Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2011 20:50

Διευκρινίσεις για το τέλος ακινήτων ζητάει ο Μπούχαλης

Γράφτηκε από τον

Διευκρινίσεις σχετικά με το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, γνωστότερο και ως... χαράτσι των ακινήτων, ζητάει με έγγραφό του από το υπουργείο Οικονομικών ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Μπούχαλης. Συγκεκριμένα ζητάει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό της ακριβούς διαδικασίας επιστροφής του πρόσθετου οικονομικού βάρους που προκύπτει από επιπλέον χρεώσεις λόγω λανθασμένων υπολογισμών στη ζώνη ή στα τετραγωνικά.
Οσοι δημότες αντιλαμβάνονται ότι έχουν γίνει τέτοιου είδους λάθη, τα οποία πολλαπλασιάζουν τη χρέωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μπορούν να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων για να αποκαταστήσουν το λάθος - ώστε σε πρώτη φάση να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπερχρεωθούν στα έκτακτα τέλη του 2012. Για το 2011 όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν τελικά θα υπάρξει επιστροφή της διαφοράς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα λανθασμένου υπολογισμού τιμής ζώνης είναι η χρέωση ακινήτου στη ζώνη 1 του Δήμου Καλαμάτας, όπου το "χαράτσι" αντιστοιχεί σε 2.150 ευρώ, αντί της ζώνης 11 όπου αντιστοιχεί σε 850 ευρώ.
Παράλληλα στο έγγραφο του κ. Μπούχαλη προς το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται και η υποχρέωση των δήμων να χρεώνουν τέλη επί της διπλάσιας έκτασης από εκείνη που καταλαμβάνουν τα κτίσματα σε περιπτώσεις που αυτά είναι εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης ή εκτός ορίων οικισμών υφιστάμενων προ του 1923 ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων - κάτι που βασίζεται στο άρθρο 24 του νόμου 2130/93. “Για αυτή τη χρέωση τα έχουν ακούσει έντονα οι δήμοι, χωρίς όμως επί της ουσίας να ευθύνονται, αφού ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες”, σχολίασε χθες ο αντιδήμαρχος.