Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 08:13

Εγκαταλελειμμένος ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας εξέφραζε την άποψη να... μετακομίσει στο Ασπρόχωμα ο σιδηροδρομικός σταθμός της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Πολύ πιο κοντά, χρονικά, είναι οι εξαγγελίες του ίδιου ότι μετά το χρησιδάνειο με τον ΟΣΕ, το οποίο δίνει στον δήμο τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις υποδομές του σιδηροδρομικού σταθμού, όλος ο χώρος θα αναπλαστεί και θα ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή της πόλης. Ηταν τότε που η δημοτική αρχή είχε αποδυθεί στον “υπέρ πάντων αγώνα” να αναδειχθεί η Καλαμάτα ως η ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα του 2021...

Η σημερινή εικόνα του σταθμού μάλλον δικαιώνει την πρώτη άποψη του δημάρχου -ακόμα και χωρίς να χρειαστεί η... μετακόμιση στο Ασπρόχωμα: Ο χώρος είναι εγκαταλειμμένος στην τύχη του και η μόνη... ενσωμάτωση στην καθημερινή ζωή της πόλης είναι οι σποραδικοί άστεγοι και οι τοξικομανείς που βρίσκουν καταφύγιο στους οικίσκους του σταθμού - τα παράθυρα των οποίων χάσκουν, αλλά στις πόρτες τους υπάρχουν... λουκέτα.

Οι απαράδεκτες εικόνες που κατέγραψε ο φακός της “Ε” δεν φαίνονται με την πρώτη, μιας και τις κρύβουν τα βαγόνια που μένουν να σκουριάζουν στις γραμμές, γεμάτα συνθήματα, μπάζα, ξερά κλαριά και σκουπίδια. Τα ίδια που υπάρχουν και στον χώρο από τα βαγόνια αυτά μέχρι τη νότια περίφραξη, μαζί με θεριεμένα αγριόχορτα, ανάμεσα στα οποία βρίσκει κανείς άδεια κουτιά από μπίρες, πλαστικές συσκευασίες προϊόντων και άδεια κουτιά από ηρεμιστικά φάρμακα.

Θα περίμενε κανείς ότι μετά το χρησιδάνειο του ΟΣΕ προς τον Δήμο Καλαμάτας, ο χώρος του σταθμού θα είχε την τύχη άλλων περιοχών του κέντρου, οι οποίες αναπλάθονται και καλλωπίζονται. Κι όμως, λες και δεν ήταν αρκετό που κανείς δημοτικός άρχοντας την τελευταία 12ετία δεν ενδιαφέρθηκε για τον σιδηρόδρομο, ο σιδηροδρομικός σταθμός της Καλαμάτας έχει αφεθεί κι αυτός παντελώς στην τύχη του - εκτός κι αν αποτελούν αναβάθμιση η ενοικίαση του καταστήματος στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου και η ενοικίαση αντίστοιχα του χώρου των αποθηκών για να λειτουργεί... παγοδρόμιο τα Χριστούγεννα. 

Αυτό κι αν είναι όραμα...