπολογισμούς σας.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER