Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 21:46

Παράταση στη διαχείριση σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Τη συνέχιση για 1,5 μήνα ακόμα της διαχείρισης σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα από τον τωρινό ανάδοχο, την εταιρεία Ecowaste, με 217.000 ευρώ μέχρι να αναλάβει η ΗΛΕΚΤΩΡ, ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εξήγησε ότι αυτό πρέπει να γίνει για τουλάχιστον 1,5 μήνα, καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος για την ανάληψη διαχείρισης από την ΗΛΕΚΤΩΡ. Ενημέρωσε ότι τον Αύγουστο, όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, αυξήθηκε ο όγκος των απορριμμάτων κι επεσήμανε πως ο δήμος έχει το 50% της ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σημείωσε, μάλιστα, πως “έχουμε κάνει ιστορικά υψηλά ανακύκλωσης από τον Απρίλιο, σε τέτοιο σημείο που να μην μπορεί το ΚΔΑΥ να μας εξυπηρετήσει κάθε μέρα” και απαντώντας στην κριτική των μειοψηφιών ανέφερε ότι “έχουμε αναπτύξει όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης και τη συνοικιακή κομποστοποίηση. Και θα αναπτύξουμε και το οργανικό”.

Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο θα εγκριθεί η συλλογή των οργανικών απορριμμάτων σε ξεχωριστό, καφέ χρώματος, κάδο. Προβλέπεται, σε πρώτη φάση, να εγκατασταθούν στην Καλαμάτα 50 τέτοιοι κάδοι κοντά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε μπλοκ πολυκατοικιών, σε στρατόπεδα και στο Νοσοκομείο, καθώς και στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Η αποκομιδή των απορριμμάτων θα πραγματοποιείται καθημερινά, με ξεχωριστό απορριμματοφόρο και τα οργανικά θα οδηγούνται για επεξεργασία σε ξεχωριστό “ρεύμα” στη Μαραθόλακκα.

Η μείζων μειοψηφία άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή, γιατί “δεν οργανώνει τη διαλογή στην πηγή και την κομποστοποίηση, οικιακή και κοινοτική”.

Ο εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος υποστήριξε ότι συνειδητά έχει φθάσει η κατάσταση με τα σκουπίδια σε αδιέξοδο, καθώς στόχος είναι η μεγιστοποίηση των κερδών των ιδιωτών.

Ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης ανέφερε ότι “είμαστε πρωτοπόροι στην ανακύκλωση, ενώ άλλοι δήμοι πληρώνουν τα ίδια ποσά με μας, για να θάβουν τα σκουπίδια”. 

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος είπε ότι η ανακύκλωση έχει επιτυχία όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στα χωριά, στο Ασπρόχωμα, στα Λέικα και σε άλλα.

Γ.Σ.