Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 09:13

Μπούχαλης για τα χρέη στον Δήμο Καλαμάτας: «Δεν θα τα πάρουμε ποτέ»

Γράφτηκε από τον
Μπούχαλης για τα χρέη στον Δήμο Καλαμάτας: «Δεν θα τα πάρουμε ποτέ»

 

Τον ορισμό δικαστικών επιμελητών για να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις σε βάρος μεγάλων οφειλετών του Δήμου Καλαμάτας, ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή, εν μέσω αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα της κίνησης, σύμφωνα με εκτίμηση του πρώην αντιδημάρχου Δημ. Μπούχαλη.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος - πρόεδρος της επιτροπής Θανάσης Ηλιόπουλος ενημέρωσε ότι έχουν σταλεί ειδοποιητήρια σε όλους τους οφειλέτες του δήμου (από 1 ευρώ), συνολικά 33.804, με συνολική οφειλή 13.467.988,79 ευρώ χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. 

Ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης είπε για τα μεγάλα χρέη πως «είναι οφειλές από καταστήματα πάνω από 15 χρόνια», αλλά δήλωσε απαισιόδοξος ότι «δεν θα τα πάρουμε ποτέ». Για τις εισφορές σε χρήμα παρατήρησε πως «είναι ωρολογιακή βόμβα η Βασ. Γεωργίου. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος, να πάρουμε γη απ’ όσους δεν μπορούν να πληρώσουν». Παρατήρησε ότι η αναγκαστική είσπραξη θα ξεκινήσει από μεγαλοοφειλέτες, από 20.000 ευρώ και πάνω και σημείωσε πως από τα 74 ΑΦΜ (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία και χρωστούν πάνω από το 50% της συνολικής οφειλής, τα 31 είναι εταιρείες και απ’ αυτές οι 8 Α.Ε. Πληροφόρησε ότι σε αυτούς θα χρησιμοποιηθούν οι δικαστικοί επιμελητές και ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει έλεγχοι μέσω ΓΕΜΗ και Πρωτοδικείου.

Ο κ. Ηλιόπουλος διευκρίνισε ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα η ρύθμιση που περιμένει ο δήμος από το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και πως από το δήμο γίνεται ταμειακή διευκόλυνση σε όσους προσέρχονται να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Επεσήμανε, πάντως, ότι «και με τη ρύθμιση που εφαρμόστηκε με τις 100 δόσεις, δεν ήρθε κανείς από αυτούς να ρυθμίσει τις οφειλές του». Υπενθύμισε ότι έχει γίνει διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης και στο παρελθόν, που είχε φθάσει μέχρι τα ακίνητα. Είπε ότι δίνουν προτεραιότητα και σε υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να τραβήξουμε τα άκρα, αλλά οι υπάλληλοι έχουν ευθύνες».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς, επικρίνοντας, παρατήρησε ότι «δεν έπρεπε η δημοτική αρχή να αφήσει να φθάσουν εκεί οι οφειλές» και συμπλήρωσε: «Εστω και τώρα που είναι αργά, είναι θετικό».

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Μπούχαλης (μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Οικονομικών) θύμισε ότι «ξεκινήσαμε και το 2012, αλλά δεν μπορούσαμε να μπούμε σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν βρήκαμε τίποτα, δεν υπήρχε περιουσιακό στοιχείο». Επιβεβαίωσε πως «υπάρχουν ευθύνες σε αιρετούς και υπαλλήλους, αν δεν κινηθεί η αναγκαστική είσπραξη» και υποστήριξε ότι «με βαριά καρδιά αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε, αλλά πιέζουν οι νόμοι, οι υπηρεσίες».

Ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης είπε ότι «είναι πάνω από 20 χρόνια οι οφειλές και είναι διαχρονικές οι ευθύνες».

Τα στελέχη της πλειοψηφίας ενημέρωσαν ότι έχουν δεχθεί αντιδράσεις και απειλές από δημότες που οφείλουν εισφορά σε χρήμα για πολεοδομικά ζητήματα (και τη Βασ. Γεωργίου) πως «θα σας σκοτώσω» και «αν μου πάρετε το σπίτι, θα σκοτώσω και μετά θα αυτοκτονήσω».

Λευκό ψήφισαν ο Δ. Φαββατάς και ο Τάσος Νιάρχος από τη "Λαϊκή Συσπείρωση", ο οποίος είπε ότι «συμφωνούμε ο δήμος να πάρει τα λεφτά από τους μεγαλοοφειλέτες», αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για το «αδιακρίτως», γι’ αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος διαφώνησε με «το κατά συρροή και αδιακρίτως».


NEWSLETTER