Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017 17:31

Η Μεσσήνη εξελίσσεται και αδιακρίτως «βάλλεται»

Γράφτηκε από την
Η Μεσσήνη εξελίσσεται και αδιακρίτως «βάλλεται»

Θα ξεκινήσω με τον πρώτο διδάξαντα της διαλεκτικής Ηράκλειτο: «Τα πάντα ρει». Επειδή όλα στον χρόνο μεταβάλλονται, αλλάζουν μορφή τόσο η φύση όσο και ο άνθρωπος, φυσικό επακόλουθο αποτελεί και η αλλαγή της ιστορικής τούτης πόλης, που συνεχώς εξελίσσεται, ανανεώνεται και καλλωπίζεται. 

Η Μεσσήνη έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει τα μέγιστα από τον πρωτογενή της τομέα στην ανάπτυξη της χώρας μας. Ακόμα και στην Επανάσταση του 1821 ο λαός της «μάτωσε» διαθέτοντας το υστέρημά του για να συντηρηθούν οι πολεμιστές που είχαν στρατοπεδεύσει στο γραφικό από την αρχαιότητα Νησί!

Η πόλη ήταν και παραμένει μια αγροτική κυρίως κωμόπολη, που ποτέ δεν τα κατάφερε να δημιουργήσει την ντόπια νησιώτικη αστική της τάξη, για να διεκδικήσει στον χρόνο με αξιώσεις ό,τι δικαιούταν.

Ετσι μοιραία συρρικνώθηκε και απομονώθηκε, σε σχέση με τη γειτονική μας Καλαμάτα που γιγαντώθηκε.

Ενδεικτικά να αναφέρω τον πληθυσμό των δύο πόλεων στην απογραφή του 1844: στην Καλαμάτα κατοικούσαν 4.960 και στη Μεσσήνη 3.986!!!

Τα τελευταία χρόνια η πόλη ξεκίνησε την ανανεωτική της πορεία σε κοινωνικό κυρίως επίπεδο από την νεολαία. Οι νέοι πιο καλλιεργημένοι βελτίωσαν και βελτιώνουν καθημερινά την κουλτούρα της πόλης, παρασύροντας στο διάβα τους ό,τι οπισθοδρομικό και αντιαναπτυξιακό υπήρχε.

Η πλειοψηφία των δημοτών ακολουθεί τη λογική των πολλών, τους νέους κοινωνικούς κανόνες που διαμορφώθηκαν και συνεχώς ανανεώνονται, αλλάζοντας θεαματικά η πόλη κατεύθυνση ακόμα και επικοινωνιακά.

Σταδιακά απέβαλλε τα στερητικά και υστερικά κοινωνικά κατάλοιπα, καθώς και τα οπισθοδρομικά σύνδρομα, εκείνα που απέτρεψαν για δεκαετίες την ανάπτυξή της. Η συνεχής επιμόρφωση και νέες κοινωνικές δραστηριότητες ανέβασαν το μορφωτικό επίπεδο βελτιώνοντας συνάμα και το κριτήριο των κατοίκων.

Οι «προβληματικοί» απομονωθήκαν αφού δεν μπόρεσαν να ενταχθούν, να ακολουθήσουν το γενικό σύνολο, η κοινωνία τους «ξέρασε». Μοιραία ακολούθησαν έθεσαν εαυτούς εκτός πόλης, περνώντας στο περιθώριο.

Στη διαρκή εσωτερική διαμάχη των αξιών του τότε και του σήμερα, ο Νησιώτης ποτέ δεν έπαψε να έχει τη μπέσα και το φιλότιμο, κάτι που το διακρίνεις σε πολύ μεγάλο βαθμό ακόμα και σήμερα σε όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα από γραμματικό και μορφωτικό επίπεδο.

Ετσι λοιπόν η άλλη Μεσσήνη του σήμερα δεν είναι η πόλη του χθες, των πολλών κακόβουλων λέγειν και χαρακτηρισμών(!), αλλά του φαίνεστε(!), του τώρα!!!

Αυτά αν δεν τα ζήσουν και δεν τα περπατήσουν οι ζώντες εκτός των τειχών, δεν θέλουν να τα αποδεχτούν, πολύ περισσότερο δε όσοι το βλέπουν συμφεροντολογικά. Βλέπετε ο ανταγωνισμός έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, κυριαρχούν οι σκοπιμότητες και οι πρόστυχοι χαρακτηρισμοί για οικονομικούς κυρίως λόγους, όμως στον χρόνο εξασθενούν, αφού στερούνται επιχειρημάτων. Ετσι οι λαλίστατοι γίνονται γραφικοί και τα μεγάλα λόγια αίολα. Το Νησί του σήμερα λοιπόν αξίζει τον σεβασμό κοινωνιών που έχουν γυρίσει επιδεικτικά για χρόνια την πλάτη, αγωνίστηκε και έχει πλέον δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια «ποιοτική κατοικία»!  Η πόλη καλύπτει σχεδόν όλες της ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού για να επενδύσει, για να κατοικήσει και για να την επισκεφτεί.

Το Νησί δεν είναι πλέον η πόλη της μιας βόλτας, το πανηγύρι και το καρναβάλι(!), είναι η πόλη της βόλτας για έναν πρωινό ή απογευματινό καφέ κάτω από τα δροσερά της πλατάνια, για τον περίπατο στις δύο πλατείες, στο ησυχαστήριο Πάρκο της, καθώς και στα ελκυστικότατα πλέον καταστήματά της με εκλεκτά εδέσματα και εμπορεύματα σε προσιτές τιμές! Η εύκολη πρόσβαση στην πόλη λόγω απόστασης, θέσης και ευχάριστης διαδρομής, την κάνει ακόμα πιο προσιτή στον επισκέπτη και τον τουρίστα!

Εκτός των όσων αναφέρω παραπάνω, θα πρέπει να επισημάνω σε όσους ενδιαφέρονται για μόνιμη κατοικία και τούτα:

Καταρχάς η Μεσσήνη προσφέρεται λόγω της γεωγραφικής της θέσης!!!

Επίσης διαθέτει, α) διαμερίσματα και μονοκατοικίες για όλα τα γούστα σε πολύ προσιτές τιμές, β) μπορείς να αποκτήσεις οικόπεδο για κατασκευή μόνιμης ή παραθεριστικής κατοικίας, γ) ακόμα αγρόκτημα τεσσάρων στρεμμάτων εκτός σχεδίου για κατασκευή κατοικίας μέσα στη φύση σε τιμές ευκαιρίας, και δ) στα όρια σχεδίου υπάρχει δίκτυο ύδρευσης, ΔΕΗ, ΟΤΕ και σε πολλά σημεία δίκτυο αποχέτευσης!!!

Το καλοκαίρι εκτός των άλλων, μπορείς να επισκεφτείς την εκπληκτική Μπούκα. Η οργανωμένη παραλία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πιο φημισμένα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να σας φιλοξενήσει και να καλύψει όλες τις ανάγκες. Ακόμα και η στάθμευση είναι εντυπωσιακή (κάτι πολύ σπάνιο). Εύκολη πρόσβαση και θέση στάθμευσης υπό σκιά κάτω από τα τεράστια δένδρα!!!

Αμα θες κάτι διαφορετικό, χωρίς καταστήματα και σπορ, υπάρχει ο εξωτικός Αγιος Νικόλαος(!), μια οικογενειακή μαγευτική παρθένα παραλία, που η χρυσή της άμμος και τα γαλανόλευκα νερά της σε συναρπάζουν. Εκεί, στην τεράστια απλωμένη αμμουδιά της, στο μέσον του Μεσσηνιακού Κόλπου, τα μόνα που μπορείς να διακρίνεις είναι τα αποδυτήρια και τα ντους. Εύκολη η πρόσβαση επίσης, σε μικρότερη απόσταση από τη Μεσσήνη, με δρόμο φαρδύ και ευχάριστο, χωρίς προβλήματα στάθμευσης στην παραλία.

Να λοιπόν γιατί μπορείς να επενδύσεις, να κατοικήσεις και να την επισκεφτείς:

Η πόλη διαθέτει:

1ον α)  Δημαρχείο υπερσύχρονο με όλες τις υπηρεσίες και 180 υπαλλήλους,  β)  ΔΕΥΑΜ, με 18 υπαλλήλους και άριστο δίκτυο Υδρευσης Αποχέτευσης, γ)  Αστυνομικό Τμήμα, με 38 άτομα δυναμικό, δ) Δημοτική Αστυνομία, ε) ΚΕΠ, στ)  ΚΑΠΗ, ζ)  ΕΛΤΑ - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η) Δασαρχείο, θ) Τρεις Εκκλησιαστικές Ενορίες, ι) Εμποροπανήγυρη και Αποκριάτικο Καρναβάλι, κ)  Δωρεάν στάθμευση στο κέντρο και σε όλη την πόλη!

 2ον α) Τέσσερις (4) τράπεζες, β) Είκοσι ένα (21) Λογιστικά και Φοροτεχνικά γραφεία.

3ον α) Σύγχρονο Κέντρο Υγείας με 27 ιατρούς και 21 υπαλλήλους, β)  Υπερσύγχρονο Ψηφιακό Διαγνωστικό Κέντρο, γ)  Νεφρολογικό κέντρο - Κέντρο Αιμοκάθαρσης, δ) Δέκα πέντε (15) ιδιώτες Ιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων, ε) Τρία (3) Μικροβιολογικά Ιατρεία, στ) Εξι (6) Οδοντιατρεία, ζ)  Εντεκα (11) Φαρμακεία, η) Τέσσερα (4) Κτηνιατρεία, θ) Τρεις (3) Φυσιοθεραπευτές, ι) Τρεις (3) Λογοθεραπευτές, κ)  Κέντρο Εργοθεραπείας.

4ον α)  Ενα Γυμνάσιο, ένα Γενικό Λύκειο και ένα Επαγγελματικό, β) Τρία (3) εξατάξια Δημοτικά Σχολεία, ενοποιήθηκαν 2ο και το 4ο, γ) Πέντε (5) Νηπιαγωγεία, δ) Δύο (2) Παιδικούς Σταθμούς, ε) Τέσσερα (4) Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, στ) Τέσσερα (4) Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, ζ) Κέντρο εκμάθησης Πληροφορικής.

5ον α) Τέσσερις (4) Κατασκευαστικές Εταιρίες και είκοσι οχτώ (28) Εργολάβους οικοδομών, Δημοσίων Εργων κ.λπ., β) Δέκα τέσσερα (14) Τεχνικά γραφεία Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών. γ) Οκτώ (8) Δικηγορικά γραφεία. δ) Πέντε (5) Συμβολαιογραφεία, ε)  Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολόγιο, στ) Εφτά (7) καταστήματα Γεωπόνων, με φυτοφάρμακα και φυτώρια. ζ) Δύο (2) Χημικά εργαστήρια.

6ον α) Τρεις (3) Εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας. β) Δύο (2) Ιδιωτικά Ταχυδρομεία. Ταχυμεταφορές. γ) Υπεραστικό ΚΤΕΛ. δ) Είκοσι έξι (26) ταξί

7ον α) Πνευματικό κέντρο, β) Ανοιχτό θέατρο, γ) Πέντε κλειστές αίθουσες, πολλαπλών χρήσεων, δ) Μουσείο Χαρακτικής, ε) Σεμινάρια Χαρακτικής και Χαλκογραφίας, στ) Εργαστήρι Ζωγραφικής.

8ον  α) Φιλαρμονική με όλα τα μουσικά όργανα, β) Ωδείο με όλα τα μουσικά όργανα, γ) Δύο (2) Πολιτιστική Σύλλογοι και ένα (1) Πολιτιστικό δημοτικό σχήμα, δ) Δύο (2) Θεατρικά σχήματα,  ε) Δύο (2) Χορωδίες.

9ον α) Εξι (6) Σούπερ Μάρκετ, β) Πέντε (5) Ξενοδοχεία.

10ον α) Εβδομήντα δύο (72) Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, δύο (2) CATERING και πέντε (5) Αίθουσες Κοινωνικών Εκδηλώσεων, β)  Ενενήντα πέντε (95) Εμπορικά Καταστήματα, διαφόρων εμπορευμάτων, γ)  Πέντε (5) Καταστήματα Οικοδομικών Υλικών (Μάνδρες), δ)  Είκοσι εφτά (27) Βιοτεχνίες τροφίμων, ποτών, άρτου, ελαιολάδου κ.λπ., ε) Είκοσι πέντε (25) Βιοτεχνίες κατασκευής και επισκευής μηχανημάτων και εργαλείων. Σιδηροκατασκευών, Αλουμινοκατασκευών, Ξυλοκατασκευών, και διαφόρων άλλων εργασιών. στ)  Δέκα τέσσερα (14) Συνεργεία, ηλεκτρολογεία, Φανοποιεία κ.λπ. ζ)  Τριάντα έξι (36) Καταστήματα και Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών.

11ον α) Τρία (3) γήπεδα ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα. β) Κλειστό Γυμναστήριο. γ) Δέκα τέσσερα (14) ανοιχτά γήπεδα Μπάσκετ, Βόλεϊ, Τένις και πέντε με πέντε.

12ον α) Τρία (3) Σωματεία Ποδοσφαίρου, β) Δύο (2) Σωματεία Μπάσκετ και Βόλεϊ, γ) Σωματείο Τένις, δ) Σωματείο Τραμπολίνο, ε) Σωματείο Πάλης, στ) Σωματείο Καράτε, ζ) Ιππικό Ομιλο, η) Σκακιστικό, Αθλητικό, Πολιτιστικό, Σύλλογο, θ) Τρία (3) ιδιωτικά Γυμναστήρια.

13ον α) Σωματείο Εθελοντών, β)  Σύλλογο Γυναικών, γ) Σύλλογο Πολυτέκνων. δ) Σύλλογο Κυνηγών. ε) Χριστιανική Ενωση.

Κλείνοντας, να αναφέρω ότι η σύνδεση της Αρχαίας Μεσσήνης με τη νέα Μεσσήνη έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα κυρίως στην πολιτιστική ζωή και δευτερευόντως στα οικονομικά της μεγέθη. Ενδεικτικά αναφέρω την αναμενόμενη ανάπλαση της ιστορικής πόλης με δάνειο 2.000.000 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με συμμετοχή  και  έγκριση της Ε.Κ.Τ.

Επίσης οριστικοποιείται η μελέτη ανάπλασης της περιοχής Παμίσου μέχρι και το αποστραγγιστικό Κουλντούκι, με πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους, κωπηλατήριο, θαλάσσια και άλλα σπορ!!!

Τέλος, στα πλεονεκτήματα της πόλης η μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο μόλις 2 χιλιόμετρα και 5 από το Νοσοκομείο, και σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων αμφιθεατρικά  από την Μεσσήνη, απλώνονται 15 Χωριά με 5.000 κατοίκους!!!

 

Αποστόλης Κοσμάς


NEWSLETTER