Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 17:31

Ο Nίκας προτείνει: “Η κυβέρνηση να πληρώνει την ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια”

Γράφτηκε από τον

Στην κυβέρνηση έριξε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας την "καυτή πατάτα" της αύξησης των τελών με τη ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια, ζητώντας της να ψηφίσει την παρακράτηση των πόρων προς τους δήμους, για να πληρώνεται η ΤΕΡΝΑ.

Αυτό έγινε χθες, στη μεσημεριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συζήτηση για την πληρωμή του αναδόχου για την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα.

Ο κ. Νίκας επεσήμανε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη ΣΔΙΤ που έχει επιλεγεί, είναι το ποιος θα χρεωθεί την "καυτή πατάτα" της αύξησης των τελών. Και ζήτησε η κυβέρνηση να αναλάβει να ψηφίσει ένα νόμο, να πληρώνονται κεντρικά τα τέλη, να γίνεται παρακράτηση των πόρων προς τους δήμους.

Ο δήμαρχος επέμεινε στην εκτίμησή του πως «νόμος του κράτους είναι η κεντρική διαχείριση», ωστόσο, έκρινε πως «αν δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των 3 πλευρών, δήμων - Περιφέρειας και κυβέρνησης, δε θεωρώ ότι μπορεί να προχωρήσει εύκολα η ΣΔΙΤ».

Είπε ότι ο δήμος θα έχει δεματοποιητή μεγάλης δυναμικότητας στη Μαραθόλακκα, για να μειωθεί το κόστος, ενώ εκτίμησε πως με τη ΣΔΙΤ θα έχουμε πρόβλημα με τις μονάδες επεξεργασίας σε Καλλιρρόη και Παλαιόχουνη. Ανέφερε πως ο δήμος έχει και τα μηχανήματα του σταθμού μεταφόρτωσης, που θα χρησιμοποιηθούν είτε στην προσωρινή είτε και στην οριστική διαχείριση.

Παρατήρησε ότι ζητάει μόνιμο προσωπικό, γιατί είναι ηλεκτρονικά τα μηχανήματα και πρέπει να ξέρει να τα χειρίζεται.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι ο ανάδοχος στη Μαραθόλακκα, για ένα μήνα επεξεργασίας, θα πληρωθεί με έκπτωση - ποινή 20%, γιατί «δεν έγινε σωστά η κομποστοποίηση και δε φταίει η ανεπάρκεια του χώρου. Εχει χαλάσει ο τεμαχιστής και η δεματοποίηση των σκουπιδιών άργησε, δεν έγινε αυθημερόν». Ομως, ενημέρωσε ότι τώρα αυτά τα προβλήματα έχουν διορθωθεί.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας Γιάννης Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «είναι δύσκολο το αντικείμενο, λειτουργούμε πιλοτικά».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης ανέφερε ότι η σύμβαση στη Μαραθόλακκα δεν τηρείται και πρέπει να καταγγελθεί, υποστηρίζοντας πως «κάποιοι συνέβαλαν στη λεηλάτηση του δημοσίου χρήματος».

Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος προκάλεσε το δήμαρχο να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δε θα παραδώσει την αποκομιδή των σκουπιδιών στους ιδιώτες. Και ο κ. Νίκας απάντησε ότι «ορισμένες δομές του κράτους πρέπει να είναι δημόσιες, όπως η καθαριότητα, η αποκομιδή, όχι η διαχείριση».

Γ.Σ.