Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011 21:39

Αναταραχή για τις μειώσεις των μισθών σε προέδρους/αντιπροέδρoυς και μέλη νομικών προσώπων

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναταραχή για τις μειώσεις των μισθών σε προέδρους/αντιπροέδρoυς και μέλη νομικών προσώπων

Αναταραχή προκάλεσαν για μία ακόμα φορά οι μειώσεις κατά 50% των μισθών προέδρων, αντιπροέδρων και μελών Δ.Σ. Οι αντιδράσεις πάντως δεν ήρθαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες υποστήριξαν επί της ουσίας ότι πρόκειται για προσχηματικές μειώσεις - προτρέποντας τη δημοτική αρχή να προχωρήσει και σε περαιτέρω μειώσεις.
«Καμία δημοτική αρχή από όποιος πολιτικό χώρο κι αν προέρχεται δεν έχει εισηγηθεί τέτοιες μειώσεις. Πρόκειται για μία απόφαση με ηθική διάσταση. Οι αμοιβές στα νομικά πρόσωπα προβλέπονται από το νόμο» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και συνέχισε λέγοντας ότι αν η οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτερέψει, η δημοτική αρχή θα ακολουθήσει το δρόμο της αρετής καταργώντας όλες τις αμοιβές. «Υπάρχουν όμως και οι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Θα εξεταστεί στην πορεία αν θα γίνει κάτι και με αυτούς» σημείωσε ο κ. Νίκας.
Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Νταγιόπουλος διευκρινίζοντας ότι ο νόμος αναφέρει πως οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των νομικών προσώπων δύνανται να πληρώνονται, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό.
Υπέρ της πλήρους κατάργησης των παραστατικών εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας συνδέοντας μάλιστα αυτό το θέμα και με το... γεύμα της Υπαπαντής. «Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και την ίδια ώρα να κροταλίζουν τα πιρούνια σε "Eλίτ" και "Φιλοξένια"» υπογράμμισε ο κ. Μπρεδήμας, καλώντας όλους τους δημοτικούς συμβούλους να παραιτηθούν από τα παραστατικά. «Η παράταξή μας θα αναζητήσει τρόπους με τους οποίους θα παραιτηθεί από τα παραστατικά» κατέληξε.
Για φιλολογία και φωτοβολίδες χωρίς νόημα έκανε λόγο ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Διασάκος, καθιστώντας συνυπεύθυνους και του εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων στην αυτοδιοίκηση, αφού ακολουθούν το νόημα της φράσης «Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι». Τέλος, συμφώνησε με τις μειώσεις και εισηγήθηκε μάλιστα κατάργηση των μισθών. Κλείνοντας είπε ότι δεν σώζεται η κατάσταση από την περικοπή παραστατικών, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” καταθέτουν όλες τις αμοιβές τους στο ΚΚΕ.
Για θέμα που άπτεται κυρίως του πνεύματος λειτουργίας και αποτελεσματικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης. «Η δημοτική αρχή πρέπει να περιορίσει τις έμμισθες θέσεις αντιδημάρχων στις απολύτως απαραίτητες, με σκοπό την ουσιαστική ανάδειξη του ρόλου των αιρετών», τόνισε ο κ. Μπεχράκης, που πρότεινε να δεσμεύονται όσοι αιρετοί λαμβάνουν μισθό από νομικά πρόσωπά, ότι δεν θα ξαναθέτουν υποψηφιότητα, γιατί αλλιώς παίζουν ρόλο μηχανής αλίευσης ψήφων.
«Δεν μπορούμε σε κάποια θέματα να επικαλούμαστε το νόμο και σε άλλα να τον κάνουμε λάστιχο» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της “Πρωτοπορίας” Γιάννης Γκλεγκλές, που συνεχίζοντας είπε ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται για μειώσεις, αλλά για σπάσιμο των έμμισθων θέσεων στα 2 με τη θέσπιση θέσεων αντιπροέδρων. Τέλος στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη εξορθολογισμού και επαναπροσδιορισμού όλων των έμμισθων θέσεων των αιρετών του Δήμου Καλαμάτας.
Ακολουθούν οι παλιές και οι νέες αμοιβές στα νομικά πρόσωπα του δήμου:

ΔΕΥΑΚ
Πρόεδρος: Από 2.342,43 ευρώ οι αποδοχές μειώνονται στα 1.000 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Θεσπίζεται μισθός 500 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Από 93,70 ευρώ ανά συνεδρίαση, στα 46,85 ευρώ μικτά με περιορισμό 2 συνεδριάσεων ανά μήνα.

"Φάρις"
Πρόεδρος: Από 1.874 ευρώ, στα 1.000 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Από 46,86 ευρώ ανά συνεδρίαση, στα 23,43 ευρώ μικτά με περιορισμό 2 συνεδριάσεων.

"Διοκλής"
Πρόεδρος: Παραμένει στα 1.000 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Παραμένει στα 500 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Από 50 ευρώ ανά συνεδρίαση μειώνονται στα 30 ευρώ με περιορισμό 2 συνεδριάσεων ανά μήνα.

Σύνδεσμος Υδρευσης
Πρόεδρος: Από 1.623,78 ευρώ, στα 1.000 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Από 811,89 ευρώ στα 500 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Παραμένει στα 9 ευρώ ανά συνεδρίαση μικτά, με περιορισμό 3 συνεδριάσεων ανά μήνα.

Βιομηχανικά Σφαγεία - ΚΑΚ Α.Ε.
Πρόεδρος: Από 1.411 ευρώ, στα 1.000 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Από 705,50 ευρώ, στα 500 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Από 39,20 ευρώ ανά συνεδρίαση, στα 19,60 ευρώ μικτά με περιορισμό 3 συνεδριάσεων ανά μήνα.

Δημοτική Φιλαρμονική
Πρόεδρος: Παραμένει στα 250 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Παραμένει στα 100 ευρώ μικτά.

Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού
Πρόεδρος: Ορίζεται αμοιβή 1.000 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Ορίζεται αμοιβή 400 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Ορίζονται 30 ευρώ μικτά ανά συνεδρίαση, με περιορισμό 2 συνεδριάσεων ανά μήνα.

Σχολικές Επιτροπές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας
Πρόεδρος: Ορίζεται στα 600 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Ορίζεται στα 240 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Ορίζονται 30 ευρώ μικτά ανά συνεδρίαση με περιορισμό 2 συνεδριάσεων ανά μήνα.

Σχόλια  

0 # tsakistielia 12-11-2011 11:20
''Υπάρχουν όμως και οι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι είναι αποκλειστικής άπασχόλησης.''

Όμως,αυτοί συνήθως είναι συνταξιούχοι,χω ρίς εργασιακές υποχρεώσεις,λαμ βάνουν δε σύνταξη από κάποιο φορέα, ώστε,για ποίο λόγο να αμοίβονται και ως αντιδήμαρχοι,
πέραν της προβλέψεως του Νόμου,εφ' όσον υποτίθεται ότι η εμπλοκή τους με τα Δημοτικά πράγματα εμπεριέχει πρωτίστως την έννοια της κοινωνικής προσφοράς ?

Αλλά και οι Αντιδήμαρχοι μή αποκλειστικής απασχόλισης,ασκ ούν κάποιο επάγγελμα,
παραλλήλως,ώστε γιατί να λαμβάνουν και αποζημίωση για τις υπηρεσίες που παρέχουν ως Αντιδήμαρχοι,ει δικά δε με το σκεπτικό ότι δεν τους επεβλήθη η ιδιότητα,αλλά επεδίωξαν να την αποκτήσουν,μετέ χοντας αυτοί σε προεκλογικό αγώνα,ως υποψήφιοι ?

Εάν το κίνητρο των υποψηφίων για την κατάληψη μίας θέσεως στο σχήμα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής είναι οι μηνιαίες πρόσοδοι,τότε οι προβαλλόμενες προεκλογικές θέσεις και υποσχέσεις τους,δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το μέσο για να τύχουν αυτής της αποζημίωσης,εκλ εγόμενοι.

Παρατηρώ ότι ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αμοίβεται με 500 ευρώ μεικτά,με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ίδιος όμως,πέραν του ότι είναι συνταξιούχος,κα τέχει και το πόστο της διεύθυνσης της Δημοτικής Αστυνομίας.

Αμοίβεται και για αυτήν την θέση ?

Πόσοι άλλοι,από τους μετέχοντες σε διάφορες θέσεις του Δήμου,νομικών προσώπων αυτού και επιτροπών,υφίστ ανται κατά όμοιο τρόπο ?

Αν δεν απατώμαι,ο Νόμος περί Καλλικράτη ορίζει,σε κάποιο άρθρο,ότι σε αυτή την περίπτωση το πρόσωπο οφείλει να επιλέξει την υψηλότερη αποζημίωση,μετα ξύ των δύο ή και περισσότερων,αν αλόγως των θέσεων που κατέχει,να παραιτηθεί από τις υπόλοιπες και να δηλώσει αυτό εγγράφως προς την οικονομική υπηρεσία του Δήμου.

Επίσης,η θέση Προέδρου,ουσιασ τικά,κατά τον τύπο,είναι τιμητική,ώστε για ποίο λόγο οι Πρόεδροι να απολαμβάνουν μηνιαίας αποζημίωσης,εξα ργυρώνοντας την ιδιότητά τους σε χρήμα,ενώ συγχρόνως ασκούν και το ιδιαίτερο επάγγελμά τους,
όταν υφίσταται τέτοιο ?

Και για ποίο λόγο να υφίστανται Αντιπρόεδροι,κα θ' ην στιγμήν παρέχεται η ευχέρια να αναπληρώνει απόντα Πρόεδρο κάποιο εξουσιοδοτημένο μέλος από το διοικητικό συμβούλιο ?

Ακόμα και οι αποζημιώσεις των μελών,μπορούν να θεωρηθούν υπερβατικές,έστ ω και εάν προβλέπονται από τον Νόμο,καθώς αυτά με προσωπική τους επιδίωξη και υποψηφιότητα κατέστησαν μέλη,υποθετικά ή προσχηματικά,υπ ό το πνεύμα της προσφοράς και της ενεργούς συμμετοχής τους στα κοινά.

Γιατί υφίσταται ανισότητα στην αποζημίωση των μελών στα διάφορα νομικά πρόσωπα του Δήμου ?

Επί παραδείγματι,γι ατί τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ αποζημιώνονται με 46,85 μεικτά (93,70 πριν),ενώ τα αντίστοιχα άλλων ΔΣ με εμφανώς κατώτερο ποσό και γιατί προσετέθη αποζημίωση υπέρ των μελών του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και των Σχολικών Επιτροπών ?

''Οι αμοιβές στα νομικά πρόσωπα προβλέπονται από το νόμο''

Σύμφωνοι.

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτός ο Νόμος και να προσαρμοσθεί στις σύγχρονες συνθήκες,απαιτή σεις,ηθική και ανάγκες ?

Δεν είναι ορατή η διάσταση μεταξύ της άποψης του κ. Δημάρχου ''Πρόκειται για μία απόφαση με ηθική διάσταση.'' και της εμμονής του ίδιου να διατηρήσει,έστω και εμφανώς ψαλιδισμένα,τα προνόμια των αποδοχών των μελών των διαφόρων ΔΣ και αυτά των αποδοχών των Αντιδημάρχων (του) ?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # Μιχαλης 12-11-2011 19:11
Ο λαϊκισμός στο μεγαλείο του!!!! Η απόλυτη σύγχυση μεταξύ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ κ.λ.π., ΠΛΗΡΟΥΣ ή ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.
Ας εκλεγούν λοιπόν αργόσχολοι, συνταξιούχοι και χρηματοδοτούμεν οι από αυτούς που έχουν συμφέροντα. Ας αποκλειστούν όλοι αυτοί που βρίσκονται στην ενεργό δράση του βιοπορισμού. Ας τους τιμωρήσουμε για την επιλογή τους να διαθέτουν τον χρόνο τους στα"κοινά", την ίδια ώρα που οι φίλοι τους παίζουν πρέφα, κάνουν σπορ, ασχολούνται με τον εαυτό τους κ.λ.π. οι "βλάκες"!!!!! Μάλλον θάπρεπε και να πληρώνουν για την τιμή που τους κάνουμε να τους εκλέγουμε να φροντίζουν την πόλη!!!!!!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # Γιώργος Κ. 12-11-2011 23:32
Να μην υπάρχει αποζημίωση για καμία θέση, για να δούμε πόσοι και ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στα κοινά.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # Γιώργος Κ. 13-11-2011 00:26
Ετήσιο κόστος μόνο για τις σχολικές επιτροπές γύρω στα 25.000 ευρώ. Τη στιγμή που μπορεί κάποια σχολεία να μην έχουν θέρμανση. Και ανερυθρίαστα ο δήμαρχος δικαιολόγησε τις αμοιβές των ως έξοδα κίνησης ή κεράσματα. Σε ποιον άλλον δίνονται τόσα χρήματα και με τέτοιο σκεπτικό; Ή μήπως δεν υπάρχουν άνεργοι επιστήμονες που θα δέχονταν αυτό το ποσό και για μισθό; Ας σοβαρευτούμε!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER