Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 08:12

Μεσσήνη: Με ψήφο Σαμπαζιώτη το δάνειο των 2 εκ. ευρώ για αναπλάσεις 

Γράφτηκε από τον
Μεσσήνη: Με ψήφο Σαμπαζιώτη το δάνειο των 2 εκ. ευρώ για αναπλάσεις 

 

Τη σύναψη δανείου 2.000.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης στην προχθεσινή συνεδρίασή του, προκειμένου αυτό να καλύψει τη δαπάνη για τα έργα ανάπλασης που προγραμματίζει η δημοτική αρχή στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης, ανατολικά και νότια της κάτω πλατείας.

Το δάνειο έχει 25ετή διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο, ο μέσος όρος του οποίου είναι 3,5%.

Η απόφαση ελήφθη με 23 ψήφους υπέρ, μεταξύ των οποίων και αυτή του επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρη Σαμπαζιώτη, καλύπτοντας έτσι το απαιτούμενο από το νόμο -για τέτοιου είδους αποφάσεις- ποσοστό των 2/3 επί του συνόλου των συμβούλων του Σώματος. Οπως ήταν αναμενόμενο, την εισήγηση καταψήφισε η μείζων μειοψηφία, η οποία -διά του επικεφαλής της Στάθη Αναστασόπουλου- ξεκαθάρισε ότι δεν αντιδρά στο έργο καθεαυτό, αλλά στη λήψη του δανείου, το οποίο, όπως είπε ο τ. δήμαρχος, θα κληθούν να αποπληρώσουν οι δημότες.

Επιπρόσθετα, ο Στ. Αναστασόπουλος επέκρινε τη δημοτική αρχή ότι επέλεξε την φαινομενικά “εύκολη” λύση του δανείου, χωρίς να διερευνήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, είτε από προγράμματα όπως τα ΤΑΠΤΟΚ (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων), ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη), ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), είτε και από τις δημόσιες επενδύσεις (ΠΔΕ).

“Δηλώνετε ότι έχετε καλούς φίλους στην κυβέρνηση, σίγουρα θα μπορούσατε να βρείτε κάποιο πρόγραμμα” συνέχισε ο τ. δήμαρχος.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος δήλωσε ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αρκείται να επαναλαμβάνει αντιρρήσεις που γνωρίζει ότι δεν έχουν βάση, σημειώνοντας ότι για το μεν ΤΑΠΤΟΚ η συνολική πίστωση για τη Μεσσηνία είναι μόλις 3.000.000 ευρώ, ενώ για το ΒΑΑ σημείωσε ότι η πρόσκληση βγήκε το 2014, όταν στη δημοτική αρχή ήταν ο Στ. Αναστασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι αφορούσε αποκλειστικά τον Δήμο Καλαμάτας και τους Δήμους Ναυπλίου και Αργους. Ως προς το ΠΔΕ ο Ν. Ξαρχάκος υπενθύμισε ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία του περυσινού Σεπτεμβρίου και καταλήγοντας επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση, η λήψη του δανείου δεν επιβαρύνει τον δήμο.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο Δ. Σαμπαζιώτης αιτιολογώντας την θετική ψήφο του, δήλωσε ότι αναμένει από τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί ότι τα χρήματα από τις εκπτώσεις του έργου της ανάπλασης θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες του Δήμου Μεσσήνης.

Β.Γ.Μ.

 


NEWSLETTER