Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011 21:39

Αναταραχή για τις μειώσεις των μισθών σε προέδρους/αντιπροέδρoυς και μέλη νομικών προσώπων

Γράφτηκε από τον
Αναταραχή για τις μειώσεις των μισθών σε προέδρους/αντιπροέδρoυς και μέλη νομικών προσώπων

Αναταραχή προκάλεσαν για μία ακόμα φορά οι μειώσεις κατά 50% των μισθών προέδρων, αντιπροέδρων και μελών Δ.Σ. Οι αντιδράσεις πάντως δεν ήρθαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες υποστήριξαν επί της ουσίας ότι πρόκειται για προσχηματικές μειώσεις - προτρέποντας τη δημοτική αρχή να προχωρήσει και σε περαιτέρω μειώσεις.
«Καμία δημοτική αρχή από όποιος πολιτικό χώρο κι αν προέρχεται δεν έχει εισηγηθεί τέτοιες μειώσεις. Πρόκειται για μία απόφαση με ηθική διάσταση. Οι αμοιβές στα νομικά πρόσωπα προβλέπονται από το νόμο» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και συνέχισε λέγοντας ότι αν η οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτερέψει, η δημοτική αρχή θα ακολουθήσει το δρόμο της αρετής καταργώντας όλες τις αμοιβές. «Υπάρχουν όμως και οι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Θα εξεταστεί στην πορεία αν θα γίνει κάτι και με αυτούς» σημείωσε ο κ. Νίκας.
Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Νταγιόπουλος διευκρινίζοντας ότι ο νόμος αναφέρει πως οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των νομικών προσώπων δύνανται να πληρώνονται, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό.
Υπέρ της πλήρους κατάργησης των παραστατικών εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας συνδέοντας μάλιστα αυτό το θέμα και με το... γεύμα της Υπαπαντής. «Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και την ίδια ώρα να κροταλίζουν τα πιρούνια σε "Eλίτ" και "Φιλοξένια"» υπογράμμισε ο κ. Μπρεδήμας, καλώντας όλους τους δημοτικούς συμβούλους να παραιτηθούν από τα παραστατικά. «Η παράταξή μας θα αναζητήσει τρόπους με τους οποίους θα παραιτηθεί από τα παραστατικά» κατέληξε.
Για φιλολογία και φωτοβολίδες χωρίς νόημα έκανε λόγο ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Διασάκος, καθιστώντας συνυπεύθυνους και του εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων στην αυτοδιοίκηση, αφού ακολουθούν το νόημα της φράσης «Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι». Τέλος, συμφώνησε με τις μειώσεις και εισηγήθηκε μάλιστα κατάργηση των μισθών. Κλείνοντας είπε ότι δεν σώζεται η κατάσταση από την περικοπή παραστατικών, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” καταθέτουν όλες τις αμοιβές τους στο ΚΚΕ.
Για θέμα που άπτεται κυρίως του πνεύματος λειτουργίας και αποτελεσματικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης. «Η δημοτική αρχή πρέπει να περιορίσει τις έμμισθες θέσεις αντιδημάρχων στις απολύτως απαραίτητες, με σκοπό την ουσιαστική ανάδειξη του ρόλου των αιρετών», τόνισε ο κ. Μπεχράκης, που πρότεινε να δεσμεύονται όσοι αιρετοί λαμβάνουν μισθό από νομικά πρόσωπά, ότι δεν θα ξαναθέτουν υποψηφιότητα, γιατί αλλιώς παίζουν ρόλο μηχανής αλίευσης ψήφων.
«Δεν μπορούμε σε κάποια θέματα να επικαλούμαστε το νόμο και σε άλλα να τον κάνουμε λάστιχο» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της “Πρωτοπορίας” Γιάννης Γκλεγκλές, που συνεχίζοντας είπε ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται για μειώσεις, αλλά για σπάσιμο των έμμισθων θέσεων στα 2 με τη θέσπιση θέσεων αντιπροέδρων. Τέλος στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη εξορθολογισμού και επαναπροσδιορισμού όλων των έμμισθων θέσεων των αιρετών του Δήμου Καλαμάτας.
Ακολουθούν οι παλιές και οι νέες αμοιβές στα νομικά πρόσωπα του δήμου:

ΔΕΥΑΚ
Πρόεδρος: Από 2.342,43 ευρώ οι αποδοχές μειώνονται στα 1.000 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Θεσπίζεται μισθός 500 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Από 93,70 ευρώ ανά συνεδρίαση, στα 46,85 ευρώ μικτά με περιορισμό 2 συνεδριάσεων ανά μήνα.

"Φάρις"
Πρόεδρος: Από 1.874 ευρώ, στα 1.000 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Από 46,86 ευρώ ανά συνεδρίαση, στα 23,43 ευρώ μικτά με περιορισμό 2 συνεδριάσεων.

"Διοκλής"
Πρόεδρος: Παραμένει στα 1.000 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Παραμένει στα 500 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Από 50 ευρώ ανά συνεδρίαση μειώνονται στα 30 ευρώ με περιορισμό 2 συνεδριάσεων ανά μήνα.

Σύνδεσμος Υδρευσης
Πρόεδρος: Από 1.623,78 ευρώ, στα 1.000 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Από 811,89 ευρώ στα 500 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Παραμένει στα 9 ευρώ ανά συνεδρίαση μικτά, με περιορισμό 3 συνεδριάσεων ανά μήνα.

Βιομηχανικά Σφαγεία - ΚΑΚ Α.Ε.
Πρόεδρος: Από 1.411 ευρώ, στα 1.000 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Από 705,50 ευρώ, στα 500 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Από 39,20 ευρώ ανά συνεδρίαση, στα 19,60 ευρώ μικτά με περιορισμό 3 συνεδριάσεων ανά μήνα.

Δημοτική Φιλαρμονική
Πρόεδρος: Παραμένει στα 250 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Παραμένει στα 100 ευρώ μικτά.

Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού
Πρόεδρος: Ορίζεται αμοιβή 1.000 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Ορίζεται αμοιβή 400 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Ορίζονται 30 ευρώ μικτά ανά συνεδρίαση, με περιορισμό 2 συνεδριάσεων ανά μήνα.

Σχολικές Επιτροπές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας
Πρόεδρος: Ορίζεται στα 600 ευρώ μικτά.
Αντιπρόεδρος: Ορίζεται στα 240 ευρώ μικτά.
Μέλη Δ.Σ.: Ορίζονται 30 ευρώ μικτά ανά συνεδρίαση με περιορισμό 2 συνεδριάσεων ανά μήνα.


NEWSLETTER