Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 09:13

«Τυφλό» ξεκίνημα για τον νέο ποδηλατόδρομο στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Κάτω από τη γέφυρα του τρένου στο Νέδοντα και όχι από την Κροντήρη, όπως αρχικά προβλεπόταν, θα είναι τελικά η αφετηρία του νέου ποδηλατόδρομου στην Καλαμάτα προς τη μαρίνα και το λιμάνι της πόλης.

Δεν θα συνδέεται, όπως σχεδιαζόταν, με τον κεντρικό ποδηλατόδρομο κάτω από το παλιό Δημαρχείο, στη βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας, ενώ και η σύνδεσή του με τον ποδηλατόδρομο του νέου Δημαρχείου είναι από αμφίβολη έως επικίνδυνη.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος μας ενημέρωσε ότι υπήρξε τροποποίηση στην αρχική χάραξη, στην αφετηρία του και και στη διαδρομή του, στη Νέδοντος, καθώς θα γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να χαθούν οι λιγότερες δυνατές θέσεις στάθμευσης και να περνάει πάνω στο παρκάκι, ανάμεσα στα δέντρα. Φθάνοντας στη μαρίνα, θα περάσει πάνω από τα καταστήματα καφέ της δυτικής πλευράς και κάτω από τα εστιατόρια - ταβέρνες, στο διάδρομο που υπάρχει σήμερα. Πριν τα καταστήματα της ανατολικής πλευράς θα μπει στην οδό Σαλαμίνος και θα φθάσει στο λιμάνι, νότια από τους μύλους.

Οι εργασίες του ποδηλατόδρομου έχουν ξεκινήσει νότια της γέφυρας του Νέδοντα, εκεί που υπάρχουν οι θέσεις στάθμευσης και συνεχίζονται στην παλιά διαδρομή, όπου ξηλώνεται η άσφαλτος. 

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.170.000 ευρώ και υλοποιείται με έκπτωση 58,32%. Σύμφωνα, πάντως, με τη διακήρυξη, η προθεσμία υλοποίησής του είναι 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (στις 11 Απριλίου), δηλαδή μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Ηδη έχουν χαθεί περίπου 3 μήνες και λογικά θα χρειαστεί παράταση.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το δάνειο των 5,5 εκ. ευρώ του Δήμου Καλαμάτας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Γ.Σ.