Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 15:51

Αγνοείται η τύχη της μελέτης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον

“Ο Δήμος Μεσσήνης ούτε σχεδιάζει, ούτε χρηματοδοτεί το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, επομένως δεν τον ενδιαφέρει αν θα γίνει ο ‘πάνω’ ή ο ‘κάτω’ δρόμος.

Ως δημοτική αρχή, όμως, έχουμε θέσει τρεις ‘κόκκινες γραμμές’: η πρώτη να είναι αστικού τύπου δρόμος στο τμήμα μέχρι τη Μπούκα, η δεύτερη να υπάρχει πρόσβαση στην παραλία της Ανάληψης και η τρίτη να γίνει κόμβος για πρόσβαση στην παραλία της Βελίκας και σύνδεση με τον δρόμο προς Αριστομένη”.

Τα πιο πάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόοδο της μελέτης που -για μία ακόμα φορά- έκανε στην προ ημερησίας διάταξης διαδικασία ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος. 

Ο τ. δήμαρχος επικαλέστηκε αίτηση δικηγόρου ο οποίος, όπως είπε, ενεργεί για λογαριασμό παρόδιων ιδιοκτητών και στην οποία γίνεται λόγος για ύπαρξη μελέτης με συγκεκριμένα στοιχεία, την οποία έχει στη διάθεσή της η δημοτική αρχή. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι επισκέφθηκε το υπουργείο Υποδομών όπου του επιδείχθηκε σκαρίφημα για την φερόμενη χάραξη, παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στον δήμο. Ο Στ. Αναστασόπουλος κάλεσε τον δήμαρχο να δημοσιοποιήσει το εν λόγω  έγγραφο που έχει στα χέρια του, προσθέτοντας ότι ο δρόμος φέρεται να παρακάμπτει πλήρως τη Μεσσήνη, στα όρια του ρυμοτομικού της σχεδίου, περνώντας περί τα 300 μέτρα από τη θάλασσα, θίγοντας έτσι συμφέροντα πολλών ιδιοκτητών και παράλληλα αυξάνοντας υπερβολικά το κόστος υλοποίησής του, λόγω των αποζημιώσεων που θα απαιτηθούν. Παράλληλα δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόσκληση προς τους αρμόδιους του υπουργείου να επισκεφθούν τη Μεσσήνη και να παρουσιάσουν ό,τι υπάρχει μέχρι στιγμής σχετικά με τον συγκεκριμένο δρόμο.

Ο Γ. Τσώνης από την πλευρά του δήλωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει εξαντληθεί, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα νεότερο, επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω σκαρίφημα είναι ανεπίσημο και δεν αποτελεί ούτε μελέτη, ούτε προμελέτη, και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει νόημα η δημοσιοποίησή του -κάλεσε ξανά όμως, όποιον θέλει να το δει να επισκεφθεί το Δημαρχείο. Πρόσθεσε, εξ άλλου, ότι όταν ετοιμαστεί η προμελέτη, θα παρουσιαστεί στον Δήμο Μεσσήνης και θα υπάρξει τουλάχιστον δίμηνη διαβούλευση, καθώς θα πρέπει -στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων- να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρεμβαίνοντας ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης εκτίμησε ότι η εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην πρόοδο της μελέτης, υποκρύπτει άλλες σκέψεις -“η παραλιακή χάραξη ήταν έτοιμη, η εναλλακτική θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος λόγω των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων. Εκτιμώ πως όλο αυτό γίνεται προκειμένου να καθυστερήσει η ανάπτυξη του τόπου μας, δεν είναι δυνατόν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να μην είναι έτοιμη ούτε η προμελέτη. Ας μας φέρουν την προμελέτη ή ας μας πουν ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν να φτιάξουν τον δρόμο” σημείωσε ο Δ. Σαμπαζιώτης.

Μιλώντας στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος δήλωσε ότι ο “Μορέας” που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης, να προσφέρει δωρεάν τις μελέτες για το Καλό Νερό – Τσακώνα και Καλαμάτα – Ριζόμυλος δεν έχει προβεί σε καμία ενημέρωση για την πρόοδό τους. Επανέλαβε κι αυτός από την πλευρά του ότι η δημοτική αρχή δεν έχει τίποτα επίσημο στα χέρια της ως προς την χάραξη και τα χαρακτηριστικά του επίμαχου δρόμου

“Τα μόνα που έχουν γίνει γνωστά, εδώ και κάποιον καιρό, είναι η βελτίωση του δρόμου Ασπρόχωμα – Μεσσήνη, με την κατασκευή παράλληλου δεύτερου δρόμου νότια της σιδηροδρομικής γραμμής και μέχρι τον Πάμισο, όπως επίσης η παράκαμψη της Μεσσήνης και των οικισμών” σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι “κανένας δεν θα αποφασίσει ερήμην των δημοτών, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει σχετικά”.

 

Β.Γ.Μ.