Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 09:17

Νικάς για τη δυσωδία στη Δυτική Παραλία: «Τα βυτιοφόρα ρίχνουν λύματα στα κανάλια»  

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νικάς για τη δυσωδία στη Δυτική Παραλία: «Τα βυτιοφόρα ρίχνουν λύματα στα κανάλια»  

 

 

Τα φορτία λυμάτων που ρίχνουν μεταφορείς στα κανάλια και τα καναλέτα του ΓΟΕΒ και όχι ο βιολογικός καθαρισμός, φταίει για τη δυσωδία στη Δυτική Παραλία και την ευρύτερη περιοχή.

Αυτό απάντησε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας στη διαμαρτυρία των κατοίκων. Ζήτησε “να δημευθεί το βυτιοφόρο εκείνο, το οποίο ρίχνει τα λύματα οπουδήποτε” και κάλεσε Αστυνομία, Ασφάλεια και Λιμεναρχείο να επέμβουν. Επέπληξε, επίσης, τους άλλους δήμους της Μεσσηνίας που έχουν βιολογικούς καθαρισμούς, αλλά δεν τους λειτουργούν όπως πρέπει.

Ειδικότερα, ο κ. Νίκας διαβεβαίωσε τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Καλαματιανούς ότι “δεν υπάρχει ζήτημα λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί πολύ καλά, δεν λέω άριστα”. Ενημέρωσε ότι “εντελώς πρόσφατα έχει γίνει εκεί μία επένδυση της τάξεως των 5 εκ. ευρώ. Ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου Καλαμάτας έχει εκσυγχρονιστεί και δεν υπάρχουν προβλήματα”. Και πρόσθεσε πως “έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στη διαχείριση της λυματολάσπης, η οποία αδρανοποιείται. Είμαστε, δε, στο τελικό στάδιο των αδειοδοτήσεων, ώστε να χρησιμοποιήσουμε τη ΜΟΛΑΚ για την τελική διαχείριση της συσσωρευμένης επί δεκαετίες λυματολάσπης. Νομίζω πως σύντομα θα τελειώσει και αυτό το θέμα”.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα, αλλά εξήγησε πως υπάρχει “διότι ρίχνονται φορτία λυμάτων στα κανάλια και τα καναλέτα του ΓΟΕΒ από μεταφορείς λυμάτων”  Είπε ότι “τα λύματα προέρχονται από ολόκληρη τη Μεσσηνία” κι επέκρινε τους άλλους δήμους, αναφέροντας: “Παρά το γεγονός ότι βιολογικοί καθαρισμοί λειτουργούν στο Μελιγαλά, στην Τριφυλία και στην Πυλία και ενώ έχουν λάβει χρήματα για την πλήρη λειτουργία τους, δεν υποδέχονται λύματα, τα οποία μεταφέρουν τα ειδικά οχήματα και τα οποία καταλήγουν όλα στην Καλαμάτα. Κάποια λύματα, τα οποία έρχονται εδώ, λόγω μεγάλου μικροβιακού φορτίου δεν γίνονται αποδεκτά από τον βιολογικό καθαρισμό -υπάρχει σύστημα που τα “κόβει”- και δεν γνωρίζουμε πού πηγαίνουν. Προφανώς, καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι θέμα του Δήμου Καλαμάτας. Εμείς δεν έχουμε εδώ αστυνομικές υπηρεσίες. Είναι θέμα κρατικών Αρχών, θέμα Αστυνομίας, θέμα Λιμεναρχείου”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας ζήτησε “να δημευθεί το βυτιοφόρο εκείνο, το οποίο ρίχνει τα λύματα οπουδήποτε” και αναγνώρισε ότι “δυστυχώς, επίσης, υπάρχει θεσμικό κενό όσον αφορά στα έγγραφα, τα οποία υποχρεούνται να φέρουν τα οχήματα εκκένωσης βόθρων, που να αποδεικνύουν προέλευση, δρομολόγια κ.λπ.”. Επέμεινε πως “το ζήτημα είναι η άναρχη απόρριψη των λυμάτων από τα βυτιοφόρα” και παρατήρησε πως “πρέπει να ελεγχθεί το ζήτημα αυτό από τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό (Ασφάλεια, Αστυνομία, Λιμεναρχείο)”.

Ακόμα, αναφερόμενος στους άλλους δήμους, είπε ότι “οι δήμοι πρέπει να υποδέχονται τα λύματα των περιοχών τους στους δικούς τους βιολογικούς καθαρισμούς. Ο βιολογικός καθαρισμός δεν είναι να κάνουμε τα εγκαίνια και στη συνέχεια να μην γίνεται καμία σύνδεση και να μην λειτουργεί”. Αναρωτήθηκε “πόσοι βιολογικοί καθαρισμοί έχουν γίνει στη Μεσσηνία; Ποια είναι η κατάστασή τους σήμερα; Από πού κι ως πού ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να δέχεται λύματα π.χ. από το Καλό Νερό ή από την Κορώνη και τη Γιάλοβα;”.

Δήλωσε πως “θα ληφθούν αποφάσεις για τα ζητήματα αυτά από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ” και παρακάλεσε “να λειτουργήσουν πλήρως οι βιολογικοί καθαρισμοί περιφερειακά και να διαχειρίζονται τα λύματα του τοπικού δήμου και, επίσης, να τηρείται η νομιμότητα, με αποφασιστικό τρόπο”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER