Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 20:06

Ψήφισμα του Δήμου Ευρώτα για το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών

Γράφτηκε από την


Κατά πλειοψηφία ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα, στην 27η συνεδρίασή του, την εισήγηση του αντιδημάρχου Ευρώτα κου Ηλία Παναγιωτακάκου, σχετικά με την επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, το οποίο η Πολιτεία επέβαλε να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Ευρώτα ανέφερε τα κάτωθι:


«Ο Δήμος Ευρώτα συντάσσεται με τις ενέργειες της ΠΕΔ Πελ/σου, αναφορικά με την επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, το οποίο επέβαλε η Πολιτεία να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, καθένας από εμάς γίνεται καθημερινά αποδέκτης διαμαρτυριών και παραπόνων δημοτών μας οι οποίοι, δεδομένης της  δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, αδυνατούν να  καταβάλλουν το ειδικό τέλος που προβλέφθηκε με τον Ν. 4021/2011 και συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η.
Φυσικά, διαφωνούμε ριζικά, ζητώντας την άρση του ως άνω νόμου.
Το τέλος αυτό αποτελεί  δυσβάσταχτο βάρος για τις οικογένειες μέσου και χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες είναι αυτές που κατεξοχήν πλήττονται από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Υπό το φόβο δε και την εντολή που έχει δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο στη ΔΕΗ και τους λοιπούς παρόχους,  να προβαίνουν στην άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των ακινήτων, για τα οποία δεν έχει καταβληθεί το ειδικό τέλος, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τραγική και μάλιστα εν μέσω του χειμώνα.
Επίσης, αν και έχει διαπιστωθεί, ότι υπάρχει πληθώρα σφαλμάτων στον τρόπο υπολογισμού του τέλους αυτού (τιμή ζώνης, εκτός οικισμού-σχεδίου ακίνητα κλπ) οι δημότες μας, ακόμη και αυτοί που δικαιούνται απαλλαγής, καλούνται να καταβάλλουν το τέλος και στη συνέχεια να γίνει η όποια διορθωτική ενέργεια μέσω γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών, στις οποίες υποβάλλονται.
Συναισθανόμενοι την κατάσταση αυτή, το αδιέξοδο και την κοινωνική αδικία για εκατοντάδες οικογένειες και τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος των δημοτών μας να καταβάλλει τα  ποσά αυτά, θα πρέπει να σταθούμε αρωγοί σε όσους συμπολίτες μας αδυνατούν να προχωρήσουν στην πληρωμή του ειδικού τέλους και για αντικειμενικούς λόγους επιλέγουν, με δική τους ευθύνη, να μην το πληρώσουν.
Συνάμα δε και ως θεσμικό όργανο θα πρέπει  με ενέργειές μας να καλέσουμε – πιέσουμε  την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που στόχο θα έχουν την άμεση απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού (άποροι, άνεργοι, ΑΜΕΑ κλπ).
Δεδομένου, δε, ότι στις 2 Δεκεμβρίου 2011 συζητείται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του Δ.Σ.Α. κατά του ειδικού τέλους, ο Δήμος Ευρώτα στηρίζει την ΠΕΔ Πελοποννήσου, η οποία, όπως έχει δηλώσει θα πρέπει να παρέμβει προς υποστήριξή της.
Θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο, ενεργώντας στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, να αναστείλει οποιαδήποτε δυσμενή, όπως η διακοπή ρεύματος, ενέργεια εις βάρος όσων δεν έχουν καταβάλλει το ειδικό τέλος. Σε περίπτωση, δε, που η προαναφερθείσα αίτηση ακύρωσης γίνει δεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στεκόμενοι αρωγοί  και χρήσιμοι στους δημότες μας, καθένας από εμάς και χωρίς καμία επιβάρυνση γι’ αυτούς, να καταθέσουμε μαζικά αγωγές για λογαριασμό τους και να διεκδικούμε όσα ποσά έχουν, μέχρι τότε, καταβληθεί.   
Θεωρούμε, ότι οι προταθείσες ως άνω ενέργειες δεν παρεκκλίνουν στο ελάχιστο από τη νομιμότητα και είναι ουσιαστικές και στοχευμένες, έχουν δε ληφθεί υπόψη στο σύνολό τους οι σχετικές επιστολές και τα ψηφίσματα συναδέλφων που απεστάλησαν στην ΠΕΔ.
Για το λόγο αυτό σας καλώ να συμφωνήσετε μαζί μου και συσπειρωμένοι να δώσουμε μάχη για τα δίκαια και συμφέροντα των δημοτών μας και ιδιαίτερα των οικονομικά αδυνάτων και ευπαθών ομάδων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα, μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε:
Να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την άμεση απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού (άποροι, άνεργοι, ΑΜΕΑ κλπ) και τον καθορισμό εύκολης και ταχείας διαδικασίας επιστροφής οιουδήποτε καταβληθέντος απ’ αυτούς ποσού, αλλά και προς όσους έχουν καταβάλλει υπερβάλλοντα των αναλογούντων ποσά, λόγω λανθασμένου υπολογισμού ή ιδιοκτητών εκτός σχεδίου  ακινήτων.
Να ασκηθεί πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δ.Σ.Α. κατά τη συζήτηση της υπ’ αυτόν ασκηθείσας αίτησης ακύρωσης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Να σταλεί εξώδικο προς τη ΔΕΗ, με το οποίο θα καλείται να μην προβεί στη διακοπή ηλεκτροδότησης κανενός ακινήτου, λόγω μη καταβολής του ειδικού τέλους,  μέχρι εκδόσεως αποφάσεως επί της αιτήσεως ακύρωσης.
Σε περίπτωση θετικής έκβασης της προαναφερθείσας αίτησης ακύρωσης, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους της Πολιτείας, για την επιστροφή των, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων από τους δημότες μας.
Σε κάθε άλλη περίπτωση και υπό τον όρο της νομιμότητας, ο Δήμος να παράσχει νομική υποστήριξη, σε όσους δημότες κατέβαλαν το ειδικό τέλος».

Ο αντιδήμαρχος Ευρώτα
Ηλίας Παναγιωτακάκος


NEWSLETTER