Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 21:31

Απάντηση Σαμπαζιώτη στον Αναστασόπουλο

Γράφτηκε από την

Κύριε Διευθυντά,

Με αφορμή το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας την Πέμπτη 8 Ιουνίου από τον κ. Αναστασόπουλο με τίτλο «Αναστασοπουλος κατά Τσωνη και Σαμπαζιωτη» και στο οποίο αναφέρομαι ως «πάντα πρόθυμος» από τον κ. Αναστασόπουλο σχετικά με τη θετική στάση της δημοτικής μας παράταξη στη σύναψη δανείου του Δήμου Μεσσήνης, θέλω να διευκρινίσω τη στάση μας -πράγμα που κάναμε με την τοποθέτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο- και να ξεδιαλύνω τα υπονοούμενα που αφήνει να αιωρούνται εις βάρος μας με αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Η χώρα μας βρίσκεται εδώ και 8 χρόνια σε μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει διαλύσει την οικονομία μας, έχει βυθίσει στην απόγνωση τους πολίτες μας, οδηγεί τα παιδιά μας στη μετανάστευση και στεγνώνει καθημερινά κάθε απόθεμα αισιοδοξίας από όλους μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται διαρκώς οι πόροι των ΟΤΑ, αλλά και τα προγράμματα ένταξης έργων τα οποία όλο και λιγοστεύουν ή πλέον δεν υπάρχουν.

Δυστυχώς για όλους μας η κρίση θα διαρκέσει για πάρα πολλά χρόνια· ήδη μιλούν για μνημόνια που θα μας φτάσουν χρονικά στο 2060. Αρα ή θα αφεθούμε άβουλοι και άμοιροι να μας οδηγήσει η κρίση σε έναν αργό αλλά βέβαιο θάνατο ή θα προσπαθήσουμε με κάθε δυνατότητα που έχουμε εμείς οι ίδιοι, και όχι άλλοι, να αλλάξουμε της συνθήκες. Να δημιουργήσουμε ενωμένοι τις προϋποθέσεις που θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας, θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και θα μας οδηγήσουν έξω από αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα.

Η Μεσσηνία μας είναι ένας νομός που έχει πολλές προοπτικές. Το ισχυρό brand name στον τουρισμό, η ολοκλήρωση των δρόμων, η αναβάθμιση του αεροδρομίου, οι εξαιρετικοί αρχαιολογικοί μας χώροι ο καστρικος μας πλούτος, οι θαυμάσιες παραλίες μας, σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τουρισμό μετατρέπουν την Μεσσηνία σε ισχυρό προορισμό.

Το παραλιακό τόξο που ξεκινά από την Καλαμάτα διαρρέει την Μπούκα και φθάνει έως την Κορώνη είναι μια περιοχή όπου εξελίσσονται και σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και η τελευταία φάση της ΠΟΤΑ που σύντομα ξεκινά στο Ριζόμυλο. Το φιλέτο αυτής της περιοχής ανήκει κυρίως στο Δήμο Μεσσήνης. Υποχρέωση όλων μας, κυρίως της δημοτικής αρχής αλλά και όλων των παρατάξεων του ΔΣ, είναι ενωμένοι να προσπαθήσουμε να κάνουμε όλα εκείνα τα έργα που είναι απαραίτητα, ώστε να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα να καταστήσουμε το δήμο μας πόλο έλξης επισκεπτών και να κερδίσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί από την τουριστική ανάπτυξη που έχει ήδη ξεκινήσει!

Ετέθη λοιπόν θέμα σύναψης δανείου για να γίνει η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Μεσσήνης - ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα της πόλης, θα δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας, και θα ισχυροποιήσει τους λόγους επίσκεψης της πόλης δίνοντας ανάσα στους επαγγελματίες και στην οικονομία της.

Αναζητώντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα να ενταχθεί, πράγμα που επιβεβαιώνει και εγγράφως το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο και προτείνει για την εκτέλεση του έργου τον δανεισμό από το Παρακαταθηκών με ευνοϊκούς όρους, στον οποίο ήδη προχώρησαν και ο Δήμος Καλαμάτας ομόφωνα και ο Δήμος Πύλου με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Από την εξέταση των οικονομικών στοιχείων του δήμου στην οποία προχωρήσαμε, προκύπτει ότι οικονομικά ο δήμος είναι πολύ ισχυρός αφού το δάνειο που ήδη υπάρχει εξυπηρετείται μόλις με το 3,5 % των τακτικών του εσόδων, όταν το πλαφόν δανεισμού είναι το 20%

Επισκέφτηκα τον δήμαρχο και του ζήτησα τα χρήματα που θα προκύψουν από την έκπτωση να χρησιμοποιηθούν ώστε να ενταχθούν και 6 αναπλάσεις στους πρώην καποδιστριακούς δήμους - με αποτέλεσμα τα 2 εκατ. ευρώ να παραγάγουν έργα αναπλάσεων 3,7 εκατ. ευρώ, δηλ. 2 εκατ. ευρώ έργο στη Μεσσήνη και 1,7 εκατ. ευρώ έργα στον υπόλοιπο δήμο για να υπάρχει και ισορροπία στην κατανομή.

Ο δήμαρχος αποδέχθηκε την πρότασή μας και έτσι λοιπόν συμφωνήσαμε να ψηφίσουμε την σύναψη του δανείου με γνώμονα μόνο το όφελος του δήμου και των συμπολιτών μας και όχι το κακώς εννοούμενο πολιτικό μας όφελος!

Η αντιπολίτευση πρέπει να είναι δημιουργική, να ελέγχει την δημοτική αρχή, να καταθέτει προτάσεις και να βοηθά σε καθετί καλό που μπορεί να επιτευχθεί προς όφελος των πολιτών

Ο κ. Αναστασοπουλος έχει διαλέξει τον δικό του μοναχικό δρόμο «όχι σε όλα», στη λογική, κανένα έργο να μη γίνει ώστε από την όποια αδυναμία της υπάρχουσας αρχής να αναδειχθεί η δική του. Το ερώτημα όμως, κ. Αναστασόπουλε, είναι ότι ακόμα και αν καταρρεύσει η υπάρχουσα αρχή, θα φύγει αφού θα έχουν περάσει 5 χαμένα χρόνια... έχουμε αυτή την πολυτέλεια;

Η λογική σας «ναι στο έργο, όχι στον δανεισμό» όταν δεν υπάρχει πρόγραμμα να ενταχθεί είναι σαφώς «όχι στο έργο» και εντάσσεται στη λογική «και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη». Εχετε να προτείνετε άλλο τρόπο να γίνει το έργο, άλλη πηγή χρηματοδότησης αφού είναι απαραίτητο, ή πρέπει να περιμένουμε να φύγει η κρίση;

Οταν ήσασταν δήμαρχος, και προγράμματα υπήρχαν και η κυβέρνησή μας της ΝΔ στήριζε κάθε σχεδιασμό σας! Σήμερα τι κάνουμε;

Με αποκαλείται πάντα πρόθυμο, αφήνοντας περίεργα υπονοούμενα και κρατώντας προφανώς για εσάς τον ρόλο του απρόθυμου. Ομως, απρόθυμε κ. Αναστασόπουλε, αρνείστε να γίνει ένα έργο που και εσείς είχατε μελετήσει σε μικρότερη κλίμακα - άρα αποδέχεστε την σκοπιμότητά του και την ωφελιμότητά του.

Σας πληροφορώ, μιας και δεν διαμένετε πλέον στη Μεσσήνη, ότι η καθημερινή εικόνα της πόλης δεν είναι αυτή που βλέπετε στις εθνικές εορτές, στο Καρναβάλι και στις μεγάλες εκδηλώσεις. Η πραγματική εικόνα είναι αυτή που αποτυπώνεται καθημερινά στα άδεια τραπεζοκαθίσματα και εμπορικά, που οδηγούν τον επιχειρηματικό κόσμο στην απόγνωση - και αυτό, αγαπητέ, πρέπει να τελειώσει τώρα και όχι στο αβέβαιο μέλλον. Το απαιτούμε όλοι εμείς που γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε σε αυτόν τον τόπο και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε από την αγωνία μας σε ποιο περιβάλλον θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας!

Να είστε βέβαιος ότι, αν συνεχίσετε έτσι, με την ίδια απροθυμία θα σας αντιμετωπίσουν οι πολίτες του δήμου και ιδιαίτερα της Μεσσήνης, διότι τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα κόψει την κορδέλα ενός έργου, αλλά αυτό καθαυτό το έργο και τα οφέλη που επιφέρει!

Τέλος, δεν επιθυμώ να συνεχίσω αυτό τον διάλογο μαζί σας μέσω των εφημερίδων. Θεσμικά υπάρχει ο χώρος του Δημοτικού Συμβουλίου να ανταλλάσσουμε τις απόψεις μας και όχι να γεμίζουμε τις σελίδες του εντύπου Τύπου μεταφέροντας το Δημοτικό Συμβούλιο σε αυτές.