Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 18:28

Προειδοποίηση Σταθόπουλου για τα πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Γράφτηκε από τον

“Η αυξημένη φετινή ελαιοπαραγωγή θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη φέτος στον Μελιγαλά, αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα για τα πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ” δήλωσε χθες στην Καλαμάτα ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, στο περιθώριο της παρουσίασης της επιχείρησης παραγωγής προϊόντων ζύμης Famiglia di Pasta του Μεσσήνιου Γιώργου Γιαννόπουλου, η οποία λειτουργεί από το 2014 στην Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει, μέσα στον Σεπτέμβριο, να προκαλέσει ανοιχτή συνάντηση τοπικών φορέων -με τη συμμετοχή και των ιδιοκτητών των συγκεκριμένων μονάδων- προκειμένου να αποσπάσει δεσμεύσεις από τους τελευταίους, αλλά και για να τους αποστείλει το μήνυμα πως η δημόσια υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό:

“Πρέπει να δείξουν ότι σέβονται τον κόσμο. Η αγανάκτηση των κατοίκων γίνεται όλο και πιο έντονη κάθε χρόνο. Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία μας, δεν ανεχόμαστε τη δυσοσμία, δεν μπορεί να εμπαίζεται η δημοτική αρχή” συμπλήρωσε ο Αρ. Σταθόπουλος, αναφέροντας ότι ανάλογες συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των εν λόγω μονάδων είχε επιχειρήσει και πέρυσι, ωστόσο -όπως υποστήριξε- μετά την δεύτερη συνάντηση η προσπάθειά του “τορπιλίστηκε”. Παρά τη σχετική ερώτηση, ο δήμαρχος αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις ως προς το ποιος και γιατί “σαμποτάρισε” την προσπάθειά του.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναπτύξει “σοβαρή κινητικότητα” για το θέμα των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, πρόσθεσε ωστόσο ότι “απαιτείται επιπλέον προσπάθεια”. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η δημοτική αρχή έχει υποβάλει 5 μηνύσεις σε βάρος των ιδιοκτητών, ωστόσο η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα -“μέχρι να εκδικαστούν εμείς μπορεί να έχουμε πεθάνει” είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Οιχαλίας.

Επιπλέον, ο Αρ. Σταθόπουλος δήλωσε ότι έθεσε το συγκεκριμένο πρόβλημα στη συνάντηση που είχαν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, κατά την επίσκεψή του στη Μεσσηνία, τον περασμένο Ιούνιο, ο οποίος -σύμφωνα με τον δήμαρχο- συμφώνησε ότι “η κατάσταση είναι απαράδεκτη”.

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Οιχαλίας τόνισε ότι “πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός και τήρηση της νομοθεσίας, δεν μπορεί άλλοι επενδυτές να συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς όρους και άλλοι όχι” σημείωσε, παρατηρώντας ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει εξειδικευμένες μετρήσεις για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Β.Γ.Μ.