Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 20:41

"Ηλέκτωρ" προς δήμαρχο Αργους - Μυκηνών: Φθηνότερη διαχείριση σκουπιδιών στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Ηλέκτωρ" προς δήμαρχο Αργους - Μυκηνών: Φθηνότερη διαχείριση σκουπιδιών στην Καλαμάτα

 

Απάντηση στον δήμαρχο Αργους - Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο για το κόστος της διαχείρισης των σκουπιδιών δίνει με ανακοίνωσή της η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. που επεξεργάζεται τα απορρίμματα του Δήμου Καλαμάτας.

Η εταιρεία συγκρίνοντας τα στοιχεία τονίζει ότι για τα απορρίμματα του Δήμου Αργους - Μυκηνών “στο κόστος της προσωρινής διαχείρισης θα πρέπει να προστεθεί το κόστος της κατασκευής των υποδομών και της προμήθειας και συντήρησης των μηχανημάτων, το οποίο υπερβαίνει τα 2,5 εκ. €, που σημαίνει άνω των 40 €/τόνο επιπλέον του τιμήματος του αναδόχου στο Αργος” και “κατά συνέπεια, το προσφερόμενο τίμημα των 59,1 €/τόνο που προσέφερε η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. προς το Δήμο Καλαμάτας καταλήγει να είναι φθηνότερο σε σχέση με το τίμημα που έχει προσφερθεί και το οποίο τελικά θα αφορά ένα μέρος και μόνον των υπηρεσιών προς το Δήμο Αργους - Μυκηνών”. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

“Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. είναι ο βραχίονας διαχείρισης απορριμμάτων του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με καθετοποιημένη ανάπτυξη και τεχνογνωσία που της επιτρέπει να παρέχει λύσεις στο σύνολο του φάσματος του τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. 

Μέσα από την κατασκευή 25 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων διαφόρων τεχνολογιών ανά την Ευρώπη και την Ελλάδα (Γερμανία-Βουλγαρία-Κύπρο-Κροατία), εκ των οποίων 3 (Λάρνακα, Osnabrueck Γερμανίας και Κοζάνη) υπό μορφή σύμβασης παραχώρησης με την επενδυτική μας συμμετοχή, αποτελούμε μία εκ των πλέον δυναμικών εταιρειών στον τομέα μας, χτίζοντας μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης κι αξιοπιστίας με τους φορείς της αυτοδιοίκησης που υπηρετούμε. 

Με κατάπληξη ενημερωθήκαμε για τις θέσεις του αξιότιμου δημάρχου Αργους -  Μυκηνών κ. Καμπόσου, ο οποίος σύγκρινε κι ακολούθως προχώρησε σε σχολιασμούς αναφορικά με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων μεταξύ της πόλης του και της Καλαμάτας, με την οποία αναμένεται να υπογράψουμε σύμβαση. 

Προς αποκατάσταση της ορθότητας και συγκρισιμότητας των στοιχείων και δεδομένων και προς αποφυγή εντυπώσεων, οφείλουμε να ενημερώσουμε σχετικά τα ακόλουθα: 

Ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο Δήμος Αργους - Μυκηνών έχει «σπάσει» το συνολικό σύστημα της προσωρινής διαχείρισης για 18.712 τόνους ετησίως σε τρεις διαφορετικές εργολαβίες: 

1o έργο: «Κατασκευή μονάδας μηχανικής διαλογής στα πλαίσια προσωρινής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων», προϋπολογισμού 1.198.462,24 € με ΦΠΑ. 

2ο έργο: «Λειτουργία μονάδας διαχείρισης - ανακύκλωσης - κομποστοποίησης και προσωρινής διαχείρισης στερεών αστικών αποβλήτων 2016-20 Δήμου Αργους - Μυκηνών». 

3ο έργο: Δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα και θα πρέπει να προκηρυχθεί η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων, προκειμένου να μπορεί ο ανάδοχος του 2ου έργου να παρέχει τις υπηρεσίες διαχείρισης. 

Ετσι, με το συγκεκριμένο σύστημα διαγωνισμών ο Δήμος Αργους - Μυκηνών παρέχει (αφού κατασκευάσει ή προμηθευτεί) τα περισσότερα στοιχεία του απαιτούμενου εξοπλισμού για την παροχή των υπηρεσιών διαχείρισης. Για το λόγο αυτό στο κόστος της προσωρινής διαχείρισης θα πρέπει να προστεθεί το κόστος της κατασκευής των υποδομών και της προμήθειας και συντήρησης των μηχανημάτων, το οποίο υπερβαίνει τα 2,5 εκ. €, που σημαίνει άνω των 40 €/τόνο επιπλέον του τιμήματος του αναδόχου στο Αργος. Ο Δήμος Καλαμάτας αντίθετα έχει προχωρήσει σε ένα ενιαίο κι ολοκληρωμένο έργο προσωρινής διαχείρισης για 28.000 τόνους ετησίως, για το οποίο ο ανάδοχος είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος και για την παροχή του συνόλου του εξοπλισμού. 

Κατά συνέπεια, το προσφερόμενο τίμημα των 59,1 €/τόνο που προσέφερε η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. προς το Δήμο Καλαμάτας καταλήγει να είναι φθηνότερο σε σχέση με το τίμημα που έχει προσφερθεί και το οποίο τελικά θα αφορά ένα μέρος και μόνον των υπηρεσιών προς τον Δήμο Αργους-Μυκηνών. 

Από τα συνοπτικά παραπάνω φαίνονται τα εξής: 

- Στο Αργος το σύνολο των εγκαταστάσεων κατασκευάζεται από το δήμο όπως επίσης κι ο παρεχόμενος εξοπλισμός, ενώ στην Καλαμάτα όλος ο εξοπλισμός είναι του αναδόχου, με αποτέλεσμα το κόστος απόκτησης, απόσβεσης, μίσθωσης, συντήρησης και γενικά χρήσης του εξοπλισμού για την Καλαμάτα να είναι υψηλότερο. 

- Στο Αργος, για το ακριβότερο μέρος του εξοπλισμού η συντήρηση είναι ευθύνη του δήμου και του αντίστοιχου προμηθευτή για 2 έτη. Οπότε το κόστος συντήρησης στο Αργος που αναλογεί στον ανάδοχο είναι χαμηλότερο μιας και μεγάλο μέρος του, το επιβαρύνεται ο δήμος. 

- Στο Αργος φαίνεται ότι η εγκατάσταση είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο ύδρευσης πόλης. Στην Καλαμάτα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ετσι το κόστος του νερού είναι υψηλότερο. 

- Για την Καλαμάτα η ευθύνη της λειτουργίας είναι εξ ολοκλήρου του αναδόχου. 

- Η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στο Αργος δεν προβλεπόταν από τα τεύχη. Είναι προσφορά χωρίς επιπλέον κόστος της αναδόχου εταιρείας σύμφωνα με τη δεσμευτική προσφορά της. 

 

Με αυτά τα στοιχεία η ΗΛΕΚΤΩΡ επιθυμεί να αποκαταστήσει την ορθότητα των πληροφοριών και των γεγονότων, ευχόμενη καλή επιτυχία στο έργο και των δύο πόλεων στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεών μας”. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER