Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 09:02

Νομαρχιακές Πολεοδομίες για τους μικρούς δήμους

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νομαρχιακές Πολεοδομίες για τους μικρούς δήμους

Την ίδρυση νομαρχιακών Πολεοδομιών για όσους δήμους δεν έχουν δικές τους υπηρεσίες προωθεί η κυβέρνηση.

Οι νέες Πολεοδομίες για τους μικρούς δήμους δεν έχει διευκρινιστεί αν θα ανήκουν στην κεντρική διοίκηση ή στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αλλά και πώς αυτές θα στελεχωθούν μιας και αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση σε έναν κρίσιμο τομέα όπως αυτό της Πολεοδομίας επιλέγεται ο δρόμος του νέου ανακατέματος των αρμοδιοτήτων από τη λύση της στελέχωσης των υπηρεσιών των δήμων.

Την επανίδρυση των παλαιών νομαρχιακών πολεοδομιών, για όσους δήμους δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν δική τους Πολεοδομία, προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή. Η επιστροφή στο παλιό σύστημα κρίνεται αναγκαία γιατί επτά χρόνια μετά από την ψήφιση τον «Καλλικράτη», στην πλειονότητά τους οι δήμοι εξακολουθούν να μην έχουν ιδρύσει δικές τους υπηρεσίες. 

Το σχέδιο νόμου περί αυθαιρέτων και δόμησης, που κατατέθηκε για έλεγχο στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, προβλέπει την επαναφορά της αρμοδιότητας σε ανώτερο επίπεδο, εφόσον οι δήμοι δεν έχουν προχωρήσει. «Στις περιπτώσεις που οι δήμοι δεν έχουν συστήσει, ή αδυνατούν να συστήσουν Υπηρεσία Δόμησης, ή διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης που δεν καλύπτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της, συστήνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μια Υπηρεσία Δόμησης με χωρική αρμοδιότητα των προαναφερόμενων δήμων ανά περιφερειακή ενότητα», αναφέρεται. Οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία και οργάνωση των Υπηρεσιών Δόμησης καθώς και τα κριτήρια για την κατ’ ελάχιστο  στελέχωση αυτών θα οριστούν με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER