Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 00:25

Μεροκάματο 30 ευρώ για το μάζεμα της ελιάς συνιστά με ψήφισμα του Δ.Σ. Μεσσήνης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μεροκάματο 30 ευρώ για το μάζεμα της ελιάς συνιστά με ψήφισμα του Δ.Σ. Μεσσήνης

Μεροκάματα το πολύ μέχρι 30 ευρώ για το λιομάζωμα και άλλες αγροτικές δουλειές καλούνται να καταβάλουν στους ανειδίκευτους εργάτες παραγωγοί και ετεροδημότες στο Δήμο Μεσσήνης. Αυτό αναφέρει σε ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά άσχημη και πολλοί είναι αυτοί που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αν τα μεροκάματα των ανειδίκευτων είναι ψηλότερα.

Το Σώμα επικαλείται «το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των καλλιεργητικών ειδών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα κ.λπ.), τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές όλων ανεξαιρέτως των αγροτικών προϊόντων, τις συνεχείς μειώσεις των μισθών και συντάξεων των Ελλήνων πολιτών και τη δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει τα περισσότερα νοικοκυριά, λόγω της γνωστής σε όλους μας οικονομικής κρίσης και των μέτρων που έχουν ληφθεί τελευταία». Επίσης, «το στοιχείο ότι το ύψος του βασικού καθαρού ημερομισθίου στην Ελλάδα έχει καθοριστεί από την Πολιτεία στο ύψος των 25 ευρώ περίπου».

Οι πιο πάνω παράγοντες, δηλώνει το Σώμα στο ψήφισμά του, υποχρεώνουν, «α) να κληθούν οι παραγωγοί κάτοικοι της περιοχής μας να μην καταβάλλουν ημερομίσθιο μεγαλύτερο των 30 ευρώ, β) να κληθούν οι ετεροδημότες κυρίως συμπολίτες μας κατά τις περιστασιακές αφίξεις τους στον τόπο μας να ακολουθήσουν την ίδια στάση και κυρίως να αποφεύγουν ανταγωνισμό που προκαλεί άνοδο των αμοιβών, γ) να κληθούν οι απασχολούμενοι σε γεωργικές εργασίες ανειδίκευτοι εργάτες να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους στο παραπάνω ενδεικτικό ποσό, συμμεριζόμενοι έτσι τη δεινή οικονομική θέση των εργοδοτών τους».

Σχόλια  

0 # revenge 15-11-2011 09:37
γ) να κληθούν οι απασχολούμενοι σε γεωργικές εργασίες ανειδίκευτοι εργάτες να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους στο παραπάνω ενδεικτικό ποσό, συμμεριζόμενοι έτσι τη δεινή οικονομική θέση των εργοδοτών τους ... ελεος!!! μηπως να δουλευουν δωρεαν? Για να μπορει να ξινετε καλυτερα στα καφενεια ο εργοδοτης? ουστ!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # tsakistielia 15-11-2011 12:28
@revenge

Δείτε όμως,

30 ευρώ ο εργάτης επί 7 ημέρες = 210 ευρώ επί 2 (τουλάχιστον) εργάτες = 420 ευρώ
και 40 ευρώ ο κλαδευτής επί 7 ημέρες = 280 ευρώ } = 700 ευρώ σύνολο.

Με 2 - 2,20 το κιλό το ελαιόλαδο (και εάν βρει κάποιος να το διαθέσει),έχουμ ε 318,18 - 350 κιλά καθαρού ελαιολάδου μόνο για τις αμοιβές του προσωπικού.

Δηλαδή,σε αρκετές περιπτώσεις,το σύνολο σχεδόν μιάς μέσης παραγωγής αντιστοιχεί στην αποζημίωση του συνεργείου.

Εξ άλλου,30 ευρώ αντιστοιχούν σε 10.222,5 δραχμές.
Γνωρίζετε πολλούς που επί δραχμής έβγαζαν ανά ημέρα αυτό το ποσό ?

Και μάλιστα,αφορολό γητο ! όπως,εν προκειμένω,οι εργάτες που υλοποιούν συγκομιδές.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # ikosmas 15-11-2011 16:46
Τι δουλειά έχει ο Δήμος να πει πόσο θα πληρώσει ο κάθε παραγωγός; Δεν παμε να βουλώσουν καμιά λακκούβα καλύτερα. Πόσο λαϊκιστές είναι! @ revenge ζούμε σε καπιταλιστική κοινωνία με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης οπότε τα μεροκάματα πρέπει να καθορίζονται βάση αυτού και του κατωτάτου ημερομίσθιου. Καλό θα είναι να μην παίρνουν για δουλειά εργάτες χωρίς πράσινη κάρτα. Κανονικά συλλαμβάνεται και ο εργοδότης και ο εργάτης αλλά που στην ΜΠΑΝΑΝΙΆ να γίνει κάτι τέτοιο...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # THINKTANK 15-11-2011 22:01
Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τι λένε; Μούγκα η στρούτγκα για να μην χάσουν ψηφαλάκια από τους αργόσχολους μεγαλοκτηματίες
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # christoforos 19-11-2011 00:27
Πολύ καλά τα λέει ο tsakistielia!
30 ευρώ και πολλά είναι και σε όποιον αρέσει!
Είχανε καλομάθοι μερικοί με 50 και 70 ευρώ.
Κι ας έρθει το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ να μου κλείσουν την είσοδο στο χωράφι και να δούμε γέλια.
Τον παραγωγό δεν τον ρωτάει κανείς πώς τα βγάζει πέρα και με επιπλέον έξοδα για την παραγωγή και τις σχετικές εισφορές.
Αλλά ο εργάτης έχει πάντα δίκιο. Και να σου λέει μάλιστα ποίες μέρες μπορεί να έρθει, να φέρει και τη γυναίκα του και κείνες τις μέρες δεν μπορεί και τις άλλες έχει κοιλόπονο...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER