Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 09:49

5 δήμοι της Μεσσηνίας δεν δημοσίευσαν ισολογισμό του 2015 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
5 δήμοι της Μεσσηνίας δεν δημοσίευσαν ισολογισμό του 2015 

 

Οι πέντε από τους έξι δήμους της Μεσσηνίας δεν έχουν δημοσιεύσει εγκεκριμένο ισολογισμό για το 2015, όπως προβλέπει ο νόμος για τον "Καλλικράτη".

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ, μόνο ο Δήμος Μεσσήνης έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2015. Ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για τα έτη 2013, 2014, 2015, ο Δήμος Οιχαλίας για το 2014 και το 2015, ενώ οι Δήμοι Καλαμάτας, Τριφυλίας και Πύλου - Νέστορος δεν έχουν δημοσιεύσει μόνο για το έτος 2015.

Σε πανελλαδικό επίπεδο δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό το 42% των δήμων της χώρας. Πρόκειται για συνολικά 137 δήμους, όπου κατοικεί το 31% του πληθυσμού. Επιπλέον, σε 18 δήμους (ποσοστό 5,5%) δεν έχουν εγκριθεί οι λογιστικές καταστάσεις ούτε καν για την πρώτη διαχειριστική χρήση (2011).

Μεγαλύτερες δυσκολίες για έγκαιρη σύνταξη και έγκριση λογιστικών καταστάσεων αντιμετωπίζουν νησιωτικοί δήμοι με πολύ μικρό πληθυσμό, δεδομένου ότι τρεις στους τέσσερις (68%) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν έχουν εγκρίνει τον ισολογισμό τους για το 2015, ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%) δήμους της ίδιας περιφέρειας δεν έχει εγκρίνει κανέναν ισολογισμό από την έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου "Καλλικράτης".

Η μελέτη καταγράφει ωστόσο βελτίωση της οικονομικής κατάστασης τουλάχιστον για τους 110 δήμους με διαθέσιμους ισολογισμούς και για τα πέντε οικονομικά έτη 2011-2015. Το διάστημα αυτό καταγράφεται αύξηση της ρευστότητάς τους, λόγω συσσώρευσης διαθεσίμων κατά 83% και υποχώρηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 63%. Στην πλευρά των αποτελεσμάτων χρήσης, χαρακτηριστική είναι η πτώση τόσο των λειτουργικών εσόδων όσο και των αντίστοιχων εξόδων κατά 18% μεταξύ 2011 και 2015.

Η διαπίστωση αφορά πάντως τους δήμους που έχουν δημοσιοποιήσει ισολογισμούς και για τα πέντε έτη και οι οποίοι είναι πιθανό να βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με όσους δεν έχουν δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία.

Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων, η μελέτη προτείνει μεταξύ άλλων την αυστηροποίηση των ποινών για τους μεγαλύτερους δήμους σε περίπτωση μη έγκαιρης σύνταξής τους, την παροχή σχετικής τεχνικής υποστήριξης στους μικρούς δήμους, υποχρεωτική ανάρτηση των λογιστικών καταστάσεων στη "Διαύγεια" και στις ιστοσελίδες των δήμων, καθώς και ανάπτυξη βάσης δεδομένων καταχώρισης των λογιστικών καταστάσεων τέλους χρήσης των δήμων.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER