Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 09:31

Τρέχει τώρα ο Νίκας για την μπόχα και απειλεί με μηνύσεις για τα λύματα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Τρέχει τώρα ο Νίκας για την μπόχα και απειλεί με μηνύσεις για τα λύματα (βίντεο)

 

Επιμένει ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας πως τα ζητήματα δυσοσμίας στη Δυτική Παραλία και την ευρύτερη περιοχή οφείλονται στην επιβάρυνση του βάλτου “με λύματα που ρίχνονται στα κανάλια του ΓΟΕΒ από ιδιοκτήτες βυτιοφόρων”.

Υποστηρίζει πως οι διαμαρτυρίες δεν μπορεί να στρέφονται κατά του βιολογικού, “που είναι από τους πιο σύγχρονους στην Ελλάδα”. Απειλεί με μήνυση κατά αγνώστων και δηλώνει ότι υπάρχει άδεια και για τη διαχείριση της λυματολάσπης, με τον τρόπο που γίνεται. Και ξεκαθαρίζει ότι ο βιολογικός της Καλαμάτας δε θα δέχεται λύματα από περιοχές της Μεσσηνίας, που έχουν δικούς τους βιολογικούς.

Ολα αυτά ανακοινώθηκαν από τον δήμαρχο σε χθεσινή επίσκεψή του στο βιολογικό, παρουσία του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Βεργόπουλου, υπηρεσιακών στελεχών της επιχείρησης και του προέδρου του Ασπροχώματος Βασίλη Πολίτη.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο νέο Δημαρχείο, υπό την προεδρία του κ. Νίκα και τη συμμετοχή αξιωματικών της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου, για τη λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, για τα βυτιοφόρα που -ενδεχομένως- αδειάζουν λύματα σε κανάλια του ΓΟΕΒ.

Μετά την ξενάγηση στο τμήμα του βιολογικού που γίνεται η αδρανοποίηση της λυματολάσπης με ασβέστη, ο δήμαρχος είπε ότι “ο βιολογικός της Καλαμάτας είναι πλήρως εκσυγχρονισμένος, από τους πιο σύγχρονους βιολογικούς στην Ελλάδα. Λειτουργεί πολύ καλά. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια προβλήματα, δε λέω άριστα. Οι οσμές έχουν μειωθεί”.

Ανέφερε ότι “αδρανοποιούμε τη λυματολάσπη” και διαβεβαίωσε πως “την καταγγελία των κατοίκων θα την προωθήσουμε προς τις αρμόδιες αρχές”. Ανακοίνωσε ότι ο δήμος “μελετάει να υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων γι’ αυτά που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, για να υπάρξει έρευνα από τις αρχές ασφαλείας” κι επέμεινε πως “θα δώσουμε συνέχεια στη διαμαρτυρία, θα φθάσουμε έως το τέλος”.

Επανέλαβε ότι “υπάρχει πρόβλημα στο βάλτο με λύματα που ρίχνονται στα κανάλια και στα καναλέτα” και ανέφερε τη γράνα Μουτελάκη, τη Λιγδού και πίσω από το γήπεδο της Μικρομάνης.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι “ ο κόσμος φοβάται να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία” κι ενημέρωσε για τη σύσκεψη με αξιωματικούς της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου, αλλά είπε πως έχει δεσμευτεί να μην κάνει ανακοινώσεις.

Για τα μέτρα που αποφασίστηκαν, είπε ότι “περιοχές που έχουν βιολογικούς, πρέπει να εξυπηρετούνται από τους εκεί βιολογικούς. Να μην έρχονται εδώ λύματα από την Πυλία, την Τριφυλία και την Οιχαλία. Δε θα γίνονται αποδεκτά”.

Ανέφερε, επίσης, ότι “για τα δεκάδες βυτιοφόρα που ο “κόφτης” απορρίπτει τα λύματα με μεγάλο μικροβιακό φορτίο, το πού έχουν πάει τα λύματα αυτά δεν είναι ευθύνη του δήμου. Θα στέλνουμε 10 - 20 έγγραφα προς κάθε αποδέκτη για κάθε τέτοιο βυτιοφόρο, με τον αριθμό κυκλοφορίας και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Και θα λέμε ελέγξτε εσείς τι έγινε, πού πήγαν”.

Ο κ. Νίκας εκτίμησε ότι “οι διαμαρτυρίες δεν μπορεί να στρέφονται προς τον βιολογικό” και δήλωσε πως “χρειάζεται συνέργεια από όλο το κράτος και να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που είναι ατελές για την κίνηση των βυτιοφόρων”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, με αφορμή την αυτοψία του ΚΕΠΠΕ Μεσσηνίας, είπε ότι “υπάρχει αδειοδότηση για την επεξεργασία με την αδρανοποίηση με ασβέστη της λυματολάσπης” και δήλωσε πως “δεν κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση με δημόσιες υπηρεσίες”. Ανέφερε ότι “ο βιολογικός έχει όλες τις άδειες” και απηύθυνε πρόκληση “μήπως θέλετε να κάνουμε σύγκριση με άλλους;”.

Για τα 38.000 κυβικά παλιάς λυματολάσπης που είναι σε λάκκους, παρατήρησε πως “είναι περιβαλλοντικό πρόβλημα” και προκάλεσε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι “η μελέτη είναι κολλημένη στο υπουργείο Βιομηχανίας. Να τελειώσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να τελειώνουμε με την παλιά λυματολάσπη”.

Για τα λύματα που “κόβονται”, λόγω αυξημένου μικροβιακού φορτίου, ενημέρωσε ότι “πρέπει να πηγαίνουν στην Ψυττάλεια”.

Για την απάντηση και την αντεπίθεση Καφαντάρη είπε ότι “δεν θέλω να αντιπαρατεθώ με άλλους δημάρχους”, όμως, επεσήμανε πως “τα εγκαίνια της λειτουργίας βιολογικών δεν είναι μόνο για αγιασμό και για να κάνουμε δηλώσεις”. Παρατήρησε ότι “η Μάνη δεν έχει βιολογικό και έχουμε υποχρέωση να τη βοηθήσουμε” κι επέμεινε πως “θα ληφθούν αποφάσεις από τη ΔΕΥΑΚ και όποιος θέλει να τις προσβάλλει”. 

Για τα λύματα που ρίχνονται στα κανάλια, ανέφερε ότι “υπάρχει υπουργείο Περιβάλλοντος, Διευθύνσεις Γεωργίας, υπηρεσίες που ασχολούνται με τα νερά” και δήλωσε πως “πρέπει να σταματήσει η μία υπηρεσία να πετάει το μπαλάκι στην άλλη. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του”.

Επέμεινε ότι “είναι ο καλύτερος βιολογικός σε επίπεδο Πελοποννήσου, είναι σύγχρονος με τη βοήθεια της Περιφέρειας (τα 5 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό δόθηκαν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας)” και διευκρίνισε πως “δεν διαχειριζόμαστε επικίνδυνα απόβλητα”.

Για την περίπτωση και τον κίνδυνο αγροτικά προϊόντα να ποτίζονται με νερό που έχει λύματα, είπε ότι “από την έρευνα δε φαίνεται να υπάρχει μείζον πρόβλημα, αλλά μπορεί να υπάρξει στο μέλλον”.

Ο δήμαρχος σχολίασε “οι υπογραφές κατοίκων ας γίνει η ευκαιρία για κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών” κι επέμεινε πως “θα την προωθήσουμε παντού την ενυπόγραφη καταγγελία”.

Παραδέχθηκε ότι “στον βιολογικό αποκλείεται να μην έχουμε ενόχληση. Να φροντίζουμε, όμως, να είναι μικρότερη δυνατή”.

Για τις ενέργειες που συμφωνήθηκαν και που πρέπει να κάνουν Αστυνομία και Λιμεναρχείο, απάντησε ότι “υποσχέθηκα να μην ανακοινωθούν, γιατί αυτό είναι το συμφέρον της πόλης” και κατέληξε πως “θα πιάσει τόπο η καταγγελία των κατοίκων, δεν θα την ξεχάσουμε”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER