Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 09:21

Αναπλάσεις στη Μεσσήνη: Τι σχεδιάζει ο δήμος με το δάνειο των 2 εκ. ευρώ 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναπλάσεις στη Μεσσήνη: Τι σχεδιάζει ο δήμος με το δάνειο των 2 εκ. ευρώ 

 

Την όψη του ιστορικού κέντρου στη Μεσσήνη φιλοδοξεί να μεταμορφώσει η δημοτική αρχή με την εκτεταμένη παρέμβαση που σχεδιάζει στην περιοχή ανατολικά και νότια της κάτω πλατείας, συνολικής έκτασης περίπου 10 στρεμμάτων.

Η παρέμβαση θα χρηματοδοτηθεί από το δάνειο των 2 εκατομμυρίων, το οποίο ο Δήμος Μεσσήνης θα συνάψει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ειδικότερα, όπως περιγράφεται στην τεχνική έκθεση του έργου, προβλέπονται εργασίες επαναδιαμόρφωσης και ανάπλασης 9 κεντρικών δρόμων, μεταξύ της οδού Νικολάου Χιώτη, του προαύλιου της Αγίας Αικατερίνης καθώς και της παλιάς αγοράς απέναντι από το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη. Στόχος, όπως σημειώνεται, είναι “η ανάδειξη του χώρου αυτού, η προτεραιότητα στην κίνηση των πεζών, η δημιουργία οδών με χαμηλή ταχύτητα οχημάτων και η ποιοτική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος”.

Παρεμβάσεις θα γίνουν, συγκεκριμένα, στις οδούς Μερλοπούλου (από Κολοκοτρώνη έως Ι. Καρατζα), Ερμού (από Πολυτεχνείου έως Μερλοπούλου), Ρήγα Φεραίου, Γεωργιάδου (πεζόδρομος), Φ. Σάρρα (πεζόδρομος), Κορκονικήτα, Ι. Καρατζά, Κολοκοτρώνη και Ιωσήφ Ανδρούσης.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, αρκετοί από τους δρόμους αυτούς δεν είναι πλήρως διανοιγμένοι, παρ’ όλα αυτά είναι “πλήρως διαμορφωμένοι, με κτίσματα παλιά και νέες οικοδομές ως επί το πλείστον με εμπορική χρήση και κατοικία. Τα πεζοδρόμιά τους είναι μικρά, σχεδόν ανύπαρκτα σε κάποια σημεία, υπάρχει έλλειψη πρασίνου και έντονη κίνηση οχημάτων”.

Οι επεμβάσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή έχουν σκοπό, α) τη μείωση του πλάτους κίνησης οχημάτων σε κάποιους δρόμους, ώστε να μονοδρομηθούν και να υφίσταται σε αυτούς κίνηση οχημάτων με χαμηλή ταχύτητα, καθώς η άσφαλτος θα αντικατασταθεί με τσιμεντένιους κυβόλιθους, β) την αύξηση του πλάτους κίνησης των πεζών (όσο είναι δυνατό), επίστρωση νέων πλακών, φύτευση, δημιουργία ευχάριστων συνθηκών περιπάτου και σκιάς, αποθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη χρήση οχημάτων για μικρές αποστάσεις μέσα στο δίκτυο επέμβασης, γ) την τοποθέτηση ιστών καλλιτεχνικού φωτισμού σε όλο το δίκτυο των οδών και των κοινόχρηστων χώρων καθιστικών πάγκων για ξεκούραση των πεζών, διαμόρφωση  του κοινόχρηστου χώρου στη Νικολάου Χιώτη και ανάδειξη της προτομής του, δ) την ανάπλαση και διαμόρφωση του προαύλειου χώρου του ναού της Αγίας Αικατερίνης, με δαπεδόστρωση και δημιουργία καθιστικών φωτισμού και πρασίνου, ε) την πλακόστρωση του δημοτικού χώρου της παλαιάς αγοράς απέναντι από το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη και στ) τον καθορισμό συγκεκριμένων θέσεων στάθμευσης σε όλους τους δρόμους, όπου επιτρέπει το πλάτος τους.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER