Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 08:47

Απότιστα χιλιάδες στρέμματα στον Μπουρνιά - Ακαθάριστα τα κανάλια του ΓΟΕΒ (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Να καταστραφούν κινδυνεύουν, μέσα στον Ιούλιο, οι καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων στον Μπουρνιά, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας.

Οι παραγωγοί που βρίσκονται σε απόγνωση, διαμαρτύρονται ότι τα κανάλια της περιοχής δεν έχουν νερό για να ποτίσουν και καταγγέλλουν τον ΓΟΕΒ ότι δεν έχει καθαρίσει τη διώρυγα από το δρόμο της Μεσσήνης έως το φράγμα του Παμίσου στον Αρι, με αποτέλεσμα το νερό να μην φθάνει στον Μπουρνιά και να χάνεται άσκοπα.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Ο Θανάσης Φραγκισκάκης ανέφερε ότι «το κανάλι του ΓΟΕΒ δεν έχει νερό» και παρατήρησε: «Η διώρυγα από το δρόμο της Μεσσήνης μέχρι τον Αρι δεν έχει καθαριστεί ποτέ. Από το δρόμο της Μεσσήνης και κάτω καθαρίζουμε τα κανάλια με δικά μας λεφτά και μας ζητάνε να πληρώσουμε. Τι είναι ο ΓΟΕΒ, ο νταβατζής μας;». Επεσήμανε πως «θέλουμε νερό, πρέπει να ποτίσουμε. Το νερό που έχει ο χάνδακας, είναι υφάλμυρο. Θέλουν να συνεχίσουν να καλλιεργούμε; Πώς θα πληρώσουμε;».

Ο Σπύρος Παντελόπουλος μας ενημέρωσε ότι στον Μπουρνιά καλλιεργούν φιστίκια (2.500 με 3.000 στρέμματα), κηπευτικά (1.000 στρέμματα), πατάτες και φασόλια και σημείωσε: «Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Το κανάλι έχει να καθαριστεί απ’ όταν φτιάχτηκε. Δεν λειτουργεί καμία βάνα, όλες οι καλλιέργειες είναι απότιστες. Τον επόμενο μήνα θα είναι όλα κατεστραμμένα. Ο ΓΟΕΒ μόνο λόγια είναι. Πληρώναμε 8 ευρώ το στρέμμα, μας το έκανε 10 ευρώ για να καθαρίζει τα κανάλια, αλλά έχει να τα καθαρίσει 3 με 4 χρόνια. Δεν μπορούμε να ποτίσουμε και χάνουμε την παραγωγή μας».

Ο Παναγιώτης Φραγκισκάκης είπε ότι «ο ΓΟΕΒ είχε 8 υδρονομείς και τώρα έχει μόνο 2» και παρατήρησε: «Περπατήσαμε το δίκτυο με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ, τον κ. Μανωλέα. Είδε και ξέρει τα προβλήματα, αλλά μας είπε ότι δεν έχει λεφτά».