Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017 10:32

Αλλαγές στη χρήση γης για να μην πωληθούν τα 49 στρέμματα στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Αλλαγές στη χρήση γης για να μην πωληθούν τα 49 στρέμματα στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας

 

Ο Δήμος Καλαμάτας συνεχίζει, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, την προσπάθεια να αποκτήσει, έστω και κατά χρήση, και να μείνουν στην τοπική κοινωνία, τα 49 στρέμματα της Δυτικής Παραλίας (Κορδία) που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και έχουν περιέλθει στο Υπερταμείο.

Η συγκεκριμένη έκταση προορίζεται για αθλητισμό - ψυχαγωγία - αναψυχή - ποιότητα ζωής και δεν προβλέπεται να κτιστεί τίποτα πάνω σε αυτή.

Προχθές το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία, στην κατεύθυνση αυτή, την τροποποίηση του εγκεκριμένου ΓΠΣ Καλαμάτας, ως προς τις χρήσεις γης στον Κορδία. Απόφαση που αναμένεται να διευκολύνει τη συνεννόηση του δήμου με την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Παν. Νίκας παρατήρησε ότι «εδώ και 10 χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το δήμο και φορείς για τα 49 στρέμματα στη Δυτική Παραλία. Η έκταση ανήκει στο Υπερταμείο. Θέλουμε το χώρο για αθλητισμό - ψυχαγωγία - αναψυχή - ποιότητα ζωής».

Επεσήμανε πως η κατεύθυνση είναι «να μη κτιστεί τίποτα και να δοθεί η δυνατότητα στο δήμο να καθαρίσει τα 17 στρέμματα και να δοθούν σε κοινή χρήση». Εξήγησε ότι «αυτή η απόφαση θα μας διευκολύνει στη συνεννόηση με την κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να γίνει εδώ, όπως έγινε σε Φάληρο, Δραπετσώνα, Καισαριανή και Θεσσαλονίκη. Υπάρχει σε εξέλιξη μια κουβέντα με την κυβέρνηση».

Μετά από παρέμβαση του συμβούλου Χάρη Βγενή, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως «δε θα γίνει κτίσμα, δε θα μπει τούβλο. Ο χώρος αυτός να είναι ανοιχτός, να τον αναπλάσουμε και να τον καθαρίσουμε, ανοιχτός για ψυχαγωγία και ποιότητα ζωής. Είναι του Δημοσίου και θέλουμε να παραμείνει στην τοπική κοινωνία».

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη για την τροποποίηση εγκεκριμένου ΓΠΣ Καλαμάτας ως προς τις χρήσεις γης στον Κορδία:

«1) Στο χώρο των γηπέδων της ΕΠΣΜ που προβλέπεται χρήση εκπαίδευσης, προτείνεται χρήση αθλητισμού. 2) Στο χώρο του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής που προβλέπεται χρήση πρόνοιας, προτείνεται χρήση εκπαίδευσης. 3) Για το χώρο του γηπέδου των Σφαγείων που προβλέπεται χρήση πρόνοιας, προτείνεται χρήση αθλητισμού. 4) Στο χώρο των γηπέδων τένις που προβλέπεται χρήση αθλητισμού κι εκπαίδευσης, προτείνεται η χρήση εκπαίδευσης να τροποποιηθεί σε χρήση αθλητισμού και στην υπόλοιπη έκταση βόρεια των γηπέδων η χρήση αστικού πράσινου. 5) Για την υπόλοιπη έκταση που προβλέπονται χρήσεις εκπαίδευσης και πολιτιστικών λειτουργιών, προτείνεται χρήση αστικού πράσινου».

Στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα σημείωσε ότι «επιχειρείται η επικαιροποίηση των προβλεπόμενων χρήσεων γης του ΓΠΣ με τις ήδη υπάρχουσες στην περιοχή και η προσαρμογή στις νέες, άμεσες ανάγκες για ελεύθερους χώρους που θα εξυπηρετήσουν λειτουργικά όχι μόνο τη δυτική παραλιακή ζώνη, αλλά και ολόκληρη την πόλη». Παρατήρησε πως «στόχος είναι η αναζωογόνηση και αναβάθμιση της δυτικής παράκτιας ζώνης που θα συμβάλει καθοριστικά στην εκτόνωση των αναγκών αναψυχής της πόλης και των επισκεπτών, αλλά και ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής σε ισχυρό τουριστικό πόλο σε ισόρροπη ανάπτυξη με τη ζώνη της Ανατολικής Παραλίας». Και ενημέρωσε ότι «τυχόν επιπλέον ανάγκες για χώρους εκπαίδευσης, πολιτισμού κ.λπ. θα αναζητηθούν με την πολεοδόμηση της περιοχής βόρεια της δυτικής παραλιακής ζώνης του Κορδία, όπου από το ΓΠΣ ήδη προβλέπεται ως περιοχή ειδικού επιχειρησιακού κέντρου δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα με αυξημένη χρήση της κατοικίας».

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER