Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 17:44

Αναστασόπουλος κατά Τσώνη και Σαμπαζιώτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αναστασόπουλος κατά Τσώνη και Σαμπαζιώτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Για ανικανότητα, ακόμα και στη διαχείριση της καθημερινότητας, πόσω μάλλον για σημαντικά έργα, κατηγορεί τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος με ανακοίνωσή του.

Αφορμή για την ανακοίνωση έδωσε η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία το Σώμα συναίνεσε στη σύναψη δανείου 2.000.000 ευρώ για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Μεσσήνης.

Με την ίδια ανακοίνωση, ο Στ. Αναστασόπουλος μέμφεται επίσης τόσο τον δικό του σύμβουλο Γιώργο Παπαδόπουλο -που θα καλέσει, όπως αναφέρει σε απολογία- όσο και τον επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρη Σαμπαζιώτη και τους συμβούλους του συνδυασμού του, οι οποίοι υπερψήφισαν  στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη του δανείου.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Αναστασόπουλος αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Κύριε Τσώνη,

Οδεύετε προς ολοκλήρωση του τρίτου έτους της δημοτικής σας θητείας, χωρίς να έχετε κάνει ούτε ένα έργο αναπτυξιακό, δηλαδή να το έχετε μελετήσει, να έχετε διεκδικήσει τη χρηματοδότησή του και τέλος να το έχετε υλοποιήσει. Αναφέρομαι σε έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά, χωροταξικά - πολεοδομικά, όπως για παράδειγμα όσον αφορά το έργο της πολεοδόμησης δεύτερης κατοικίας στην Μπούκα, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε σχέση με αυτά που εμείς είχαμε αφήσει. Αντίστοιχα ανάλογα ζητήματα έχουν μείνει στάσιμα στον Αγιο Ανδρέα, στους Χράνους, στο Καλαμάκι αλλά και μέσα στην πόλη της Μεσσήνης. Δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε ή να προωθήσετε ούτε τα δρομολογημένα έργα από τη δική μας θητεία. Ο καλλικρατικός Δήμος Μεσσήνης έχει μεγάλη ανάγκη από την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων λόγω του κατ’ εξοχήν αγροτικού του χαρακτήρα και των τεραστίων δυνατοτήτων τουριστικής ανάπτυξης. Δυστυχώς δεν έχετε καταφέρει ούτε τα θέματα καθημερινότητας των δημοτών μας να αντιμετωπίσετε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι άνθρωποι να πάνε στα κτήματά τους να τα καλλιεργήσουν. Οι δρόμοι έχουν κλείσει από τα χορτάρια, τα βάτα και την αυξημένη βλάστηση, είναι αδιάβατοι και επικίνδυνοι και φυσικά χωρίς τις απαραίτητες χαλικοστρώσεις. Σας θυμίζω τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις ότι θα αξιοποιήσετε τις πέτρες που είναι χρυσάφι και θα τις κάνετε χαλίκια για να λύσετε ως διά μαγείας όλα τα ζητήματα αγροτικής οδοποιίας, ακόμα δεν υλοποιήθηκαν. Παραμένουν υποσχέσεις, οι οποίες με πολλά άλλα θα… και θα… είναι τα μόνιμα εργαλεία σας για να λύνετε όλα τα προβλήματα και να καλύπτετε τις ανάγκες των δημοτών μας.

Αλήθεια τι έγινε με τον απολογισμό του έργου αποκατάστασης των ζημιών στο δήμο μας που σας ζητώ εδώ και πολλούς μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο και ποτέ δεν κάνατε; Σας ερωτώ λοιπόν δημόσια και για τελευταία φορά: Πού καταναλώθηκαν τα 700 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στην αγροτική οδοποιία; Είναι πολλά τα χρήματα και τα αποτελέσματα δεν τα είδαν ούτε οι συνδημότες μας ούτε εμείς. Περιμένουμε λοιπόν στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τον απολογισμό σας. Ζητάμε απολογισμό ανά εργολάβο, ανά είδος μηχανήματος, τον αριθμό ημερομισθίων σε κάθε τοπική κοινότητα, ώστε όλοι να μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, την απραξία και την στασιμότητα, ο κ. Τσώνης αποφάσισε να κάνει έργο. Αποφάσισε να κάνει την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζω, όπως δήλωσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την πρώτη στιγμή, ότι ως παράταξη συμφωνούμε απόλυτα με την κατασκευή αυτού του έργου. Αλλωστε εμείς εκπονήσαμε τη μελέτη, κάναμε διαβούλευση με τους επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής και καταλήξαμε στην ανάπλαση που πρέπει να γίνει. Βεβαίως από την παρούσα δημοτική αρχή έγιναν μικρές επεκτάσεις της μελέτης, την οποία ομόφωνα αποδεχθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ποτέ όμως δεν περιμέναμε ότι ο κ. Τσώνης θα επέλεγε για χρηματοδότηση του έργου τον δανεισμό. Δάνειο λοιπόν 2 εκατομμυρίων ευρώ για την αστική ανάπλαση της Μεσσήνης, την εύκολη δηλαδή λύση, διότι η χρηματοδότηση ενός έργου από το ΕΣΠΑ ή το πράσινο ταμείο ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλη χρηματοδοτική πηγή είναι μια δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί ικανότητα, δουλειά και αγώνα. Κατηγορώ λοιπόν τον κ. Τσώνη για ανικανότητα να εντάξει το συγκεκριμένο έργο σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα και καταφεύγει εν μέσω κρίσης στην εύκολη λύση του δανεισμού, υποθηκεύοντας το μέλλον του δήμου και υποχρεώνοντας τους δημότες όλου του καλλικρατικού δήμου να πληρώνουν για τα επόμενα 25 χρόνια.

Θα περιμέναμε από τον δήμαρχο να αξιοποιήσει τις γνωριμίες που διαθέτει -και κάθε φορά μας τις θυμίζει με πλούσιο φωτογραφικό υλικό- για να βρει χρηματοδοτική πηγή κατασκευής του συγκεκριμένου έργου και όχι να καταφύγει σε δανεισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε οι προηγούμενοι δήμαρχοι κ. Σπυρόπουλος και κ. Χριστόπουλος, αν και είχαν υλοποιήσει έργα αναπλάσεων, πεζόδρομος 28ης Οκτωβρίου - κεντρική πλατεία αντίστοιχα, δεν είχαν δανειοδοτηθεί. Το ίδιο πράξαμε και εμείς ως δημοτική αρχή, δεν πήραμε κανένα δάνειο, απεναντίας ξεπληρώσαμε υποχρεώσεις των καποδιστριακών δήμων, εξυγιάναμε τα οικονομικά του δήμου και εκτελέσαμε σημαντικό έργο.

Πιο συγκεκριμένα, για τη Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης, όπως αναλυτικά αναφέρθηκα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, υλοποιήθηκαν έργα αναπλάσεων (παιδικές χαρές και υπόγειοι κάδοι), υδρεύσεων, οδοποιίας, αποχέτευσης, αγροτικής ανάπτυξης και πολεοδόμησης - χωροταξίας, τα οποία ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 11 εκ. ευρώ, χωρίς να πληρώσει ο δήμος από το ταμείο του ούτε ένα ευρώ. Ολα τα παραπάνω εντάχθηκαν με κόπο και αγώνα σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2/6/2017 ο κ. Τσώνης έφερε το θέμα της σύναψης δανείου 2 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επειδή ο νομοθέτης θεωρεί σημαντική ενέργεια τον δανεισμό ενός δήμου, απαιτεί να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ήτοι 22. Από τους 20 συμβούλους της πλειοψηφίας απουσίαζαν δύο, οι οποίοι και δεν ψήφισαν. Υποστηρίχθηκε όμως η προσπάθεια της πλειοψηφίας από τον πάντα πρόθυμο κ. Σαμπαζιώτη και τους δύο συμβούλους του και τον όψιμα πρόθυμο σύμβουλο της δικής μας παράταξης κ. Παπαδόπουλο Γεώργιο. Συμπληρώθηκε έτσι ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων και αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεκινήσει η διαδικασία σύναψης δανείου 2 εκ. ευρώ, που θα υποχρεώσει όλους τους κατοίκους του καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης να πληρώνουν για 25 χρόνια το συγκεκριμένο δάνειο.

Σχετικά με τον δημοτικό σύμβουλο της  παράταξής μας κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος υπερψήφισε τη δανειοδότηση του δήμου, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την επιλογή του, ενώπιον της εννιάδας».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER