Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 09:34

Το ΚΕΠΠΕ Μεσσηνίας "αδειάζει" τον Νίκα: Ο βιολογικός φταίει για την μπόχα στη Δυτική Παραλία

Γράφτηκε από τον

 

Στην ατελή διαχείριση της λυματολάσπης στον βιολογικό καθαρισμό της Καλαμάτας οφείλεται η δυσοσμία στη Δυτική Παραλία και σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να καταλήγει το ΚΕΠΠΕ (Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που πραγματοποίησε αυτοψία στη μονάδα και πήρε δείγματα από την έξοδο του βιολογικού και από τα αποστραγγιστικά κανάλια του ΓΟΕΒ στην περιοχή, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες του δημάρχου Π. Νίκα, μεταφορείς αδειάζουν σε αυτά λύματα.

Το ΚΕΠΠΕ κινητοποιήθηκε άμεσα, μετά την καταγγελία των κατοίκων της Δυτικής Παραλίας και του Μπουρνιά και τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, για μια ακόμα φορά το Κλιμάκιο διαπίστωσε μη σωστή διαχείριση λυματολάσπης. Είδε ότι η επεξεργασία γίνεται με αδρανοποίηση με ασβέστη και πάχυνση με πολυηλεκτρολύτη (αυτό το τελευταίο είναι καινούργιο και εφαρμόζεται μετά την αναβάθμιση της μονάδας). 

Το κλιμάκιο αποφαίνεται ότι η μέθοδος αυτή δεν είναι η καλύτερη, είναι πρόχειρη, και εκτίμησε πως το κομμάτι της ξήρανσης είναι που προκαλεί τη δυσοσμία. Μετά την επεξεργασία η λυματολάσπη απορρίπτεται σε χωράφι πίσω από τη ΜΟΛΑΚ, όπου είναι θαμμένη η παλιά λυματολάσπη.

Το ΚΕΠΠΕ διαπίστωσε ότι αυτό που βγαίνει από την επεξεργασία δεν είναι αδρανοποιημένο από οσμές και παθογόνους μικροοργανισμούς και πως χρειάζεται βελτίωση η διαχείριση.

Σωστές λύσεις είναι η αναερόβια χώνεψη και η ξήρανση με ξηραντήρια, όπως γίνεται στην Ψυττάλεια, ενώ χρειάζεται και χώρος τελικής διάθεσης, όπως είναι ένας νόμιμος ΧΥΤΑ. Εκτιμάται ότι και η ολοκληρωμένη διαχείριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορεί να δεχθεί τη σωστά επεξεργασμένη λυματολάσπη.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, ο βιολογικός της Καλαμάτας έχει πάρει άδεια, έχει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για κλίνες ηλιακής ξήρανσης, αλλά αυτό δεν εφαρμόζεται.

Αυτό που προγραμματίζεται στη ΜΟΛΑΚ είναι η επεξεργασία της παλιάς λυματολάσπης με προσθήκη οργανικών υλικών, κλαδεμάτων, και υπάρχει αμφισβήτηση αν το τελικό προϊόν θα είναι κατάλληλο εδαφοβελτιωτικό για κτήματα και καλλιέργειες.

Για τις καταγγελίες απόρριψης λυμάτων στα κανάλια του ΓΟΕΒ από τα βυτιοφόρα, το Κλιμάκιο αναφέρει πως δεν μπορεί να αποδειχθεί, αν δεν πιαστεί κάποιος μεταφορέας την ώρα της πράξης.

Πάντως στην αρχή του καλοκαιριού, μετά από καταγγελία του συλλόγου της περιοχής “Ποσειδών”, το ΚΕΠΠΕ πήρε δείγματα, αλλά δεν είχαν δείξει αυξημένο μικροβιακό φορτίο που να οφείλεται σε απόρριψη λυμάτων.

Ωστόσο, το Κλιμάκιο διαπίστωσε ότι μετά την αναβάθμιση ο βιολογικός της Καλαμάτας λειτουργεί σε καλύτερα επίπεδα και πως η επεξεργασία των λυμάτων είναι ικανοποιητική.

Γ.Σ.