Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 20:43

Κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου

Γράφτηκε από την
Κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου

Του Βασίλη Κοσμόπουλου

Πολιτικού μηχανικού, τ. δημοτικού συμβούλου  

Ανάμεσα στα έργα αναβάθμισης και κατασκευής νέων αθλητικών χώρων, τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η δημοτική αρχή και ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι και αυτό της κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου με ενδεικτικό προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ.

Ανεξάρτητα από την προσωπική μου άποψη ότι σήμερα με την ύπαρξη της Τέντας, της κατασκευής ενός μεγάλου κλειστού γυμναστηρίου στην πόλη μας πρέπει να προηγηθεί η κατασκευή 3-4 μικρών κλειστών γυμναστηρίων - προπονητηρίων που να καλύπτουν τόσο τις ανάγκες των πολιτών για άθληση όσο και αυτές των πολλών πλέον σωματείων της πόλης μας για προπόνηση και διενέργειας αγώνων, πρέπει να θυμίσουμε ότι η υπόθεση της κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου είναι πολύ παλιά. 

Ηδη, σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες, από το Μάρτιο του 2000 μετά από επαφές του τότε υπουργού Αιγαίου Σταύρου Μπένου με τους υφυπουργούς Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα και Εθνικής Οικονομίας οριστικοποιήθηκε η ένταξη της κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου Καλαμάτας ("Παλαί ντε Σπορ") στην περιοχή της Αγ. Τριάδας, 3.000 θέσεων στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 2 δισ. δρχ. Στη συνέχεια το έργο ενεγράφη στη ΣΑΕ 216 με κωδικό 2002ΣΕ/216000252016065 του υπουργείου Πολιτισμού (Γ.Γ.Α.) με προϋπολογισμό 5.869.406 ευρώ. Το 2003 προκηρύχθηκε διαγωνισμός από τη Γ.Γ.Α. ο οποίος απέβη άκαρπος λόγω μικρού προϋπολογισμού. Ομως με το με αρ. πρωτ. 4487/3-5-2004 έγγραφο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού της Ν.Α. Μεσσηνίας ζητήθηκε η αύξηση του προϋπολογισμού του έργου κατά 1.200.000 ευρώ για να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου και τελικά η Γ.Γ.Α. ενέκρινε τον προϋπολογισμό του στα 7.000.000 ευρώ. Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του τότε νομάρχη κ. Δράκου στον κ. Σουφλιά δεν κατέστη δυνατή η έγκριση της δημοπράτησης του έργου με το σύστημα μελέτη - κατασκευή.     

Η δημοτική αρχή εάν πραγματικά πιστεύει στην αναγκαιότητα του έργου οφείλει να μην αφήσει ανεκμετάλλευτη την προεργασία τόσων χρόνων που έχει γίνει από τη Γ.Γ.Α., έστω και εάν σκοπεύει να κατασκευάσει το κλειστό γυμναστήριο σε διαφορετικό χώρο από όπου είχε αρχικά επιλεγεί και να καθορίσει άμεσα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του (διαστάσεις, αριθμό θέσεων, ύπαρξη ή μη βοηθητικών γηπέδων, θέσεις πάρκινγκ κ.λπ.) διότι είναι εμφανής η απόκλιση μεταξύ του παλαιού και του νέου προϋπολογισμού.  

Υ.Γ. Δείγμα της προεργασίας είναι και η επισυναπτόμενη χωροθέτηση - κάτοψη του κλειστού γυμναστηρίου. 


NEWSLETTER