Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 11:49

Καλαμάτα: Μόνο με νομοθετική ρύθμιση οι οφειλές για τη Βασ. Γεωργίου (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Tην εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων για την εξόφληση οφειλών από προσκυρώσεις και ρυμοτομήσεις που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Ωστόσο, επειδή με τη ρύθμιση αυτή δε λύνονται όλα τα προβλήματα, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Βασ. Γεωργίου όπου οι οφειλές είναι πολύ μεγάλες, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταθέσει πρόταση στην κυβέρνηση για νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίζει συνολικά όλα τα προβλήματα  οφειλών από προσκυρώσεις και ρυμοτομήσεις. 

Την πρόταση αυτή συμφωνήθηκε να την επεξεργαστούν και να την ετοιμάσουν οι νομικοί του Συμβουλίου Θανάσης Ηλιόπουλος, Στάθης Σταματόπουλος και Μαρία Βεργινάδη.

Η απόφαση για τη ρύθμιση στο Δήμο Καλαμάτας αφορά 45 περιπτώσεις πολιτών, με σύνολο οφειλής-καθαρό κεφάλαιο 1,4 εκ. ευρώ.

Ο εισηγητής αντιδήμαρχος Θαν. Ηλιόπουλος ενημέρωσε πως προβλέπεται επαναβεβαίωση κεφαλαίου με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών μέχρι και σε 180 δόσεις, δηλαδή σε 15 χρόνια.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών προβλέπει: α) Για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ, σε 10 δόσεις δόσεις, 100 ευρώ η μία. β) Για οφειλές από 1.001 μέχρι και 9.000 ευρώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα προκύπτει από τη διαίρεση του ποσού της οφειλής διά των 50 ευρώ, που θα είναι το ελάχιστο ποσό της δόσης. γ) Για οφειλές από 9.001 και άνω (μέχρι 330.000 ευρώ είναι η μεγαλύτερη), το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης θα προκύπτει από τη διαίρεση της οφειλής με το 180, τον ανώτατο αριθμό των δόσεων που ορίζει ο νόμος.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν 5-6 οφειλέτριες, ιδιοκτήτριες γης στη Βασ. Γεωργίου, και η γυναίκα που μίλησε ανέφερε πως “δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Είμαστε 3 αδελφές και μας ζητάτε να πληρώσουμε 660.000 ευρώ (προφανώς με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις), ενώ τα εισόδηματά μας, της καθεμίας, είναι 8.000 ευρώ το χρόνο. Μας χρεώσατε με 1.200 ευρώ το τ.μ. και τώρα πουλάμε με 200 ευρώ”.

Ο κ. Ηλιόπουλος παραδέχτηκε ότι για τις μεγάλες οφειλές οι ρυθμίσεις δε θα μπορούν να εφαρμοστούν. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι για την πιο μεγάλη οφειλή των 330.000 ευρώ, η μηναία δόση για 15 χρόνια είναι 1.600 ευρώ. Μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν για το αίτημα που θα κατατεθεί προς την κυβέρνηση είναι η οφειλή (το κεφάλαιο) να υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες ή τις εμπορικές ή και οι οφειλέτες να μπορούν να πληρώσουν παραχωρώντας μέρος της περιουσίας τους,  υπολογιζόμενη στην τιμή που καλούνται να πληρώσουν.

Γ.Σ.