Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011 21:30

Κόντρες και εντάσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων - Υπέγραψε το εξώδικο για το χαράτσι ο Νίκας

Γράφτηκε από τον

Κόντρες και εντάσεις ξεσήκωσε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα για τη λήψη μέτρων από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας, για τη στήριξη των πολιτών που δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι. Παρόντες στην αίθουσα ήταν και δημότες μεταξύ των οποίων μέλη της “Ανοιχτής Συνέλευσης” και της “Σπίθας”, οι οποίοι απαίτησαν την άμεση συζήτηση του θέματος. Επειτα από αψιμαχίες της αντιπολίτευσης και των πολιτών με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, αυτός σημείωσε ότι το θέμα θα απασχολήσει ως τακτικό και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου, προτείνοντας τη σύνταξη ψηφίσματος.
Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις, αφού θεωρήθηκε υποβάθμιση του θέματος. Λίγο νωρίτερα πάντως ο κ. Νίκας είχε επαναλάβει την πρόθεσή του να καταθέσει ο Δήμος Καλαμάτας εξώδικο προς τη ΔΕΗ, όπως και έγινε. Χθες μάλιστα ο δήμαρχος υπέγραψε την εξώδικη δήλωση εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στη σύνδεση του χαρατσιού με τη ΔΕΗ και καλώντας την Επιχείρηση να μην αναμιχθεί στη φοροεισπρακτική διαδικασία.
Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, τόσο στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Πελοποννήσου όσο και στην υπερασπιστική διαδικασία των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Καλαμάτας, στη δίκη της 2ας Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ψήφισμα μεταξύ άλλων καλεί την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να προβούν στις αναγκαίες τροποποιήσεις σε θεσμικό επίπεδο, ιδιαίτερα για την απαλλαγή των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού (άποροι, άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.λπ.). Ζητά επίσης να μην προχωρήσουν οι διακοπές ηλεκτροδότησης μέχρι να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές στο ΣτΕ,καθώς και να παρέμβει η αυτοδιοίκηση στο ΣτΕ υπέρ των προσφευγόντων είτε ως Δήμος Καλαμάτας είτε ως ΠΕΔ Πελοποννήσου είτε ως ΚΕΔΕ - οι οποίες θα προχωρήσουν σε πολιτικές παρεμβάσεις για την ουσιαστική υποστήριξη των αδύνατων κυρίως ομάδων του πληθυσμού.
Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν η πλειοψηφία και οι παρατάξεις Μπρεδήμα και Φωτέα, ενώ καταψήφισαν οι παρατάξεις Διασάκου και Μπεχράκη.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης μάλιστα η “Λαϊκή Συσπείρωση” κατέθεσε κείμενο με 12 προτάσεις για την ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων.