Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 19:24

Αντιπαράθεση για νερό, σκουπίδια και πολιτιστικά στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Αντιπαράθεση για νερό, σκουπίδια και πολιτιστικά στην Τριφυλία

Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνέπεσε και με τη συμπλήρωση τριών χρόνων θητείας.

Τα προβλήματα με τα σκουπίδια και το νερό που δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι και ταλαιπώρησαν κατοίκους κι επισκέπτες βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής, όπως και οι δαπάνες και το είδος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, συν επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν από αρκετούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Ολα αυτά σε υψηλούς τόνους - και μάλιστα όσον αφορά τα πολιτιστικά και τις δαπάνες προς συγκεκριμένη εταιρεία που έλαβε τη μερίδα του λέοντος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος είπε ότι θα στείλει  επιστολή στον επίτροπο, στον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης κι αν χρειαστεί στον εισαγγελέα. 

Αρχικά ο κ. Ανδρινόπουλος επισήμανε ότι 3 χρόνια μετά, με την σημερινή δημοτική αρχή ο δήμος είναι σε χειρότερη κατάσταση αλλά και χειρότερα από το 2010. Επικέντρωσε την κριτική του στο θέμα των σκουπιδιών, τονίζοντας ότι ο δήμος δεν έχει κάνει τίποτα και μάλιστα χειρίστηκε λανθασμένα το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, αφήνοντας ανοικτή μόνο έναν στην άκρη του δήμου με αποτέλεσμα να προκύψουν σωρεία προβλημάτων από τις μεγάλες μετακινήσεις. Φτάσαμε, είπε, να γίνει ο δήμος ένας απέραντος σκουπιδότοπος. 

Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννα Μαραβελή, σε σχέση με τα πολιτιστικά, τόνισε πως όλοι συζητούν το υψηλό κόστος των εκδηλώσεων και πρέπει να δοθούν απαντήσεις, όπως και για τον τρόπο επιλογής της εταιρείας που τα ανέλαβε. 

Προτεραιότητα στα τοπικά ερασιτεχνικά σχήματα έπρεπε να δοθεί, τόνισε από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" ο επικεφαλής της Σαράντος Κουκούμης σχετικά με τα πολιτιστικά. Ακόμη αναφέρθηκε στα προβλήματα ύδρευσης που δημιουργήθηκαν σε όλο το δήμο, ενώ ζήτησε ενημέρωση και δράσεις για την αντισεισμική προστασία των δημοτικών κτηρίων αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, απαντώντας στον καθένα ξεχωριστά μετά από κάθε τοποθέτηση, μεταξύ άλλων τόνισε αρχικά πως το να λέει κάποιος ότι ο δήμος είναι χειρότερος από ό,τι τον παρέλαβαν είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Για το ζήτημα με τα σκουπίδια όσον αφορά την κεντρική διαχείριση είναι ένα συνολικό πρόβλημα, είπε, και ο δήμος δεν έχει κάνει τίποτα παρακάτω από ό,τι όλοι οι άλλοι δήμοι. Σημείωσε πως υπήρξαν προβλήματα την περίοδο του καλοκαιριού με την αποκομιδή, αλλά όχι σε τραγική κατάσταση, και κυρίως στους Γαργαλιάνους - όπου σημείωσε πως λόγω της Costa Navarino είναι σαν να υπάρχει άλλη μια πόλη. 

Για την ύδρευση σημείωσε πως η κατάσταση που παρέλαβαν δεν ήταν η καλύτερη, αναφερόμενος σε γεωτρήσεις που δεν είχαν προχωρήσει, ενώ είπε πως και από το Αλικοντούζι το νερό που έρχεται είναι λίγο. 

Αφησε αιχμές γενικά για την κατάσταση που παρέλαβαν, υπερασπιζόμενος όμως τους συμβούλους του και τονίζοντας πως δεν ακυρώνει την δουλειά τους. Κληρονομήσαμε όμως τα δάνεια του Καλοφωλιά, είπε, τις οφειλές για τις δύο φορές που φτιάξαμε το βιολογικό στα Φιλιατρά και τα δίκτυα. Εξάλλου, είπε, όσες ευθύνες έχει η συμπολίτευση άλλες τόσες έχει και η αντιπολίτευση.

Για τα πολιτιστικά σημείωσε ότι ο δήμος προσπάθησε να προβάλει δράσεις και δραστηριότητες πολιτιστικές και να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Καταφέραμε να συναγωνιζόμαστε μεγάλους δήμους, ανέφερε. Ολα αυτά τα χρόνια ρωτάγαμε πού πήγαινε το πολιτιστικό τέλος και η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από απόλυτο σκοτάδι -  εμείς, είπε, διαχειριζόμαστε το τέλος αυτός που ούτως ή άλλως είναι ανταποδοτικό, με διαφάνεια, και υπάρχουν όλα στη "Διαύγεια". Ούτε υπάρχει, συμπλήρωσε, στην τέχνη κριτήριο τι είναι καλό και τι όχι, αλλά αν αρέσει ή όχι. Ανέφερε ακόμη ότι κάτι περίεργους τύπους που θέλανε μαύρα χρήματα μέσα από πετρέλαια τους έδιωξα με κλοτσιές. Το σύνολο των χρημάτων που δαπανήθηκαν είπε ότι ήταν 42.160 ευρώ σε επιχορηγήσεις συλλόγων και 114.144 ευρώ το αυτοτελές πρόγραμμα του δήμου. Συνεργαζόμαστε με κάποιους ανθρώπους που έχουμε εμπιστοσύνη, είπε, και ξέρουμε την ποιότητα της δουλειάς τους: Η εταιρεία που έχουμε συνεργαστεί έχει πάρει 70.000 και μέσα σε αυτό είναι ο ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές και αμείφθηκαν πάνω από 70 άτομα. 

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER